Det chefen sparar åt dig

Tjänstepension

Vad är tjänstepension?

Tjänstepension är enkelt förklarat den del av din pension som din arbetsgivare sätter undan åt dig. Det kommer skilja sig väldigt mycket från olika arbetsgivare vad villkoren är. Det enkla svaret är - kolla med din chef vad du har för villkor!


Omfattas jag av tjänstepension?

Tjänstepensionen är den pension de flesta arbetsgivare sätter av till sina anställda. När arbetsgivaren omfattas av kollektivavtal kallas tjänstepensionen ofta för avtalspension. De fyra största avtalsområdena är SAF-LO för privatanställda arbetare, ITP för privatanställda tjänstemän, KAP-KL för kommun- och landstingsanställda samt PA03 för statligt anställda.

Inom kollektivavtalad tjänstepension sker regelbundna upphandlingar av leverantörer och fonder. Fonderna är normalt rabatterade, så att de anställda ska få ut mesta möjliga av sitt pensionssparande.

Om arbetsgivaren inte har kollektivavtal

Företag som inte omfattas av kollektivavtal kan ändå välja att teckna tjänstepension för sina anställda. Ett sådant tjänstepensionsavtal omfattar ofta både ett pensionssparande och trygghetsförsäkringar om något oförutsett skulle hända den anställda – exempelvis sjukdom eller olycksfall.

Det varierar kraftigt vad pensionsbolagen på marknaden tar betalat för tjänstepension. En vanlig avgift är kapitalavgiften på cirka 0,65 procent som dras från pensionssparandet år efter år. I många fall handlar det om hundratusentals kronor som försvinner från pensionssparandet genom dessa avgifter. Något många inte känner till.

Vad kostar det?

Det varierar kraftigt vad pensionsbolagen på marknaden tar betalat för tjänstepension. En vanlig avgift är kapitalavgiften på cirka 0,65 procent som dras från pensionssparandet år efter år. I många fall handlar det om hundratusentals kronor som försvinner från pensionssparandet genom dessa avgifter. Kolla vad du har för avgifter så du inte går miste om pensionspengar i slutändan.

Nordnet tar inte ut några ondöiga avgifter från ditt pensionssparande. Allt annat lika betyder det mer i pension.

Nordnet - upptäck ett roligare sätt att spara!

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.