Hoppa till huvudinnehållet

What the SPAC?!

SPAC, eller Special Purpose Acquisition Company, är en superhet trend i USA. Senast i dagarna annonserade svenska investmentbolaget Bure att de kommer att ta den första svenska SPAC:en till Stockholmsbörsen. I detta avsnittet av Tradinghörnan så kollar vi närmare på fenomenet.

Vad är en SPAC

Bolagsformen kan även kallas för ett “Blank Check”-bolag, ett bolag som tar in kapital via en IPO med syftet att köpa upp eller gå samman med ett annat bolag. Exempelvis så har välkända DraftKings, Virgin Galactic och Nikola listats via SPAC.

Kortfattat så består processen av att pengar tas in i ett företag helt utan någon verksamhet via en IPO, antingen till exempelvis private equity-bolag eller till allmänheten som en “vanlig” IPO. Bolaget har från IPO två år på sig att förvärva/gå samman med ett annat bolag, annars får investerarna tillbaka sina pengar.

SPAC Process
Hur fungerar en SPAC, källa: Nasdaq

Livscykel för en SPAC är oftast inte särskilt lång jämfört med hur länge “vanliga” bolag brukar vara noterade. Målet för ett sådant här bolag är ju trots allt att finna ett annat bolag att gå samman med och noteras under en ny “ticker”.

Going public
Livscykel för en SPAC, källa: PWC

Populariteten för denna bolagsformen har verkligen tagit fart under året. Under 2020 så tog SPAC-bolagen in hissnande $82.1 miljarder via börsnotering, en ökning med hela 6 gånger från föregående år.

I data ovan från Nasdaq ser vi ökningen av antal IPO som görs av denna bolagstyp, från 23% av alla IPOs under föregående år till hela 53% under 2020.

I bilden ovan kan du se hur mycket kapital som restes via vanliga IPO:er och via SPAC bolag. Det har varit minst sagt superhett att resa kapital till börsen under 2020!

Några av de stora konverteringarna

Som sagt så är syftet med en SPAC att kunna hitta ett onoterat bolag att köpa och därmed sätta på börsen via SPAC:en. I bilden nedan så ser du några av de största och populäraste SPAC:arna som sen har blivit “riktiga” bolag på börsen. Intresset har varit hett även efter konverteringen och man kan se tendenser till spekulation i kursrörelserna på dessa bolag.

Tänk på att det är viktigt att förstå hur dessa bolag fungerar innan man bestämmer sig för en möjlig investering!

Populäraste SPAC:arna hos Nordnet idag

Populäraste SPAC aktierna hos Nordnet
Churchill Capital Corp IV -> Lucid Motor
Alussa Energy Acquisition Corp. -> FREYR
Social Capital Hedosophia Holdings Corp V
ArcLight Clean Transition Corp.
Social Capital Hedosophia Holdings Corp VI
Burgundy Technology Acquisition Corporation
Ajax I
Churchill Capital Corp V
Social Capital Hedosophia Holdings Corp IV
Bridgetown Holdings Limited

Listan är sorterad efter flest antal ägare hos Nordnet. Både Churchill Capital Corp IV och Alussa Energy har blivit väldigt populära då de annonserat vilka företag de kommer gå samman med.

Churchill Capital Corp IV kommer att bli lyx-elbilsbolaget Lucid Motors. Samt Alussa Energy Acquisition Corp. kommer gå ihop med norska batteritillverkaren FREYR.

Warranter och Units

Dessa typer av bolag emitterar ofta warranter eller units, och många frågor har dykt upp gällande handeln av dessa. Nordnets tolkning av gällande regelverk innebär att vi tyvärr inte kan erbjuda handel i dessa instrument.

Får du som kund inbokade warranter eller units på ditt konto så kan mäklarna hjälpa dig med att sälja dessa om så önskas. Du når mäklarbordet genom ett samtal till 010 – 583 31 00.

Tills nästa gång hittar du mig på Twitter och Instagram.

Dela gärna posten om du gillade den 🙂

/Axel

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-11-21 10:20

Hur görs själva transaktionen omvärderingen av spac bolaget. Säg att Spac bolaget har 100 miljoner aktier och aktien kostar10 kr. Då har vi ett bolags värde på 1 miljard. Säg nu att det onoterade bolaget värderas till 50 miljarder. Hur går då denna omvärdering till?