Hoppa till huvudinnehållet

Hej! Vad kan vi hjälpa dig med?

Tar ni ut några avgifter för bolånet?

Nordnet:

Nej, vi tar inte ut några avgifter för lånet - så länge du betalar din ränta i tid. Vid köp eller belåning av fastighet tar dock Lantmäteriet ut en kostnad för lagfart och pantbrev.

Lagfart är ett bevis på att det är du som äger fastigheten. Om du har köpt din fastighet betalar du både stämpelskatt och en administrationsavgift. Vid arv eller gåva betalar du normalt bara administrationsavgiften. Aktuell avgift för stämpelskatt är 1,5 procent av köpeskillingen plus 825 kronor i administrativ avgift. Om bostaden kostar 5 000 000 kronor innebär det en kostnad på 75 825 kronor.

När du lånar pengar behöver vi som långivare en säkerhet för lånet. Genom att upplåta så kallad panträtt kan du använda din fastighet som säkerhet för både nya lån och i de fall du önskar utöka befintliga lån. Beloppet på pantbrevet måste motsvara det belopp du har tänkt låna.

I vissa fall finns det redan pantbrev och då behöver du bara ansöka om nytt pantbrev på det belopp som eventuellt saknas. Aktuell avgift för nya pantbrev är 2 procent av pantbrevets storlek, plus 375 kronor i administrativ avgift.

Om du behöver låna 2 500 000 kronor och det finns tidigare pantbrev på 1 000 000 kronor ansöker du därmed om ett nytt pantbrev på 1 500 000 kronor. Det kostar dig 30 375 kronor.

För mer information om dessa kostnader, se Lantmäteriets webbsida.

Vid köp eller belåning av bostadsrätt tar i vissa fall bostadsrättsföreningen ut en administrativ avgift för pantförskrivning.

Stabelo:

Nej, Stabelo tar inte ut några avgifter. Däremot kan det uppstå kostnader hos Lantmäteriet i samband med att du tar ett nytt lån som innebär nya pantbrev eller ny lagfart.

Pantbrev utfärdas som ett bevis för att en inteckning har gjorts hos Lantmäteriets fastighetsinskrivning, ägararkivet. Ett pantbrev är en säkerhet för den som ger ut bostadslånet. Finns det redan befintliga pantbrev i fastigheten som motsvarar lånebeloppet behövs inget nytt pantbrev utfärdas. Är däremot lånebeloppet högre än befintliga pantbrev måste nytt pantbrev utfärdas för att matcha lånebeloppet. Kostnad för nytt pantbrev uppgår till 2 % av uttaget pantbrev samt en expeditionsavgift på 375 kr.

Lagfarten är beviset på vem som äger fastigheten. När du som kund köper ett hus betalar du en så kallad stämpelskatt för att få lagfart, för närvarande 1,5 % av köpeskillingen plus en expeditionsavgift på 825 kronor. Om lagfaren ägare ska ändras till följd av exempelvis en bodelning utgår endast expeditionsavgift.

Fick du svar på din fråga?

Tillbaka
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm