Upp

6. Mer om aktier - så funkar det

Vad betyder ett A eller B efter företagets namn?

En del företag kan ha fler olika typer av aktier och detta är ofta markerat med bokstaven A, B eller C efter företagsnamnet. Denna skillnad brukar nästan alltid syfta till hur många röster man har på bolagets stämma varje år.

I praktiken innebär detta vanligen att A-aktier har 10x fler röster än övriga aktier men det finns undantagsfall på detta. Är du intresserad av att köpa upp och kontrollera ett helt företag så är det av stor vikt att försöka få så många röster som möjligt. Är du en privatsparare som vill spara och tjäna pengar på aktier så är inte röster den viktigaste faktorn, du får ju ändå dela lika mycket på vinsten.

Priset per aktie kan skilja sig mellan dessa A, B eller C aktier, men oavsett så kommer du få ta del av lika mycket vinst vilken du än väljer. En bra tumregel är att ta den aktien som handlas till lägst pris och har högst omsättning.

C-aktier är ganska ovanligt och ofta har det samma rösträttigheter som en B-aktie.

I företagets bolagsordning måste det alltid framgå vad de olika serierna innebär, så vill du veta exakt så googla på Bolagsordning + "Företagsnamn".

Exempel

Företaget Volvo har fler olika aktier, du ser skillnaden i slutet på aktienamnet. 

Volvo AB ser. Alänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Volvo AB ser. Blänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ibland så står det ingen bokstav efter aktienamnet, då är detta enda aktien som finns och du behöver inte fundera på vilken du ska välja. 

Företaget ICA gruppen har till exempel endast en aktie:

ICA gruppen ABlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vad kostar det att köpa och sälja aktier?

När man köper och säljer aktier så betalar man ett courtage till banken. Courtaget är en procent (%) av totalbeloppet på ditt köp/sälj.

Det finns ett minimumcourtage, vilket är minsta möjliga avgift du kommer betala. Om courtaget är 0,25 % med en minimumavgift på 1 krona, enligt exemplet till höger, blir avgiften 6,25 kr. Skulle du istället handlat en enda aktie för 250 kr där 0,25 % gånger priset hade blivit mindre än 1 krona, är det i detta fall 1 kr du betalar som minimum.

Kan jag byta courtageklass?

Du väljer själv den courtageklass som passar dig bäst. Valet gör du online när du blir kund. Om du inte gör ett aktivt val kommer du att omfattas av courtageklassen Liten.

Se hela prislistanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Handla gratis på Stockholmsbörsen

Som kund hos Nordnet ska du alltid känna dig trygg med att du får marknadens lägsta priser. Men för att du ska lyckas med ditt sparande tror vi att det krävs mer än låga priser. Vi vill också kunna ge dig både kunskap och inspiration. Därför får du gratis aktiehandel på Stockholmsbörsen när du blir medlem på vårt sparnätverk Sharevillelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och har under 80 000 kronor i samlat kapital på Nordnet.

Exempel på courtage

Du vill köpa 10st aktier för 250kr/st.

Totalbeloppet 2500kr och på detta belopp betalar du en liten procent i avgift.

Är avgiften 0,25% så blir det alltså 6,25kr du betalar (2500kr * 0,25% = 6,25kr)

Aktier innebär en risk

Att investera i aktier är förknippat med en risk, då du kan förlora hela eller delar av de pengar som du investerat. Du kan dock aldrig förlora mer pengar än du investerat.

Det finns två sätt att förlora pengar på aktier, antingen en prisförlust eller konkurs. Prisförlust innebär att priset faller till en lägre nivå än du köpte för, det innebär dock ingen förlust förrän du väljer att sälja dina aktier. Om priset faller så kommer du se röda siffror på ditt aktiekonto och det är inte ovanligt att aktier under vissa perioder faller men om företaget sedan kommer på bättringsvägen så återhämtar sig aktien ofta strax därefter.

Om du tror på företaget och bestämt dig för att spara långsiktigt så ska du inte i panik sälja bara för att det visar röda siffror just nu. Det är först när du måste använda dina pengar som du behöver sälja av, annars kan du fortsätta och äga aktierna med förhoppningen om att de kan öka i pris.

Om du inte längre tror på företagets framtidsutsikter så kan det ligga till grund för en försäljning.

Att förlora pengar genom att företaget går i konkurs är sällsynt men kan givetvis hända. Du ärver inga skulder från bolaget utan kan enbart förlora ditt investerade kapital.

Lektionens uppgift

För att byta courtageklass går du in på fliken “Min Ekonomi”länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i inloggat läge. På höger sida står det “Ändra courtageklass”. Du kan byta courtageklass var 30:e dag.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.