Hoppa till huvudinnehållet

Hej! Vad kan vi hjälpa dig med?

Hur beskattas mitt konto?

Skatt vid utbetalning

Alla utbetalningar från en privatpension inkomstbeskattas. Nordnet drar per default 30% skatt på utbetalningarna. Om du vill att vi drar mer än 30%, kan du kontakta oss via meddelandefunktionen när du är inloggad. Om det ska dras mindre än 30%, behöver du kontakta oss och bifoga ett SINK-beslut från Skatteverket som styrker att lägre skatt ska tas ut.

Avkastningsskatt

Du betalar ingen kapitalvinstskatt på vinster som uppkommer i försäkringen utan betalar en årlig avkastningsskatt på försäkringens totala värde per den 1 januari varje år. Avkastningsskattens storlek beror på föregående års genomsnittliga statslåneränta (dock lägst 0,5%). Avkastningsskatten för 2024 är 0,372 % (d.v.s. 15 % av den genomsnittliga statslåneräntan under 2023; 2,48 %).

Eftersom insättningar till privatpension inte är avdragsgill så rekommenderar vi inte att man fortsätter pensionsspara i privat pension. Detta då man skulle sätta in redan skattade pengar och sedan inkomstbeskattas igen när pensionen betalas ut.

Exempel Avkastningsskatt

Låt säga att pensionskontot har ett marknadsvärde om 500 000 kronor vid årsskiftet 2024-01-01. Skattesatsen är 0,372 % vilket innebär att 2024 års avkastningsskatt är 1860 kronor (500 000 *0,372 %).
Skatten dras 31a januari på följande sätt:
1. I första hand dras beloppet från saldot på kontot.
2. Om pensionen är under inbetalning så kommer skattedragningen i andra hand göras från nästa premieinbetalning.
3. Har du varken saldo på kontot eller pågående insättningar så ska du själv sälja av för att täcka skatten. Har du själv inte sålt av eller om du har en fondförsäkring där du själv inte kan sälja, då sköter Nordnet försäljningen åt dig.

Observera att om kontot hamnar med ett negativt saldo efter skattedragningen så är det självklart ingenting som belastas med en ränta.

Fick du svar på din fråga?

Tillbaka
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm