Kapitalförsäkring

Skatteregler för en kapitalförsäkring

Kapitalförsäkringen är en schablonbeskattad sparform, vilket innebär att du inte betalar skatt på vinster men kan inte heller dra av för förluster. Istället betalar du årligen en avkastningsskatt, baserat på ditt innehav, som automatiskt dras från din kapitalförsäkringen i slutet av varje kvartal. Skatten beräknas på ditt kapitalunderlag som består av värdet av dina tillgångar i början av året och samtliga insättningar under året.

För år 2017 är avkastningsskatten 0,375 % på kapitalunderlaget. Skatten kommer dras från din kapitalförsäkring sista dagen i varje kvartal.

För mer information - se Skatteverkets hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller kontakta dem på telefonnummer 0771–567 567.
Du behöver inte deklarera!

Eftersom din kapitalförsäkring rent formellt ägs av Nordnet Pensionsbolag så ser vi till att skatten betalas in till Skatteverket. Skatten dras automatiskt från din kapitalförsäkring i sista dagen i varje kvartal och det ända du behöver tänka på är att ha pengar på kontot den dagen.


Hur beskattas min kapitalförsäkring?

För år 2017 är avkastningsskatten 0,375 % på kapitalunderlaget. Skatten dras från din kapitalförsäkring sista dagen i varje kvartal. Beloppet som du ska skatta står i din depåöversikt en månad innan det ska dras.

Om du har gjort uttag under året, har du i samband med uttag redan betalat av en del av din avkastningsskatt.

Har du ytterligare funderingar? Läs våra vanliga frågor och svar om kapitalförsäkringlänk till annan webbplats eller kontakta vår kundservice.


Så beräknas din avkastningsskatt

Din avkastningsskatt baseras på följande;

• Kapitalförsäkringens värde vid ingången av året

• Dina insättningar under året (insättningar under andra halvan av året tas bara upp till halva värdet)

Summan av ovanstående utgör ditt kapitalunderlag. Kapitalunderlaget beskattas med statslåneräntan per den 30 november föregående år + 0,75 procentenheter. Därtill har ett golv på 1,25 % för de fall då statslåneräntan + 0,75 procentenheter understiger 1,25 % införts. Det framräknade beloppet beskattas med 30 %. Skatten för 2018 blir därmed 0,375 %.

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.