Börja handla aktier

Hur handlar man aktier?

Steg 1 - Öppna konto

Första steget för att kunna köpa aktier är att öppna ett konto. Det finns tre alternativ om du vill spara privat du kan klicka på varje konto om du vill lära dig mer.

Den populäraste kontoformen på Nordnet idag är Investeringssparkonto (ISK). 

Genom ett ISK behöver du inte deklarera dina aktieaffärer utan din bank skickar alla uppgifter till skatteverket, vilket gör det väldigt enkelt att komma igång med aktier. 

Skatten är också låg i förhållande till den klassiska kontoformen aktie- och fonddepå. Du betalar en liten procent varje år beroende på hur stort värde pengar samt hur mycket du satt in på ditt ISK. 

Steg 2 - Sätt in pengar

Nästa steg är att sätta in pengar till det konto som du vill handla aktier på. Detta konto har ett bankkontonummer kopplat till sig som du skickar pengarna till. När du i framtiden säljer dina aktier så kommer pengarna att ligga som ett saldo på detta konto och då kan du ta ut de till exempelvis ditt konto som du har kort kopplat till.

Steg 3 - Köp första aktien

Sista steget är att hitta ett eller flera företag som du vill köpa aktier i. 

Ett sätt att hitta företag som kan vara intressanta att äga är att kolla vad andra sparare gör. Via investeringsnätverket Shareville så kan du se vad de 10% duktigaste investerarna äger för aktier just nu.


Vad kostar det?

När man köper och säljer aktier så betalar man ett courtage till banken. Courtaget är en procent (%) av totalbeloppet på ditt köp/sälj. 

Exempelvis; Du vill köpa 10st aktier för 250kr/st så blir totalbeloppet 2500kr och på detta belopp betalar du en liten procent i avgift. Är avgiften 0,25% så blir det alltså 6,25kr du betalar (2500kr * 0,25% = 6,25kr).

Det finnas ett minimumcourtage, vilket är minsta möjliga avgift du kommer betala. Om minimumcourtaget är 1kr enligt exemplet ovan så spelar det ingen roll då din avgift är 6,25kr. Skulle du handlat för väldigt litet totalbelopp så avgiften blir mindre än 1kr, är det i detta fall 1kr du betalar minimum.

Idag är det dessutom courtagefritt hos Nordnet, läs mer här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Nordnet - upptäck ett roligare sätt att spara!

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.