Löneväxling.

Upp

Växla dig till högre framtida lön.

Löneväxling betyder att du växlar en del av din bruttolön idag mot mer pension i framtiden. Då skjuter du helt enkelt på beskattningen, tills det är dags att ta ut pengarna. Det brukar vara en lönsam affär, eftersom man normalt betalar mer skatt när man arbetar än som pensionär. Om du vill kunna löneväxla hos oss så behöver du prata med din arbetsgivare, förutsatt att arbetsgivaren har ett avtal med oss om att kunna erbjuda detta.

Du kan även välja att bonusväxla vilket innebär att du kan byta hela eller delar av din utbetalda bonus mot pension.

En riktigt lönsam affär.

Eftersom skatt på pensionsinbetalningar är lägre än skatt på lön, efterskänker många arbetsgivare mellanskillnaden till den anställde – som därmed får lite extra förmån utan att det kostar företaget något Löneväxling är ofta det allra förmånligaste sättet att pensionsspara på.

Ladda ner produktblad för löneväxling

3 fördelar för dig

Dras från bruttolön istället för skattade pengar

Cirka 6 procent extra i pensionssparande

Inga onödiga avgifter - mer pengar till pension

Möjlighet till extra avkastning med vårt aktielåneprogram.

Kontakta oss

Frågor och svar om hur löneväxling fungerar.

Vad är löneväxling?


Löneväxling innebär att du växlar en del av din lön idag mot pension i framtiden. Eftersom skatt på pensionsinbetalningar är lägre än skatt på lön, efterskänker många arbetsgivare mellanskillnaden till den anställde – som därmed får lite extra förmån utan att det kostar företaget något.

Hos Nordnet sker sparandet i en depåförsäkring - med tillgång till hela vårt utbud av fonder, aktier och andra värdepapper. Pengarna är bundna till 55 år - därefter är det upp dig dig hur du vill ta ut dem. Standard är från 65 år och 10 års tid.

Vilka är fördelarna med löneväxling?


Den som löneväxlar väljer helt enkelt att skjuta på beskattningen tills det är dags att ta ut pengarna. Det brukar vara en lönsam affär, då man normalt betalar mer skatt när man arbetar än som pensionär.

Eftersom skatt på pensionsinbetalningar är lägre än skatt på lön, har arbetsgivaren dessutom möjlighet att skänka denna mellanskillnad till den anställde – som därmed får lite extra förmån utan att det kostar företaget något. Det handlar om cirka 6 procent i extra pensionsinbetalning.

Sedan avdragsrätten för privat pensionssparande slopades är löneväxling en av de mest förmånliga formerna att pensionsspara på.

Finns det något jag bör tänka på?


Ja, löneväxling är bara aktuellt för dig som har en månadslön på 43 309 kronor eller mer, efter löneväxlingen (2019). Tjänar du mindre kan löneväxlingen påverka din allmänna pension, sjukpenning och föräldrapenning. Då brukar det istället vara en god idé att komplettera din allmänna pension och tjänstepension med ett eget långsiktigt sparande i kapitalförsäkring.

Ring oss på 010-583 30 00 så hjälper vi dig att komma igång.

Hur gör jag för att komma igång?


Om din arbetsgivare har ett avtal med oss kontaktar du din närmaste chef eller HR-avdelningen för att starta löneväxling.

Om ett avtal om tjänstepension/löneväxling saknas, fyller du bara i dina uppgifter i formuläret högst upp på den här sidan - så återkommer vi till dig.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.