Upp

Varför bör jag investera?

1. Varför bör jag investera?

Ett sätt att få dina pengar att växa

Låt dina pengar växa genom att placera dem i bolag och branscher som du tror kommer lyckas bra med sin verksamhet.

Att investera på börsen är en form av sparande, som vid ett gott utfall ger högre avkastning än ett vanligt sparkonto. Även om det alltid finns en risk att förlora pengar när du investerar, har det historiskt sett varit mycket fördelaktigt att placera sina pengar på börsen.

Investerar du på lång sikt så kan du få se den eftertraktade ränta-på-ränta effekten. Ta exemplet brevid där 1000 kr i månaden med genomsnittlig avkastning kan bli mer än en miljon över tiden, det fina är att andra miljonen kommer mycket snabbare sedan - detta är ränta-på-ränta!

 

1000 KR i månaden i 40 år, 6 % avkastning

Så har vi räknat:


Beräkningen är framtagen för att ge exempel på hur ett regelbundet sparande kan få dina pengar att växa över tid. Beräkningens resultat utgör inte en utfästelse, ett råd eller en rekommendation. Beräkningen är en förenkling av verkligheten. I beräkningen har vi endast tagit hänsyn till ett begränsat antal parametrar (startbelopp, månatligt sparbelopp, spartid i år och förväntad avkastning per år). Den förväntade avkastningen per år har i beräkningen fördelats jämt över varje månad och varje månad realiseras avkastningen och adderas till sparkapitalet. Det går inte att säga i förväg hur stor avkastningen blir i verkligheten, avkastningen i beräkningen är endast ett antagande. Sparande påverkas av inflation, skatteeffekter, valutakurser och avgifter, vilket vi inte har tagit hänsyn till i beräkningen. Beräkningen bygger inte på någon särskild sparform.

Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar eller felaktiga beräkningar som kan uppkomma.

Vad är börsen?

En börs är en marknadsplats där man kan köpa och sälja aktier. Det är en så kallad andrahandsmarknad, likt Blocket eller Tradera, där man köper och säljer aktier med andra investerare.

För att komma åt börsen så behöver du gå till en bank som har tillgång till börsen, som exempelvis Nordnet. På Nordnets plattform får du enkelt tillgång till handel på börsen och du kan på ett smidigt och säkert sätt investera dina pengar.

Till skillnad från traditionella storbanker hoppas vi att det ska vara lite enklare och mycket roligare att investera med oss på Nordnet.

Öppna konto

Första steget för att kunna köpa aktier är att öppna ett konto. Det finns tre alternativ om du vill spara privat; Investeringssparkonto, Kapitalförsäkring samt Aktie- och fonddepå. 

Den mest populära kontoformen på Nordnet idag är Investeringssparkonto (ISK).

Genom ett ISK behöver du inte deklarera dina aktieaffärer utan din bank skickar alla uppgifter till skatteverket, vilket gör det väldigt enkelt att komma igång med aktier. Skatten är också låg i förhållande till den klassiska kontoformen Aktie- och fonddepå. Du betalar en liten procent varje år beroende på hur stort värde pengar samt hur mycket du satt in på ditt ISK.

Även med en så kallad Kapitalförsäkring (KF) slipper du deklarera dina affärer, du kan även utnämna förmånstagare vilket är lämpligt vid pension och barnspar. Denna kontoform är även att föredra om du planerar att spara i utländska aktier, eftersom du automatiskt får tillbaka en del av den skatt du betalar på utdelningen. 

Lektionens uppgift:

Klicka på bilden för att förstora

Steg 1: Om du inte redan är kund hos Nordnet blir det din första uppgift:

Bli kund

Steg 2: Därefter väljer du och öppnar ett eller flera av de konton som passar dig bäst:

Investeringssparkonto (ISK) Kapitalförsäkring (KF) Aktie-och fonddepå (Depå)

Att bli kund och öppna konto hos Nordnet är helt kostnadsfritt och kravlöst.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.