Växla lön mot tjänstepension

Löneväxla

Vad är löneväxla?

Löneväxling är en möjlighet för dig att byta ut lön idag mot tjänstepensionspengar och på så sätt öka din framtida buffert. Löneväxling är ofta förmånligt för dig som tjänar över 40 000 kronor per månad (efter bruttolöneavdraget).

3 födelar med löneväxling

  • Avkastningsskatten på löneväxling är betydligt lägre än på sparande på exempelvis investeringssparkonto. Eftersom vi på Nordnet inte tar några avgifter för försäkringsskalet blir löneväxlingen förmånligare.
  • Arbetsgivaren betalar lägre skatt på pensionsavsättningar än på lön. Den mellanskillnaden efterskänker ofta arbetsgivaren vid löneväxling, vilket gör att du får cirka 6 procent mer i pension. Ett slags gratis avkastning, med andra ord.
  • En fördel för många är onekligen det faktum att löneväxlingen är öronmärkt för pensionen, i och med att pengarna inte kan plockas ut före 55 år.

Tänk på att!

Om din bruttolön efter löneväxlingen blir cirka 40 000 kronor eller mindre avråder vi normalt från att löneväxla. Det beror på att de allmänna förmånerna, som pension eller sjukpenning, riskerar att bli lidande.

Kolla med din arbetsgivare för att starta en löneväxling. 

Nordnet - upptäck ett roligare sätt att spara!

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.