Löneväxling

Upp

Dela:

Växla dig till högre framtida lön

Löneväxling betyder att du växlar en del av din bruttolön idag mot mer pension i framtiden. Då skjuter du helt enkelt på beskattningen, tills det är dags att ta ut pengarna. Det brukar vara en lönsam affär, eftersom man normalt betalar mer skatt när man arbetar än som pensionär.

En riktigt lönsam affär

Eftersom skatt på pensionsinbetalningar är lägre än skatt på lön, efterskänker många arbetsgivare mellanskillnaden till den anställde – som därmed får lite extra förmån utan att det kostar företaget något

Löneväxling är ofta det allra förmånligaste sättet att pensionsspara på.

Ladda ner produktblad för löneväxling

3 fördelar för dig

Dras från bruttolön istället för skattade pengar

Cirka 6 procent extra i pensionssparande

Inga onödiga avgifter - mer pengar till pension

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Så funkar det

Vad är löneväxling?

Löneväxling innebär att du växlar en del av din lön idag mot pension i framtiden. Eftersom skatt på pensionsinbetalningar är lägre än skatt på lön, efterskänker många arbetsgivare mellanskillnaden till den anställde – som därmed får lite extra förmån utan att det kostar företaget något.

Hos Nordnet sker sparandet i en depåförsäkring - med tillgång till hela vårt utbud av fonder, aktier och andra värdepapper. Pengarna är bundna till 55 år - därefter är det upp dig dig hur du vill ta ut dem. Standard är från 65 år och 10 års tid.

Vilka är fördelarna med löneväxling?

Den som löneväxlar väljer helt enkelt att skjuta på beskattningen tills det är dags att ta ut pengarna. Det brukar vara en lönsam affär, då man normalt betalar mer skatt när man arbetar än som pensionär.

Eftersom skatt på pensionsinbetalningar är lägre än skatt på lön, har arbetsgivaren dessutom möjlighet att skänka denna mellanskillnad till den anställde – som därmed får lite extra förmån utan att det kostar företaget något. Det handlar om cirka 6 procent i extra pensionsinbetalning.

Sedan avdragsrätten för privat pensionssparande slopades är löneväxling en av de mest förmånliga formerna att pensionsspara på.

Finns det något jag bör tänka på?

Ja, löneväxling är bara aktuellt för dig som har en månadslön på 43 309 kronor eller mer, efter löneväxlingen (2019). Tjänar du mindre kan löneväxlingen påverka din allmänna pension, sjukpenning och föräldrapenning. Då brukar det istället vara en god idé att komplettera din allmänna pension och tjänstepension med ett eget långsiktigt sparande i kapitalförsäkring.

Ring oss på 08-506 330 00 så hjälper vi dig att komma igång. 

Hur gör jag för att komma igång?

Om din arbetsgivare har ett avtal med oss kontaktar du din närmaste chef eller HR-avdelningen för att starta löneväxling.

Om ett avtal om tjänstepension/löneväxling saknas, fyller du bara i dina uppgifter i formuläret högst upp på den här sidan - så återkommer vi till dig.

Placeringsmöjligheter


Om du väljer att löneväxla genom oss, får du tillgång till marknadens bredaste placeringserbjudande. Det passar alla - dig som vill ha hjälp med förvaltningen av pensionspengarna, liksom dig som helst väljer själv.

 


Vi rekommenderar alla våra kunder att genomföra Fondrådgivaren. Det är ett finansiellt verktyg som ger dig ett personligt förslag på risk och fördelning mellan tillgångsslag, samt konkreta förslag på fonder.

 

Enkla valet

Vi förvaltar dina pengar

Nordnet Smarta Portföljer

Nordnet Smarta Portföljer är ett modent sparande som passar dig som inte har tid eller kunskap att hålla koll på hur och när du ska förändra ditt sparande. Du väljer vilken risknivå som passar bäst, resten sköter vi.

Guidade valet

Vi hjälper dig att hitta bra fonder

Topp 30

Med Nordnet Topp 30 gör vi det enklare för dig att hitta framgångsrika fonder. I tio olika kategorier plockar vi ut tre fonder som vi anser ha bäst förutsättningar att tillhöra de främsta inom sin kategori.


Shareville

Med Shareville följer du hur andra resonerar och vilken avkastning de får i sina portföljer. Samtidigt delar du med dig av information från din egen portfölj, dina beslut och tankarna bakom dem. Det går att vara anonym och ingen ser hur mycket pengar du rör dig med.

Fria valet

Du väljer fritt i vårt breda utbud

Fondtorget

På vårt fondtorg finns ett av Sveriges största fondutbud med över 1 000 fonder. Du väljer mellan storbankernas fonder och små uppstickare.

Aktier och övriga värdepapper

Hos oss har du också möjlighet att pensionsspara i aktier och andra finansiella instrument. Du får tillgång till ett stort utbud och handlar till förmånligt courtage inom Norden, Tyskland, USA och Kanada.

Vid förmedlad försäkring kan försäkringsavgift tillkomma.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.