Hoppa till huvudinnehållet

Hej! Vad kan vi hjälpa dig med?

Information kring handel med PTP (Publicly Traded Partnership) i USA

Den 1a Januari 2023 kommer ett nytt amerikanskt regelverk att träda i kraft vilket kommer påverka skatten för PTP (publicly traded partnerships) så som Limited Partnerships (LP)Master Limited Partnerships (MLP) och en del REITs (Real Estate Investment Trusts) och RICs (Regulated Investment Companies). 

Det nya regelverket innebär bl.a. att försäljningar kommer beskattas med en 10% stämpelskatt, oavsett  kontoslag värdepapperna förvaras inom. Utöver att åläggas den nya skatten om 10% av försäljningssumman, riskerar du som innehar Publicly Traded Partnerships att bli deklarationsskyldig i USA för eventuell avkastning
 

Värdepapper som påverkas är bl.a; Brookfield Renewable Partners LP Unit, Brookfield Property Partners A UnitsBrookfield Infrastructure Partners L.P Unit , Enterprise Products Partners L P Unit och Lazard Lazard, A. För hela listan av värdepapper som påverkas, se denna lista.*

* Listan kan komma att uppdateras med fler värdepapper i framtiden.
 

Vad innebär detta för mig som äger Publicly Traded Partnerships?

 

- Om du äger PTP inom försäkringar, så som KF, tjänspensionsförsäkring eller privat pensionsförsäkring
 

Nordnet kommer från och med den 23e december 2022 inte längre att tillåta innehav i Publicly Traded Partnerships inom försäkringar. Från och med 22a november 2022 kan du själv sälja av dessa innehav courtagefritt. Om du per 23e december inte sålt ditt innehav så kommer Nordnet att försöka sälja dessa för din räkning.
 

- Om du äger PTP på ISK (investeringssparkonto) eller AF (aktie- och fonddepå)


Nordnet kommer avsäga sig förvar av PTPer. Du som håller dessa på en ISK eller aktie- och fonddepå på Nordnet behöver alltså antingen sälja innehavet eller flytta ut det från Nordnet. Vi erbjuder courtagefria försäljningar av dessa innehav fram till 31 december 2022. Om du säljer dessa värdepapper innan årsskiftet så kommer du heller inte att bli belastad med den nya stämpelskatten på 10% av försäljningssumman. Gällande flytt av innehav från Nordnet ber vi dig notera att många andra banker meddelat att de inte längre tillåter innehav i Publicly Trader Partnerships, varför en flytt kan bli praktiskt svår att genomföra. 

 

Kan jag flytta mina PTP:er till en annan bank som hanterar skatten annorlunda?

 

Detta är ett nytt regelverk som omfattar alla icke-amerikanska personers försäljningar av dessa instrument, oavsett vilken bank de hålls på. Detta är därför inte Nordnet specifikt. Du kan flytta värdepapper som hålls på en AF (aktie- och fonddepå) eller ISK, till motsvarande konto i annan bank (förutsatt att banken kan ta emot och hantera dessa instrument). Aktier som hålls inom försäkringar eller pensionskonton kan inte flyttas. Vill du flytta till aktier från en ISK eller AF till en annan bank ber vi dig kontakta mottagande bank som initierar flytten.

Hur beskattas jag om jag säljer PTP innan 1a januari 2023?

 

Säljer du aktierna innan årsskiftet så kommer du inte behöva betala den nya skatten vid försäljning på 10%. Det innebär att försäljningen kommer reavinstbeskattas som vanligt om aktierna hålls i en aktie-och fonddepå (Nordnet skickar försäljningen som en kontrolluppgift till skatteverket som du sedan deklarerar för i och med din K4 för deklarationen 2023). För övriga kontoslag så beskattas man inte på försäljningar.

Kommer jag framöver kunna köpa PTP via Nordnet?

 

Nej, då det inte ingår i Nordnets erbjudande att hålla eller sköta rapportering av Amerikanska Publicly Traded Partnerships, avsäger sig Nordnet uppdrag om förvar av dessa värdepapper i enlighet med punkt G.12 i Nordnets Allmänna bestämmelser för depå/konto. Nordnet tillåter inte heller flytt av LP eller MLP till Nordnet.

 

Kommer jag framöver kunna sälja Publicly Traded Partnerships via Nordnet?

 

2022-12-23: Sista dagen att sälja PTP inom försäkringar, innan Nordnet börjar försöka sälja för din räkning.

2022-12-31: Sista dagen att sälja PTP courtagefritt på ISK och AF, samt sista dagen att sälja innan det nya regelverket träder i kraft.

2022-01-31: Vid det här datumen tvångssäljer Nordnet eventuella innehav inom ISK och AF som du själv inte sålt eller flyttat innan dess.

 

Var kan jag läsa mer om det nya regelverket?

 

Här kan du läsa mer om regelverket 1446(f) på IRS hemsida. 

Vilka kostnader är förknippad med att sälja Publicly Traded Partnership?

 

Publicly Traded Partnerships handlas på amerikanska börsen i USD. Säljer du av värdepapperna innan 1a januari 2023 så bjuder Nordnet på courtagekostnaden. Kostnaden för att sälja blir då endast växlingsavgift om 0,25%, eftersom värdepapperna handlas i USD. 

 

Fick du svar på din fråga?

Tillbaka
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm