En populär strategi idag är att leta aktier med god utdelningsförmåga för att kunna skapa en extra inkomst genom utdelning.
Utdelningen innebär avkastning i form av pengar in på ditt konto för dig som aktieägare. Värt att tänka på är att alla aktie inte ger en utdelning utan oftast de större och mognare företagen har en såpass stor vinst att det finns utrymme för utdelning.
Att bygga en utdelningsportfölj går i stort ut på att hitta aktier som har en god utdelning i kombination med möjligheter att utdelningen ökar i framtiden. Vi kollar på hur man hittar dessa aktier.
En aktie kostar 100 kr och delar ut 5kr i utdelning. Fundamentalt sett så försvinner 5kr ut ur företaget i samband med utdelningen. Aktien i sin tur speglar det fundamentala värdet på företaget vilket nu är 95kr. Därmed faller aktiepriset teoretiskt sett till 95kr på utdelningsdagen.
I praktiken så kan en aktie falla både mer eller mindre än storleken på utdelningen.
Du äger 100st aktier i Företag AB med ett styckpris på 100kr. Det är dags för utdelning och företaget väljer att dela ut 5kr per aktie.
Du som aktieägare kommer få 500kr in på kontot och kan köpa 5st nya aktier för pengarna.
Efter köpet äger du 105st aktier vilka du kommer få utdelning på nästa år.
Fördelen med en utdelning är att du som aktieägare nu får pengar in på kontot samtidigt som aktiepriset blir lägre. Detta möjliggör att du kan köpa fler aktier i samma företag. När du köper fler aktier så kommer du därmed få mer utdelning nästa år om företaget väljer att ha lika mycket utdelning per aktie.
Utdelning har historiskt varit en stor del av den avkastning som aktiemarknaden levererat. Grafen nedan visar Stockholmsbörsen de senaste 20 åren. Den gula grafen visar hur priset på aktier har utvecklats över tiden. Den blåa grafen visar exakt samma företag inklusive nyköp av aktier med den utdelning som levererats. Det har således gett närmare dubbel avkastning att återinvestera utdelning.
I sökandet efter aktier som ger en god utdelning så är det relevant att kolla på hela företagets affärsmodell. Du behöver avgöra ifall det är ett företag som tjänar gott med pengar och kan leverera en god utdelning med utrymme för möjlighet att den höjs framöver.
Vad är direktavkastning, utdelningsandel & utdelningstillväxt?
Första steget för att få in utdelning är att hitta aktier med ett så billigt pris i förhållande till utdelning som möjligt. Direktavkastningen säger dig hur mycket du behöver betala i aktiepris för att få utdelning, ju högre direktavkastning desto mer utdelning kommer du få per aktie.
Att bara använda ett nyckeltal kan ge väldigt begränsad bild av en aktie. Ett till nyckeltal man kollar på i samband med utdelning är utdelningsandelen. Det mäter hur stor utdelningen är i förhållande till vinsten. Ju högre utdelningsandel desto mer väljer företaget att ge till sina aktieägare vilket kan anses som positivt, var vaksam på att den inte får nå ohållbart höga nivåer.
Företaget AB har 100 MSEK i vinst och delar ut 90 MSEK till aktieägarna. Då har man en utdelningsandel på 90% vilket är väldigt generöst. Ett problem kan dock uppstå om vinsten faller nästa år till exempel 89 MSEK.
Hur kommer det påverka företagets utdelning? Kommer de välja att fortsätta dela ut 90 MSEK och alltså använda pengar från tidigare årsvinster för att dela ut och därmed har en utdelningsandel på ca 101%. Det mer troliga är att man sänker utdelningen och aktieägarna får en mindre summa detta år.
Ränta-på-ränta effekten är vad man söker som utdelningsinvesterare och sänkt utdelningen förstör ränta-på-ränta effekten. Optimalast är att hitta aktier som har en generös utdelningsandel med marginal mot vinsten så man kan behålla även fast vinsten sjunker.
Den som vill maximera ränta-på-ränta letar efter aktier med en ökande utdelning, så kallad utdelningstillväxt. Företaget genererar mer vinst och väljer att höja utdelningen vilket ger dig som aktieägare ännu mer pengar in på kontot.
Var hittar man utdelningsaktier?
Du kan enkelt sortera aktier efter olika nyckeltal direkt på nordnet.se
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.