Privat pensionssparande

Upp

Dela:

Öka din pension

Den allmänna pensionen ger ungefär halva din lön när det är dags att sluta jobba. Det betyder att du behöver något mer. Hos oss får du alla förutsättningar att öka din pension och skapa den tillvaro du drömmer om.

Så välj ett pensionssparande fritt från fasta avgifter. Det kan betyda tusentals kronor mer i månaden för dig. Vi tycker nämligen det är självklart att det du sparar går till dig, inte till oss.

Viktigare än någonsin att spara​

Dagens pensionssystem innebär både frihet och ansvar. Den som inte sätter av något själv får också väldigt lite när det är dags att gå i pension.

Det här innebär att du behöver agera. Och du har faktiskt alla möjligheter att få den pension du drömmer om. Så här kan du påverka:

  • Skaffa koll på vad du har idag och vad du behöver komplettera med
  • Välj ett pensionssparande som passar dina behov
  • Se över fondavgifterna – det är onödigt att betala höga avgifter under många år om det finns likvärdiga alternativ som kostar mindre

Pensionsspara tillsammans med oss

Mer pension för samma pengar

Låt oss göra jobbet – eller välj själv

Där du är, när du villSlopad avdragsrätt!

2016 slopas avdragsrätten för privat pensionssparande.
På den här sidan hittar du information om vad som gäller - och hur du ska agera.Slopad avdragsrätt

Information om slopad avdragsrätt​

År 2015 sänktes avdragsrätten från 12 000 kronor per år till 1 800 kronor per år. 2016 slopas den helt.

Den sänkta avdragsrätten innebär att du betalar dubbel skatt för allt ditt pensionssparande som överstiger 1 800 kronor per år. Först betalar du inkomstskatt på din lön, sätter in en del av pengarna i ditt sparande, sedan betalar du skatt igen när du tar ut pengarna till din pension.

Jag sparar idag, vad ska jag göra?​
Det är viktigt att spara till pensionen. Bara för att avdragsrätten sänks behöver du inte sänka ditt månadssparande. Däremot kan du behöva byta sparform för att inte betala skatt två gånger.

Vår rekommendation är att du behåller ditt månadssparande men byter sparform till kapitalförsäkring eller investeringssparkonto. Längre ner på den här sidan kan du läsa hur du gör för att fortsätta spara smart till din pension.


Egenföretagare och den som saknar pensionsrätt är undantagna
Alla påverkas inte av den minskade och slopade avdragsrätten. Näringsidkare kan även fortsättningsvis göra avdrag för pensionssparande med upp till 35 procent av inkomsten från aktiv näringsverksamhet.

Även den som helt saknar pensionsrätt via sin anställning kan fortsätta att göra avdrag med upptill 35 procent av lönen.

Maximalt avdrag är 10 prisbasbelopp.

Så fungerar pensionen

Pensionen kommer från tre håll. Tillsammans blir de här tre delarna din inkomst som pensionär:

  • Allmän från staten
  • Tjänstepension från jobbet
  • Privat pensionssparande

Pensionen från staten, eller den allmänna pensionen som den också kallas får du för all din pensionsgrundande inkomst (lön och andra skattepliktiga ersättningar). Din allmänna pension består av inkomstpension och premiepension. Man brukar säga att den allmänna pensionen ger ungefär halva din lön när det är dags att sluta jobba.

Tjänstepensionen är den pension många arbetsgivare sätter av till sina anställda. Hur mycket du får beror på din lön, hur länge du har arbetat och inom vilken bransch. Tjänstepensionen är normalt den viktigaste förmån efter lönen – så säkerställ att du har bra villkor. Det finns två typer av tjänstepensioner – kollektivavtalad tjänstepension och tjänstepension som tecknas av arbetsgivare utan kollektivavtal eller arbetsgivare som vill komplettera en kollektivavtalad tjänstepension.

Ett eget pensionssparande är ofta nödvändigt för att du ska kunna behålla din livsstil som pensionär. Ett hus utan lån betraktas av vissa som ett slags pensionssparande medan de allra flesta väljer att löpande sätta av pengar.

Få koll med Minpension.se

På Minpension.se får du koll på hela pensionen. Du ser hur mycket pension du har sparat ihop och var. Du kan också göra en pensionsprognos för framtiden.


Tre steg till en riktigt najs pension

Vår exempelkund Mia är 35 år och arbetar som controller. När hon går i pension vid 65 år kommer hon att ha en pension på cirka 52 procent av sin slutlön. Hon behöver mer och beslutar sig för att sätta av pengar i ett privat pensionssparande. Häng på, så får du ser hur Mia gör!

Välj sparform

Välj fonder

Bestäm belopp

Så har vi räknat

Mia har sedan 2005 arbetat som controller med tjänstepension ITP.

Lön idag 35 000 kr / mån
0 % i antagen löneutveckling
Allmän pension ca 13 600 kr / mån (ca 39 % av slutlön)
Tjänstepension ITP ca 4 600 kr / mån (ca 13 % av slutlön)
Allmän pension + tjänstepension ITP ca 52 % av slutlön

Välj sparform

Det första Mia behöver göra är att välja om hon vill pensionsspara i kapitalförsäkring eller på investeringssparkonto. De fungerar ungefär på samma sätt, men har lite olika fördelar. Med kapitalförsäkring kan hon få månatliga utbetalningar, vilket många uppskattar. Hon kan också fritt välja vem pengarna ska gå till om hon dör. Med investeringssparkonto kan hon flytta värdepapper mellan banker.

  Kapitalförsäkring Investeringssparkonto
Depåavgift NEJ NEJ
Månatliga utbetalningar JA NEJ
Slippa deklarera vinster och förluster JA JA
Välja förmånstagare vid dödsfall JA NEJ
Möjlighet att flytta värdepapper mellan banker NEJ JA
Skattefria uttag JA JA
Möjlighet att månadsspara JA JA
Säkerhet FÖRMÅNSRÄTT INSÄTTNINGSGARANTI INVESTERARSKYDD
  Öppna kontolänk till annan webbplats Öppna kontolänk till annan webbplats


Läs mer om förmånsrätt, insättningsgaranti och investerarskydd härlänk till annan webbplats.


Välj fonder

Investeringsguiden är ett finansiellt verktyg som hjälper Mia att hitta rätt risknivå i sitt långsiktiga sparande. Hon får ett personligt förslag på risk och fördelning mellan olika tillgångsslag, samt konkreta förslag på fonder. Om hon väljer något av fondpaketen Nordnet Fond-i-fond kommer hennes sparande automatiskt att hålla sig till hennes individuella riskprofil över tid. Enklare än så blir det inte.

Bestäm belopp

För att det ska bli enklare att avgöra hur mycket Mia behöver pensionsspara har vi tagit fram två exempel. I exemplen har vi räknat med att Mia sätter av samma belopp fram tills hon blir 65 år.

Exempel 1

Om Mia sparar 1 000 kr per månad kommer hon att ha 875 000 kr när hon är 65 år. Det blir cirka 3 600 kr / mån med en utbetalningstid på 20 år.

Exempel 2

Om Mia sparar 2 000 kr per månad kommer hon att ha 1 750 000 kr när hon är 65 år. Det blir cirka 7 300 kr / mån med en utbetalningstid på 20 år.

Så har vi räknat


De två exemplen är baserade på en antagen avkastning på 6 % före avkastningsskatt och en statslåneränta på 4 % (vilket motsvarar en årlig avkastningsskatt på 0,60 %).

Om vi istället hade räknat med det gemensamt framtagna avkastningsantagandet för prognosstandard på 2,10 procent hade det i exempel 1 blivit 1 900 kr / mån och i exempel 2 3 800 kr / mån.

Vid en antagen värdetillväxt under utbetalningstiden kommer storleken på månadsutbetalningarna successivt att öka. Månadsutbetalningen i exemplet är alltså den första utbetalningen.

Starta sparandet

Nu har Mia genomfört de tre stegen och bestämt att spara 1 000 kronor per månad i ett av de bekväma fondpaketen Nordnet Fond-i-fond.

Mia loggar in på nordnet.se och öppnar en kapitalförsäkring som hon kopplar till sitt lönekonto hos en annan bank. Därefter startar hon ett månadssparande så att 1 000 kronor per månad löpande förs över till kapitalförsäkringen. Gör som Mia, starta ett sparande du också!


När du är inloggad och klickar på ”Öppna ett konto” startar flödet med att en standardepå öppnas (en så kallad aktie- och fonddepå), därefter väljer du vilken sparform du vill ha och lägger upp ditt månadssparande.

Verkar det krångligt? Ring oss på 08-506 33 000 så hjälper vi till!

Fler möjligheter att öka pensionen

Löneväxla för ännu högre pension

Löneväxling innebär att du växlar en del av din lön före skatt mot pensionsavsättningar. Fördelen är att du får högre avsättningar än vad du avstår i lön. Arbetsgivaren betalar nämligen lägre skatt på pengar som sätts av till pension, än de pengar som sätts av till lön. Löneväxling kan vara aktuellt för dig som har en månadslön på 39 072 kronor eller mer. Ta upp frågan med din arbetsgivare!

Flytta pension och spara mera

Många flyttar sitt befintliga pensionssparande till oss för att slippa onödiga avgifter. Vi hjälper dig att ta reda på var du har din pension, hur mycket du betalar och om du kan flytta. Ett individuellt pensionssparande kan du alltid flytta själv.

Läs mer och flyttalänk till annan webbplats

Utnyttja möjligheten att spara i aktier

Hos oss kan du pensionsspara i aktier och andra finansiella instrument. Du har tillgång till ett stort utbud och handlar till förmånligt courtage inom Norden, Tyskland, USA och Kanada.

Mer information om fonder och aktier hittar du under fliken Tjänster/placeringar.

Inspireras av andra eller bli bäst själv

Om du ansluter ditt pensionssparande till Shareville delar du med dig av information om din portfölj, dina beslut och tankarna bakom dem. Du är anonym och ingen ser hur mycket pengar du rör dig med. Samtidigt kan du följa hur andra resonerar och vilken avkastning de får i sina portföljer. Vår övertygelse är att du och våra andra kunder kan bli mer framgångsrika i sparandet genom att hjälpa och inspirera varandra.

Läs mer om Sharevillelänk till annan webbplats

Få överblick med minpension.se

På Minpension.se får du koll på hela pensionen. Du ser hur mycket pension du har sparat ihop och var. Du kan också göra en pensionsprognos för framtiden.

Minpension.selänk till annan webbplats


Håll koll på det senaste

Ta din pension till en helt ny nivå

Nordnetbloggen

På Nordnetbloggen skriver experter och privatpersoner löpande om aktuella händelser inom sparande och pension. Där kan du bland annat läsa hur vi kan tjäna pengar på vårt pensionserbjudande – trots att det inte kostar något att ha ett konto hos oss.
Nordnetbloggenlänk till annan webbplats

#sparpodden

#sparpodden är din podcast om frågorna som rör ditt sparande. Lyssnarna styr agendan genom att skicka in sina frågor via sociala medier under hashtaggen #sparpodden. Avsnitten är 40-50 minuter långa, släpps varje onsdag och finns tillgängliga på iTunes, Spotify och Soundcloud.
#sparpodden

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.