Aktieindexobligationer

Aktieindexobligationer

Dela:

Vad är en Aktieindexobligation?

 

Det är ett värdepapper som består av både en obligation och en option.
Obligationen ger dig en tryggare avkastning i form av ränta. Räntan investeras sedan i en option som ger dig potentiell extra uppsida.
Du kan läsa mer här om optionöppnas i nytt fönster samt obligationöppnas i nytt fönster.

Denna investering kallas för kapitalskyddad produkt. Det innebär att utfärdaren är skyldig att betala tillbaka minst 100% av ditt investerade kapital. Ditt kapital är på så sätt skyddat, om marknaden rör sig i rätt riktgning får du även en avkastning.


Tänk på när du handlar

Innan du investerar se till att ha kolla på:

 • Likviditetsrisken.
  Det kan vara svårt för dig som investerare att sälja vidare din investering innan sluttiden. Var beredd på att äga den fram tills det datum den förfaller.
 • Deltagandegrad.
  Deltagandegraden visar hur mycket av den underliggande tillgångens utveckling som du får ta del av. Det ger dig en uppfattning av vad din potentiella avkastning är.
 • Teckningskurs över 100%.
  En del kapitalskyddade investeringar låter dig teckna en överkurs premie. Denna premie ger dig en ökad potentiell avkastnnig. Samtidigt är det viktigt att förstå att denna överkurs premie inte är kapitalskyddad.
 • Avgifter.
  Det utgår ofta ett courtage på mellan 1-3% i samband med handel av kapitalskyddade produkter. Se till att läsa prospektet för att få full bild av avgifter och villkor.

 

Nordnet - upptäck ett roligare sätt att spara!

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.