Upp

5. Hur ska jag tänka?

Tänk som andra

- Nordens största investeringsnätverk

Än så länge har vi tittat på vad en aktie och fond är, nu är det dags att börja bygga upp din portfölj. Vid detta laget så förväntas att du har startat ditt konto, börjat söka lite på aktier och fonder för att få en bättre uppfattning - om inte så gå tillbaka och gör detta innan du går vidare.

Inspireras av andra

Ett sätt att hitta bolag som kan vara intressanta att äga är att kolla hur andra sparare gör. Via investeringsnätverket Shareville kan du se vad ca 150 000 medlemmar investerar i på riktigt. Man skulle kunna säga att Shareville är som Facebook, fast för investeringar. Hit kan du gå för att få inspiration och diskutera investeringar med andra användare. Du kan dessutom se vad de allra bästa investerarna köper och säljer i realtid. Kika in härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för att se vad de 10% bästa investerarna i norden köpt senaste månaden.

 

  • Se rakt in i toppinvesterarnas portföljer
  • Inspireras och ta hjälp av andra
  • Diskutera och följ andra medlemmar, värdepapper eller grupper

  


Tänk efter själv

 

Det är dock viktigt att tänka efter själv och inte bara kopiera någon annan rakt av utan att veta varför. Vi rekommenderar starkt att noga undersöka det företag du vill investera i på förhand.

Ett enkelt sätt att se hur det går för ett visst företag är att kolla in dess årsredovisning. Årsredovisningen redogör för ett räkenskapsår och alla aktiebolag ska enligt lag sammanställa sitt räkenskapsår i en offentlig årsredovisning. Här kan du utläsa en beskrivning av verksamheten, om bolaget gjort vinst eller förlust under året samt vad bolaget satsar på och lägger pengar på just nu och mycket mer.

Vi har ofta lite gäster och experter i vår studio som berättar mer och fördjupar sig, kolla gärna in våra senaste klipp på Nordnet Talks.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Lektionens uppgift:

Årsredovisningen är en bra källa för att lära känna ett företag ännu bättre. Även om du inte behöver läsa allt som står i en årsredovisning från start, är det bra om du börjar bekanta dig med ett par företags årsredovisningar. Enklast är att googla Årsredovisning + “Företagsnamn” för att få en känsla för hur det kan se ut.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.