Hoppa till huvudinnehållet

Hej! Vad kan vi hjälpa dig med?

Vad är MiFID II?

Inom EU finns gemensamma regler för värdepappershandeln i Sverige och övriga EU-länder. Bakgrunden är EU-direktivet MiFID, Markets in Financial Instruments Directive, som infördes 2007 och som bland annat gjort det enklare att handla med värdepapper över nationsgränserna.

I januari 2018 ersattes MiFID av två nya regelverk, MiFID II och MiFIR. Lagförändringen har sitt ursprung utifrån den finansiella krisen 2008 och det underliggande syftet med MiFID II har varit att förbättra konsument- och investerarskyddet samt att skärpa konkurrensen inom det finansiella området.

MiFID II påverkar huvudsakligen information som delas med kunder, produktstyrningsregler, ersättningar banken tar emot, orderutförande, transparensregler före och efter en transaktion, transaktionsrapportering och skyldigheter i samband med värdepappershandel. MiFID II medför också att företag som handlar med värdepapper eller andra finansiella instrument behöver en så kallad LEI-kod (Legal Entity Identifier) för att kunna handla.

Läs mer på sidan för kundskydd

Fick du svar på din fråga?

Tillbaka
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm