Hoppa till huvudinnehållet

Vad är räntebevis?

Vad är räntebevis?

Fasträntebevis och Räntebevis, som tillsammans kallas för räntebevis, är en produkt som ger en regelbunden avkastning i form av ränteutbetalningar. Om räntan är fast kallas det Fasträntebevis och om räntan är rörlig kallas det Räntebevis.

Storleken på ränteutbetalningarna är kopplad till kreditrisken i ett eller flera bolag. Räntebevis har en förutbestämd löptid och återbetalar det nominella beloppet på förfallodagen, förutsatt att inga kredithändelser inträffar.

Räntebevis liknar på många sätt vanliga företagsobligationer, men finns det några viktiga aspekter som skiljer dem åt, bland annat:

  • Räntebevis är inte utgivna av ett bolag, utan av en bank. Det innebär att du, förutom kreditrisken på det underliggande bolaget/bolagen även har en kreditrisk på banken som gett ut beviset.

  • Räntebevis är börsnoterade vilket gör det enklare att köpa och sälja dem under normala marknadsförhållanden.

  • Räntebevis handlas i svenska kronor i poster om nominellt 10 000 kronor.


Hur fungerar räntebevis?

Räntebevis har en förutbestämd löptid, vanligtvis 5 år. Om ingen kredithändelse inträffar får du kvartalsvis ränta utbetalat, så kallade kuponger, och det nominella beloppet återbetalat på slutdagen. Storleken på kupongen är kopplad till kreditrisken i det/de underliggande bolaget/bolagen. Med kreditrisk menas till exempel risken att ett bolag inte kan fullfölja sina finansiella åtaganden eller går i konkurs.

Ett räntebevis där det underliggande bolaget har en högre kreditrisk ger i regel en större kupong än ett räntebevis kopplat till ett bolag med lägre kreditrisk. Du hittar vanligtvis beräknad årsavkastning samt både den utgivande bankens och de underliggande bolagens kreditbetyg på utgivarens hemsida. Kreditbetyget kan användas för att utvärdera kreditrisken kopplat till ett bevis.

Om det inträffar en kredithändelse minskar det nominella beloppet, och du får på slutdagen ett lägre belopp återbetalt, ett så kallat återvinningsbelopp. Hur mycket det nominella beloppet minskar vid en kredithändelse beror bland annat på om kreditbeviset är kopplat till kreditrisken i ett eller flera bolag samt på kreditbevisets konstruktion.

15x21 light-bulb cyan Vad är en kredithändelse?

Bra att veta är villkoren för vad som bedöms vara en kredithändelse kan skilja sig mellan olika räntebevis. Kontrollera alltid i villkoren för räntebeviset i fråga för vad som räknas som en kredithändelse.

Allvarlig betalningsstörning

Exempelvis kan ett av de underliggande bolagen i räntebeviset inte klara av att betala sina skulder i tid, t.ex. räntebetalningen på en utgiven obligation.

Konkurs

Ett underliggande bolag försätts i konkurs, träder i likvidation eller blir föremål för rekonstruktion.

Myndighetsingripande

Ett underliggande bolags skulder blir föremål för exempelvis nedskrivning eller liknande som ett resultat av myndighetsingripande.


Vid en kredithändelse påverkas även ränteutbetalningarna. Beroende på om räntebeviset är kopplat till ett eller flera bolag kan ränteutbetalningarna upphör eller minska vid en kredithändelse. Vid en kredithändelse i ett räntebevis kopplat till ett bolag upphör ränteutbetalningarna från och med dagens efter kredithändelsen. En eller flera kredithändelser i ett räntebevis kopplat till flera bolag leder till en minskning av kupongstorleken vid varje kredithändelse.


Bra att veta om risker och avkastning

Informationen på den här sidan upplyser inte dig som investerare om alla risker kopplade till räntebevis. Räntebevis kan ha en komplex avkastningsstruktur, vilket kan göra det svårt för en investerare att bedöma förhållandet mellan risk och avkastning. För att du som investerare ska kunna fatta ett välgrundat investeringsbeslut är det viktigt att sätta dig in i villkoren för respektive räntebevis. Dessa framgår i de slutgiltiga villkoren och i faktabladet som återfinns på produktinformationssidan för varje räntebevis.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm