Tillgängliga verktyg

Upp

Morningstars hållbarhetsbetyg

 

Det här verktyget ger dig som sparar i fonder möjlighet att dels utvärdera fonder som kallas hållbara, samtidigt som det analyserar hållbarhetsaspekten hos alla fonder som rapporterar sina innehav till Morningstar, oberoende av fondbolagens egna åsikter kring hur de arbetar och tar hänsyn till hållbarhetsaspekter i förvaltningen. Totalt analyseras globalt över 20 000 fonder, vilket ökar chansen för dig som sparare att hitta de fonder som bäst passar dina behov.

Du hittar vårt fondtorg härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och finner i dagsläget hållbarhetsbetyget på respektive fondsida.

Genomgång med Morningstars VD George Sallfeldt

Hållbarhetsprofilen

 

Vi är medlemmar i det oberoende nätverksforumet för hållbara investeringar i Sverige, Swesif. De tillhandahåller ett verktyg som kallas Hållbarhetsprofilen som ger dig som sparar i fonder möjlighet att på ett enkelt och överskådligt sätt bilda dig en uppfattning kring hur en specifik fond konkret arbetar med hållbarhetskriterier i sin förvaltning.

Verktyget visar bland annat på vilken/vilka typer av strategier varje respektiv fond använder. Den möjliggör jämförbarhet mellan fonder och innehåller en filtreringsfunktion.

Hållbarhetsprofilen är ett typ av fondfaktablad som beskriver fonders inriktning vad gäller integrering av ansvarsfulla investeringar.

Kort om Hållbarhetsprofilen

Arabesque S-Ray

 

Ett nytt verktyg som ger alla möjlighet att monitorera hållbarhet i över
4 000 av världens största börsnoterade bolag.

Verktyget är designat att på ett effektivt sätt visualisera stora mängder miljö-, klimat, och samhällsrelaterad data, s k. ESG-faktorer, till en enkel applikation. Fondbolaget Arabesques opartiska och kvantitativa teknologi processerar otaliga datapunkter för att utvärdera företag på tre sätt:

  • GC Score - en normativ bedömning av varje företag baserat på de grundläggande principerna i FN:s Global Compactlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  • ESG Score - en sektorspecific analys av varje företags prestation på ekonomiskt materialla ESG-frågor.
  • Preferences filter - ett sökverktyg som gör det möjligt för oss alla att kontrollera företagens engagemang mot våra personliga värderingar.

Genom maskininlärning och big data kombinerar Arabesque S-Ray över 200 ESG-punkter med nyhetssignaler från över 50 000 källor över 15 språk.

Se en kort film om S-Ray

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.