Hoppa till huvudinnehållet

Volatiliteten visar vägen

Detta inlägg är marknadsföring.

I det här numret av Efterbörsen tänkte jag gå igenom en av de indikatorer vi ofta använder i våra analyser.

OMXS30 nära att bryta upp genom motståndsnivå

Förra veckan skrev vi om de tekniska motståndsnivåerna vi ser i volymprofilen, och följer upp det i veckans analys eftersom OMXS30 passerat ett av motstånden och raskt närmar sig nästa – runt 1595-1600. I diagrammet nedan ser vi nivån markerad till höger. Senaste veckans utveckling hos OMXS30 visar på viss tvekan när kursen närmar sig motståndsområdet. Det är ingen vild gissning att vi kan få se en rekyl från de här nivåerna innan ett nytt försök görs. Det kan naturligtvis också bli ett lyckat genombrott av motståndet med en varaktig etablering av kursen på ovansidan av 1600. Om det sker tolkar vi bear-marknaden senaste månaderna som över för den här gången.

Volatiliteten visar vägen

Jag tänkte passa på att titta närmare på just volatilitetsindikatorn vi ofta använder. Det är något vi får frågor om och det skadar inte att belysa lite extra hur vi analyserar den biten. I diagrammet nedan ser vi ett längre tidsperspektiv för OMXS30, men vi kunde lika gärna valt ett annat index eftersom volatilitetsanalysen är generell.

Det intressanta sambandet är hur volatiliteten ändrar beteende i olika börsklimat. Fenomenet syns tydligt i ett längre tidsperspektiv. Fallande volatilitet kännetecknar en marknad som går mot en lugn och stabil period med stigande kurser, medan ökande volatilitet tyder på oro och nervositet, oftast med ökat säljtryck som följd. Faktum är att man har goda chanser att säga vilket håll börsen är på väg helt utan att titta på grafen och endast studera volatiliteten.

Det här är grunden till V.A.P (Volatility Average Points)-indikatorn som vi tog fram för några år sedan. Mer info om den finns på vår webbplats > http://www.autostock.se/strategier/autotrader/volatility-average-points

En titt längst till höger visar nuläget, där vi har en stigande volatilitet i genomsnitt sedan några månader, men möjligen kan se en tendens till fallande volla i ett mycket kort perspektiv. Om det fortsätter “lugna sig” kan det visa sig vara en ny begynnande stabilare fas på marknaden.

Nästa vecka återkommer vi med en ny analys och tittar närmare på tidsbundna effekter.

Trevlig helg!

/Rikard Nilsson

Rikard NilssonPartner
Utgivare av Autostocks analysplattform Autotrader

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer