Fondrådgivaren

Personlig digital investeringsrådgivning

Upp

Behöver du tips på vilka fonder du ska välja?

Vi förstår att alla inte har samma mål och risk i sitt sparande, och en fond som passar vännen, kollegan eller partnern behöver inte vara rätt fond för just dig. Vi förstår också att det är mycket begärt att du själv ska leta bland 1 500 fonder för att hitta rätt. Det är därför vi har utvecklat Fondrådgivaren.

Gratis fondrådgivning anpassad till dig

Fondrådgivaren är ett digitalt verktyg som hjälper dig att hitta rätt
risknivå i ditt långsiktiga sparande. Genom att besvara ett antal frågor får du ett personligt förslag på fonder som passar dig och din riskprofil.

Att använda Fondrådgivaren är enkelt och helt kostnadsfritt.

Hitta rätt fonder på 5 minuter

Alltid tillgänglig

Gratis att använda

Så här går det till

Besvara
12 frågor

Med frågorna hjälper vi dig att hitta rätt risknivå i ditt sparande.

Få portfölj-förslag

Vi tar fram förslag på en portfölj som består av fonder baserat på riskjusterad avkastning.

Köp
fonder

Nu kan du välja att köpa fonder utifrån portföljförslaget.

Frågor och svar

Kan jag månadsspara i fonderna?

Ja, om du vill spara regelbundet i en eller flera av de fonder som Fondrådgivaren föreslagit, kan du starta ett månadssparande.

Hur mycket betalar jag i avgift?

Det kostar ingenting att använda Fondrådgivaren och fonderna den föreslår har samma förvaltningsavgift som dessa fonder annars har. Förvaltningsavgiften visas innan du bestämmer vilken eller vilka fonder du vill investera i.

Hur väljer Nordnet fonder till portföljerna?

Urvalet av fonderna i portföljerna bygger på en kvantitativ modell som utvärderar fonderna utifrån historisk avkastning och ett antal andra kriterier. Analysen görs löpande på samtliga fonder inom de ingående tillgångklasserna som är tillgängliga på Nordnets plattform. Samtliga ingående fonder är dagligt handlade UCITS-fonder och okomplicerade instrument.

Tanken är att modellen ska premiera fonder som har levererat hög och jämn överavkastning under olika tidsperioder och marknadsförhållanden. Den högst rankade fonden i respektive kategori får representera tillgångsslaget i portföljerna. Den kvantitativa modellen uppdateras kvartalsvis och eventuella förändringar genomförs i portföljerna i samband med detta.

Varför ska jag svara på frågor för att få en portfölj?

För att vi ska kunna ge dig rådgivning, måste vi ställa ett par frågor till dig om dina finansiella mål, riskvilja och riskkunskaper, som även kallas för en lämplighetsbedömning. Utifrån denna lämplighetsbedömning kommer vi sedan kunna erbjuda dig en portfölj som passar dina mål utifrån din riskvilja och riskkunskaper.

Information om placeringsförslagen

Urvalet av fonder baseras på en kvantitativ analys av hela Nordnets utbud av fonder.

Fondrådgivaren betraktas enligt lag inte som oberoende rådgivning. Det beror på att Nordnet får provision på en del av de fonder som ingår i Fondrådgivarens placeringsförslag. Fondrådgivaren innehåller också fonder som förvaltas av bolag som är närstående till Nordnet.

Rådgivningen baseras på de svar som du har lämnat. Ingen uppföljning eller anpassning till ändrade förutsättningar kommer att göras av Nordnet. Om dina förutsättningar ändras rekommenderar vi att du genomför fondrådgivningen igen.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.