Allmän pension från staten

Allmänna pensionen

Vad är allmän pension?

Pensionen från staten, eller den allmänna pensionen som den också kallas får du för all din pensionsgrundande inkomst (lön och andra skattepliktiga ersättningar). Din allmänna pension består av inkomstpension och premiepension.

Varje år sätts ett belopp som motsvarar 16 procent av din lön av till inkomstpension. Du kan inte själv påverka hur dessa pengar placeras.

Motsvarande 2,5 procent av din lön sätts av till det som kallas premiepension. Du har själv möjlighet att placera pengarna i upp till fem olika fonder. Om du inte gör ett aktivt val behåller du startfonden som heter AP7 Såfa.

Det kan vara klokt att se över förvaltningsavgifterna för de fonder du väljer inom din premiepension. Det är ju dumt att betala för mycket om det finns likvärdiga alternativ som kostar mindre. Tänk på att förvaltningsavgifterna inom premiepensionen är rabatterade i förhållande till hur många som väljer dem. Du hittar information om fonderna och byter själv hos pensionsmyndigheten.se.






Den som inte gjort ett aktivt val?

Har du inte valt några fonder i din premiepension får du förvaltet AP 7 Såfa. Det är en fond som naturligt innehåller låga avgifter. Den fonden består av två delar, AP7 Aktiefond med 0,11 procents avgift och AP7 Räntefond med 0,04 procent i avgift. Fonden kommer automatiskt att hjälpa dig balansera över till räntefonden när du blir äldre.

Nordnet - upptäck ett roligare sätt att spara!

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.