Hoppa till huvudinnehållet

Hej! Vad kan vi hjälpa dig med?

Vilka faktorer kan påverka priset på warranter?

Det finns flera faktorer som var och en påverkar marknadspriset på en warrant: underliggande aktiekurs, lösenpris, löptid, den underliggande aktiens utdelningar och kursrörelser (så kallad volatilitet). Så även om den enskilt absolut viktigaste faktorn för en warrants värde är underliggandes (t.ex. aktien eller indexet) kurs, så finns det även andra faktorer som påverkar.

Faktorer som påverkar värdet på en warrant:

  • En köpwarrant ökar i värde om aktiekursen går upp. För säljwarranter får en kursökning i aktien motsatt verkan.
  • En högre lösenkurs ger ett lägre pris på köpwarranten eftersom aktiekurs minus lösenpris är warrantens realvärde och detta är lägre med högre lösenkurs. För säljwarranter gäller motsatsen.
  • Warranter med lång tid kvar till lösendagen är dyrare än de med kort tid kvar beroende på att tidsvärdet är högre. Det vill säga sannolikheten för att warranten skall få ett realvärde är större desto längre löptid som återstår. Gäller både köp- och säljwarranter.
  • Om den underligganden aktien har hög volatilitet (rörlighet – stora svängningar) ökar sannolikheten att warranten skall ha ett värde på lösendagen. Därför ökar både köp- och säljwarranter i värde då volatiliteten ökar. Det är dock en dörr som svänger åt båda hållen och därför minskar både köp- och säljwarranter i värde när volatiliteten minskar.
  • Utdelningar som sker under warrantens löptid sänker aktiekursen och de sänker därför köpwarrantens kurs och höjer säljwarrantens. Det är viktigt att notera att kända utdelningar alltid redan skall vara inräknade i warrantens värde, det är således oväntade nyheter om utdelningar som kan ge effekt på warrantens värde.
  • Köpwarranten kan ses som att ta ett lån, därför ökar de i värde när räntan ökar, motsatsen gäller för säljwarranter. Denna effekt är dock marginell och under normala ränteförhållanden sällan något man behöver ta hänsyn till.
  • Den enskilda faktor som har störst påverkan på priset för en warrant är den underliggande aktiekursen. På slutdagen har warranten endast ett realvärde som enbart kan vara större än eller lika med noll - aldrig negativt. Har warranten ett realvärde kan det beräknas på följande sätt:

För en köpwarrant: Värde på slutdagen = (aktiens slutkurs - lösenpris) / warranter per underliggande

För en säljwarrant: Värde på slutdagen = (lösenpris – aktiens slutkurs) / warranter per underliggande

Fick du svar på din fråga?

Tillbaka
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm