Placera företagets överlikviditet

Upp

Flexibel sparform för egenföretagare

När företaget börjat rulla och du har en buffert på några månadslöner brukar det vara dags att placera överlikviditeten.

Vi rekommenderar att du gör det inom kapitalförsäkring – både för de skattemässiga fördelarnas och det breda placeringserbjudandets skull. Hos oss slipper du alla kontoavgifter.

Därför ska du välja kapitalförsäkring

Enkel bokföring

Slipper deklarera köp och försäljningar

Inga kontoavgifter

Skattefria uttag och utdelningar

Möjlighet till extra avkastning

Relevanta förköps- och villkorsdokument hittar du här.

Så fungerar företagsägd kapitalförsäkring

​Det här är en sammanfattning av de mest centrala delarna. Kom ihåg att ta del av fullständiga villkor
och faktablad innan du öppnar en kapitalförsäkring.

Enkel bokföring och deklaration


Du överför skattade pengar och bokför dessa som en tillgång i bolaget. Det som sedan händer inom ramen för kapitalförsäkringen får inga skattemässiga effekter för dig, du behöver varken bokföra köp eller försäljningar.

Skattefria uttag


Alla uttag från din kapitalförsäkring är skattefria, även om pengarna ökat i värde. Om du äger aktier med direktavkastning är även denna utdelning skattefri.

Det är vanligt att våra företagskunder tar ut pengar för att därefter ta utdelning enligt det så kallade 3:12-regelverket.

Istället för att betala vinstskatt betalar du en årlig schablonskatt. Du kan läsa mer om skatten och se den aktuella skattesatsen här.

Brett placeringserbjudande


Med utgångspunkt i dina önskemål och behov sätter vi ihop en portfölj av aktier eller fonder. Exempelvis har vi Nordnet Smarta Portföljer i olika riskklasser. Om du hellre vill skapa din portfölj själv, har du naturligtvis tillgång till hela vårt utbud av finansiella instrument.

Onoterade värdepapper

Nu kan du som är kund hos oss investera i onoterade svenska värdepapper inom din kapitalförsäkring. Du slipper deklarera köp och försäljningar och dina vinster, utdelningar och ränteintäkter är skattefria. Istället betalar du en låg årlig schablonskatt.

Nordnets kapitalförsäkring för onoterade värdepapper vänder sig till privatpersoner och entreprenörer som äger eller vill investera i bolag som inte är noterade på börsen. Du som investerar måste vara okvalificerad ägare som inte omfattas av 3:12-reglerna vid beskattning av vinster och utdelningar.

Mer information och priser

Extra avkastning


Du ansluts automatiskt till vårt aktielåneprogram när du öppnar en kapitalförsäkring hos oss. Enkelt förklarat innebär det att de aktier du valt att investera i kan lånas ut till institutionella placerare, vilket i sin tur kan ge dig en extra avkastning, i form av en ränta. Dina innehav påverkas inte och du kan sälja aktierna när du vill, precis som vanligt.

Läs mer här.

Vid förmedlad försäkring kan försäkringsavgift tillkomma. Läs mer här.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.