What the SPAC?!

SPAC, eller Special Purpose Acquisition Company, är en bolagstyp som har åter blivit väldigt populär den senaste tiden. Bolagsformen kan även kallas för ett “Blank Check”-bolag, ett bolag som tar in kapital via en IPO med syftet att köpa upp eller gå samman med ett annat bolag. Exempelvis så har välkända DraftKings, Virgin Galactic och Nikola listats via SPAC.

Kortfattat så består processen av att pengar tas in i ett företag helt utan någon verksamhet via en IPO, antingen till exempelvis private equity-bolag eller till allmänheten som en “vanlig” IPO. Bolaget har från IPO två år på sig att förvärva/gå samman med ett annat bolag, annars får investerarna tillbaka sina pengar.

SPAC Process
Hur fungerar en SPAC, källa: Nasdaq

Livscykel för en SPAC är oftast inte särskilt lång jämfört med hur länge “vanliga” bolag brukar vara noterade. Målet för ett sådant här bolag är ju trots allt att finna ett annat bolag att gå samman med och noteras under en ny “ticker”.

Going public
Livscykel för en SPAC, källa: PWC

Populariteten för denna bolagsformen har verkligen tagit fart under året. Fram tills den 24 december förra året hade SPAC-bolag tagit in hissnande $82.1 miljarder under året, en ökning med hela 6 gånger från föregående år.

I data ovan från Nasdaq ser vi ökningen av antal IPO som görs av denna bolagstyp, från 23% av alla IPOs under föregående år till hela 53% under 2020.

Ett populärt SPAC-bolag bland Nordnets kunder, OAC – Oaktree Acquisition Corp

Oaktree REIT

Ett SPAC-bolag som är väldigt populärt hos Nordnets kunder är Oaktree Acuisition Corp. Bolaget listades via en IPO, där bolaget tog in $175 miljoner, på Nasdaq med den 13 september 2019 som första handelsdag.

Oaktree Acquisition Corp – 3 Månader

Aktien har stigit kraftigt den senaste tiden och handlas i runt $18, upp 73% det senaste tre månaderna.

Med bland annatHoward MarksochPeter Thielmed i ryggen så är planerna att göra en sammanslagning med bolaget “Hims & Hers”, innan detta kan ske skall aktieägarna rösta via en bolagsstämma som sker den 19 januari 2020.

Kortfattat är Hims & Hers en telehälsoplattform/e-hälsobolag med ett antal specialitetsområden som ger konsumenter möjligheten att få kontakt med licensierad vårdpersonal. Företaget erbjuder även hälsoprodukter. Bolagets tjänster och produkter är tillgängliga i alla de 50 amerikanska staterna. Nedan återfinns kvartalsresultat för Hims & Hers:

Q1 2020Q2 2020Q3 2020
Omsättning ($ M)$30.1$35.9$41.3
Y-o-Y %91%76%91%
Bruttomarginal69%71%76%
Nettoorder (i tusental)546572582
Snittordervärde$52$58$67

Bolaget väntas ha ett inledande EV efter den planerade sammanslagningen om runt $1,6 miljarder samt ungefär $330 miljoner i cash. Om sammanslagningen röstas igenom så kommer bolaget handlas under en ny ticker, $HIMS.

Det finns självklart många fler SPACs att hitta på vår plattform, nedan följer en lista med ett antal av dessa som genererade en rejäl avkastning för sina ägare under den senaste tiden:

Andra populära SPACs:

Tänk på att det är viktigt att förstå hur dessa bolag fungerar innan man bestämmer sig för en möjlig investering!

Warranter och Units

Dessa typer av bolag emitterar ofta warranter eller units, och många frågor har dykt upp gällande handeln av dessa. Nordnets tolkning av gällande regelverk innebär att vi tyvärr inte kan erbjuda handel i dessa instrument.

Får du som kund inbokade warranter eller units på ditt konto så kan mäklarna hjälpa dig med att sälja dessa om så önskas. Du når mäklarbordet genom ett samtal till 010 – 583 31 00.

Tills nästa gång hittar du mig på Twitter och Instagram.

Önskar dig en fortsatt trevlig dag och tack för att du tog dig tid läste!

Dela gärna posten om du gillade den 🙂

/Axel

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
fredrik
fredrik
2021-01-19 00:29

tror du skrivit fel datum på bolagsstämman för oaktree…