Pension för privatperson

Upp

Dela:

Mer pension för samma pengar

Har du enbart allmän pension får du ungefär 50-65 % av din nuvarande lön när du är pensionär. Du behöver med andra ord något mer.

Sparar du till din pension hos Nordnet betalar du inga fasta avgifter. Det kan betyda tusentals kronor mer i månaden för dig som pensionär.

Välj det konto som passar dig bäst.

Starta ett regelbundet månadssparande. 

Har du frågor? Tveka inte att kontakta vår kundservice som hjälper dig. Ring 08-506 330 00 eller maila till pension@nordnet.se.

Philip, en av våra medarbetare på vår kundservice

Öka din pension tillsammans med oss

Mer pension till dig

Flyttservice hjälper dig att samla din pension

Smarta verktyg hjälper dig att välja rätt

Vad innebär det att avdragsrätten minskar?

Information kring avdragsrätt​

Från och med 2015 kommer avdragsrätten att sänkas till 1 800 kronor per år.

Den sänkta avdragsrätten innebär att du betalar dubbel skatt för allt ditt pensionssparande som överstiger 1 800 kronor per år. Först betalar du inkomstskatt på din lön, sätter in en del av pengarna i ditt sparande, sedan betalar du skatt igen när du tar ut pengarna till din pension.

Innan sänkningen av avdragsrätten kunde man spara upp till 12 000 kronor per år utan att dubbelbeskattas.

Jag sparar idag, vad behöver jag göra?​

Det är viktigt att spara till pensionen. Bara för att avdragsrätten sänks behöver du inte sänka ditt månadssparande. Däremot kan du behöva byta kontotyp för att inte betala skatt två gånger. Här får du hjälp att välja kontotyp.

K​an jag flytta mitt sparande till Nordnet?
Vi kan hjälpa dig att flytta ditt befintliga pensionssparande till oss. Vi har inga fasta avgifter vilket betyder att du kan spara pengar på att flytta till oss. Här får du mer information om hur du går tillväga.

Välj det konto som passar dig

  Kapitalförsäkring Investeringssparkonto Aktie- och fonddepå
Depåavgift NEJ NEJ NEJ
Månatliga utbetalningar JA NEJ NEJ
Slippa deklarera vinster och förluster JA JA NEJ
Välja förmånstagare vid dödsfall JA NEJ NEJ
Möjlighet att flytta värdepapper mellan banker NEJ JA JA
Möjlighet att månadsspara JA JA JA
  Öppna konto Öppna konto Öppna konto

Mer om kapitalförsäkring

Med en kapitalförsäkring betalar du ingen kapitalavgift eller årlig avgift. Den enda fasta kostnaden är en statlig avkastningsskatt, vars storlek baseras på statslåneräntan. 2015 års avkastningsskatt är 0,27 procent.

Till din kapitalförsäkring väljer du förmånstagare, dvs. den person som får 101 % av försäkringens värde när du avlider. Vem som helst kan stå som förmånstagare till en privat kapitalförsäkring, även ett företag eller en organisation.


En kapitalförsäkring passar dig som:

  • Vill ha möjlighet till månatliga utbetalningar
  • Vill slippa deklarera vinster och förluster
  • Vill ha möjlighet att välja förmånstagare
  • Vill handla med utländska värdepapper och slippa ansöka om källskatt själv.

Öppna en kapitalförsäkring här

Mer om investeringssparkonto

​När du använder ett investeringssparkonto (ISK) för att investera i aktier och fonder slipper du deklarera dina vinster och förluster. Istället betalar du en schablonskatt. Den baseras på det värde du har på kontot vid ingången av varje kvartal, med tillägg för insättningar av kontanta medel och värdepapper under året. 2015 års schablonskatt är 0,27 procent.


Ett investeringssparkonto passar dig som:

  • ​Vill slippa deklarera vinster och förluster
  • Vill ha möjlighet att flytta värdepapper mellan olika banker
  • Vill ha möjlighet att rösta på bolagsstämmor för de företag du äger aktier i.

Öppna ett investeringssparkonto här

Löneväxla för att höja pensionen än mer

Löneväxla

Att löneväxla är ett sätt att öka ditt pensionssparande. Det innebär att du tillsammans med din arbetsgivaren sätter av en del av din bruttolön direkt i ett pensionssparande. Du betalar därför inte skatt på pengarna förrän du tar ut din pension. För dig som har en lön som överstiger taken för de allmäna förmånerna kan det vara förmånligt.Viktigt att tänka på

Om den totala bruttolönen (lön före skatt) understiger cirka 459 200 kronor per år reduceras den allmänna pensionen och föräldrapenningen när man växlar lön mot pensionspremie. Hamnar bruttolönen under 333 000 kronor per år minskas även sjuk- och delar av föräldraförsäkringen.

Har du frågor eller vill du börja löneväxla? Ring våra pensionsspecialister så hjälper de dig på telefonnummer 08-506 335 05.

Är du egen företagare?

Som egen företagare är det inte samma regler som gäller. Om du har inkomst av aktiv näringsverksamhet har du från 2015 rätt att göra avdag på 1 800 kronor plus ett tillägg på 35 procent av inkomsten, maximalt 440 000 kronor för inkomståret 2014.
Månadsspara och välj fonder

Så här gör du

Efter det att du öppnat ditt sparkonto kopplar du det till kontot som pengarna ska föras över från. Ditt lönekonto till exempel. Sedan kan du lägga upp ditt månadssparande så att en fast summa förs över varje månad till de fonder du valt.

Här startar du ett månadssparande.

Ta hjälp av investeringsguiden för att få förslag på fonder som passar din profil.


Vi hjälper dig att flytta din pensionHar du ett pensionssparande någonstans som du betalar höga avgifter för? Vi hjälper dig att ta reda på om du kan flytta till oss och slippa avgifterna.

Skicka in infomationsfullmakten per post eller maila den till flyttapension@nordnet.se. Vi skickar sedan en sammanställning till dig med information om vilka av dina pensioner som går att flytta.

Flyttservice

Vill du ha hjälp med att flytta din pension eller har du andra frågor? Ring oss på 08-506 33 000 eller fyll i dina uppgifter nedan så kontaktar vi dig.
Är du redan kund hos Nordnet?

Flytta din pension själv

Flytta IPS

En IPS går alltid att flytta. Fyll i och skicka in blanketten och sluta betala onödiga avgifter.

Flyttblankett - IPSöppnas i nytt fönster

Flytta privatpension

Flytta din privatpension till oss och slipp fasta avgifter. Fyll i och skicka in blanketten.

Flyttblankett - privatpensionöppnas i nytt fönster

Flytta tjänstepension

Det finns tjänstepensioner som går att flytta. Fyll i och skicka in informationsfullmakten så kollar vi vilka som går att flytta.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.