Småbolag har historiskt avkastat betydligt bättre än stora bolag – genomgång av Etf:en Xact Småbolag

Detta inlägg är marknadsföring.

Svenska småbolag har historiskt avkastat betydligt bättre än stora bolag. Med en ETF når du småbolagsmarknaden till låg avgift.

Den som för fem år sedan köpte de stora bolagen på Stockholmsbörsen hade i dag haft en avkastning på 74 procent. Under samma period gav svenska småbolag en avkastning på 150 procent.

Ett bolag som har ett börsvärde på mindre än en procent av det totala börsvärdet på Stockholmsbörsen brukar definieras som ett småbolag. Med den definitionen finns det i dag ungefär 200 bolag på Stockholmsbörsen som är att betraktas som småbolag. Men mellan det största och minsta småbolaget är det dock stor skillnad och skiljer ungefär 50 miljarder kr i börsvärde.

Nå småbolagen genom ETF

Det finns flera aktivt förvaltade svenska småbolagsfonder, men det har länge saknats en indexnära fond som följer den breda svenska småbolagsmarknaden till låg kostnad.

För att möta denna efterfrågande lanserades förra året ETF:en XACT Svenska Småbolag. XACT Svenska Småbolag är en börshandlad fond som har som målsättning att ge en avkastning som så nära som möjligt motsvarar den avkastning som den svenska småbolagsmarknaden ger.

Eftersom fonden inte är aktivt förvaltad är förvaltningsavgiften låga 0,30 procent. Det kan jämföras med traditionella svenska småbolagsfonder som tar ut närmare 1,35 procent i årlig förvaltningsavgift.

Blixtsnabba affärer

En annan fördel är möjligheten till omedelbara affärer. Precis som för aktier så prissätts ETF:er under hela dagen. Du kan när som helst köpa och sälja ETF:er så länge börsen har öppet. Med en traditionell småbolagsfond vet du först dagen efter vad du betalat för dina fondandelar.

XACT Svenska Småbolag handlas precis som vanliga aktier på Nasdaq Stockholm, vilket innebär att du betalar vanligt courtage vid handel, precis som när du köper och säljer aktier.

Sedan lansering har det funnits ett stort intresse för småbolags-ETF:en från såväl privatpersoner som från större kapitalförvaltare och det har redan investerats 2 miljarder kr i fonden.

Text: Kristin Gulliksson, Handelsbanken

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.

Om Xact:
Xact Kapitalförvaltning AB är ett dotterbolag till Handelsbanken. Xact lanserade den första ETF:en i Norden redan år 2000 då XACT OMXS30 noterades på NASDAQ Stockholm. Xact blev dessutom först i världen med att ge ut börshandlade fonder med hävstång, då XACT Bull och XACT Bear lanserades 2005. Xact är idag den största utgivaren av ETF:er i Norden och globalt i termer av nordisk exponering.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer