Hoppa till huvudinnehållet
Den webbläsare du använder stöds inte längre. Klicka här för att se vilka rekommenderade webbläsare som stöds.

Aktierna som är populärast att äga bland Private Banking-kunderna

Investmentbolag, folkaktier och banker. Det präglar listorna över de mest ägda aktierna just nu bland Nordnets Private Banking-kunder.

Mest ägda aktier bland Nordnets Private Banking-kunder:

Investor

Volvo

Handelsbanken

Ericsson

H&M

Swedbank

Nordea

SEB

Astrazeneca

Sandvik

Vi kan jämföra med de mest ägda aktierna bland Nordnets retail-kunder:

Investor

Volvo

SBB

H&M

Ericsson

Kinnevik

Volvo Cars

Swedbank

SSAB

Latour

Investmentbolag och banker

Det är inte några anmärkningsvärda skillnader i hur de med lite större kapital investerar, jämfört med de som har lite mindre. Bland de mest ägda aktierna i båda grupperna finns både investmentbolag och folkaktier. Investor är folkaktien framför andra, oavsett om man som sparare har mycket kapital eller precis har kommit igång. Men Private Banking-kunderna investerar i högre utsträckning i bank. Kanske uppskattas storbankernas stabila med lite tråkiga stämpel, tillsammans med den höga direktavkastningen. Vi ser också att private banking-kunderna är lite mer försiktiga. Så generellt sett; ett lite lägre risktagande bland Private Banking-kunderna och något fler defensiva val inom retail. Kanske har man som investerare med mycket kapital ”varit med förr” och vet att god riskspridning är A och O och att en del defensivt i portföljen kan vara bra. Exempelvis är defensiva Astrazeneca ett populärt innehav. Tittar vi i den mer generella gruppen finns SBB med, en aktie som varit ett oerhört populärt köp bland Nordnets kunder både när aktien stod på topp liksom när marknadens förtroende sakta men säkert förvunnit.

Aktierna som är mest nettoköpta hittills

PB mest nettoköpta i år:

Handelsbanken

Investor

Volvo

Intrum

Hexatronic

SEB

Cibus Nordic Real Estate

Ericsson

SSAB

Tele2

Retail mest nettoköpta i år

Investor

Handelsbanken

SSAB

SBB

Volvo

Intrum

Hexatronic

Axfood

Tele2

Cibus Nordic Real Estate

Det finns stora likheter mellan hur retail-kunder och Private Banking-kunder har agerat när det gäller köp i år. Handelsbanken återkommer högt upp på båda listorna över mest nettoköpta aktier i år. Aktien pressades hårt i bankoron tidigare i vår, och många ansåg att kurspressen på svenska banker var lite orättvis. Handelsbanken dras också med en stämpel som extra exponerad mot den skakiga fastighetssektorn. SBB fortsätter att köpas av retail-kunderna, medan Private Banking-kunderna tycks avstå.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Henke
Henke
2023-06-05 09:55

Retailkund = “Vanlig” kund, om någon undrar.

Lisbeth
Lisbeth
2023-06-05 14:57

Tack för klargörandet om vad en retail-kund är för en novis 👍