Vinsthemtagningar i Hexagon och SEB

Börsen klättrade uppåt under februari och rapporterna för fjärde kvartalet gav positivt bränsle åt börsen. Nordnets kunder inom Private Banking var mest aktiva på köpsidan, men tog också hem vinster i Hexagon och SEB.

Februari blev en bra månad på Stockholmsbörsen. Index steg med drygt två procent och noterade löpande nya årshögstanivåer under månaden. Perioden dominerades av rapporterna för fjärde kvartalet, som överlag var bättre än väntat och bidrog till en positiv grundton på börsen. Nordnets kunder inom Private Banking har varit mest aktiva på köpsidan utan några tydliga handelsmönster i statistiken.

Nykomling på börsen toppar köplistan

Börsens nykomlingar brukar normalt vara med på säljsidan i månadsstatistiken för Private Banking, då många kunder ofta tar hem en snabb vinst i nyintroducerade aktier. Denna månad toppas dock köplistan av ett bolag som noterades under februari, biotechbolaget Oncopeptides. Oncopeptides var mest nettoköpa aktie under februari efter noteringen den 22 februari. Det som var annorlunda med denna introduktion var att kursen föll under teckningskursen. Av tidigare statistik vet vi att Nordnets kunder inom Private Banking gillar att köpa nedtryckta aktier. I skrivande stund handlas aktien fortfarande strax under teckningskursen.

Resurs Bank var en annan aktie som föll tillbaka under februari och som plockades upp på bred front av Nordnets Private Banking-kunder. Aktien backade med närmare tio procent under månaden. Bakom nedgången låg dels att rapporten för fjärde kvartalet sämre än väntat, dels tyngdes aktien av en utförsäljning av största ägaren Nordic Capital som placerade drygt tio procent av kapitalet i bolaget hos nya ägare.

Teleoperatörerna lockar köpare

Teleoperatörerna lockade uppenbarligen under februari. Tele2 var tredje mest nettoköpta aktie och Telia var med lite längre ned på listan. Tele2 släppte en stark bokslutsrapport i slutet av januari och aktien steg stadigt under februari. Dagens Industri uppmärksammade aktien under månaden med en analys och en köprekommendation. Enligt DI står bolaget inför en skördetid med kraftigt förbättrat resultat och kassaflöde. Aktien har under lång tid haft en svag kursutveckling och har inte hängt med upp i de senaste årens börsuppgång. Aktien står fortfarande drygt 75 procent under kursrekordet från mars 2000, så aktien har mycket mark att ta igen.

Vinsthemtagningar i Hexagon och SEB

Hexagon toppade listan över mest nettosålda aktier. Hexagon var i slutet av förra året den mest nettoköpta aktien när aktien pressades av insidermisstankar mot VD Ola Rollén. Sedan dess har aktien återhämtat sig och sedan bottennivåerna i november har aktien klättrat mer än 20 procent. Så vinsthemtagningar ligger nära till hands som förklaring till försäljningarna. Bolaget presenterade ett storförvärv i början av månaden som togs emot väl av aktiemarknaden. Rapporten för fjärde kvartalet var dock lite sämre än förväntningarna, möjligen ett skäl för Nordnets kunder att lätta lite på innehavet i Hexagon.

En annan aktie som gått starkt som nettosålts under februari är SEB. Aktien har stigit med mer än 50 procent sedan förra sommaren och fortsatte upp under februari. Rapporten för fjärde kvartalet slog förväntningarna avseende såväl omsättning som resultat. Under februari presenterades också att efterträdaren till långvariga VD:n Annika Falkengren blir internrekryterade Johan Torgeby.

/Roger Jansson

 

 

Private Banking-bloggen
Private Banking
Private Banking-bloggen

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer