Alkuun

Dela

Brexit - detta har hänt

Sent i torsdagsnatt kom beskedet som de flesta trodde aldrig skulle ske - Storbritannien röstade för att lämna EU (Brexit), Medan den svenska börsen höll stängt för midsommarfirande innebar detta att börserna föll världen över i fredags. Sektorn som fick det i särklass tuffast var banksektorn. Det brittiska pundet rasade samtidigt till den lägsta nivån på över 30 år gentemot dollarn. Och tillgångar som anses säkrare i turbulenta börstider, som till exempel guld och dollar, såg en samtidigt en rejäl studs uppåt.

I dagsläget är det svårt att överblicka de långsiktiga konsekvenserna av utfallet i omröstningen, som var av vägledande karaktär (dvs politikerna är inte bundna av resultatet i omröstningen). Storbritanniens premiärminister David Cameron meddelade också sin avgång efter strax efter valresultatet vilket innebär att ett utträde åtminstone skjuts upp några månader i framtiden. Situationen som uppstått blir än mer komplex av att Skottland vill stanna i EU, till priset av att lämna Storbritannien om så krävs. En annan intressant detalj är att två tredjedelar av övriga EU-länder måste säga ja till utträdesavtalet med Storbritannien för att det ska träda i kraft. Räkna därför med att den politiska turbulensen når utanför brittiska öarna.

Populära texter om Brexit på Nordnetbloggen

Olika sätt att ta position mot olika index och valutor

Utöver att köpa eller sälja enskilda aktier kan du också få direkt exponering mot olika börsindex, valutor, guld genom att till exempel använda dig av börshandlade fonder (ETF:er). ETF:erna hittar du på vårt ETF torg.

Börshandlade produkter

För dig som vill handla med börshandlade produkter finns över 6000 produkter som du kan handla courtagefritt via Nordnet Supermarket.

Sparpodden

Följ utvecklingen på olika marknader

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.