Hoppa till huvudinnehållet

Vilket konto passar bäst för dig? | Aktier för nybörjare | Nordnets Aktieskola

Första steget i sparandet är att öppna ett konto. Det finns både Investeringssparkonto (ISK), Kapitalförsäkring (KF) samt aktie- och fonddepå. Vilket konto som passar bäst för vilket sparande reder vi ut i detta klipp samt ger dig tipsen som är bra att hålla koll på gällande konto.

Konto för privat sparande

Det finns lite olika konton som man kan ha sina fonder och aktier i. Dessutom finns det lite olika skatteregler som gör att vissa funkar bättre än andra.

Investeringssparkonto

Det är det vanligaste och populäraste kontot. Det är helt rätt, för ISK är både enkelt och skattemässigt förmånligt för privat sparande i aktier och fonder. Skatten ändras varje varje år och den styrs efter det allmänna ränteläget i Sverige. Nu har räntan varit låg under många år och det ser ut att fortsätta vara låg ränta ett tag till. Även om räntan går upp så kommer det fortfarande vara en förmånlig kontoform ett bra tag till.

Dessutom så sker deklaration enkelt och smärtfritt. Allt kommer förtryckt i deklarationen och du behöver bara godkänna. Sen kan det alltid vara en bra idé att dubbelkolla så banken har skickat rätt information till skatteverket.

Kapitalförsäkring

Generellt så är Kapitalförsäkring och ISK ganska så lika. Liknande låg skatt och det är enkelt att betala skatten. En skillnad är att skatten dras direkt ifrån din kapitalförsäkring istället för att dyka upp i deklarationen. Båda konton är bra för sparande i aktier och fonder.

För dig som vill specifikt äga utländska aktier så finns det en fördel med kapitalförsäkring. Då det är ett försäkringsskal och banken/försäkringsbolaget som du har kontot äger rent juridiskt dina aktier. Alla länder har olika skatteregler och det dras ofta en källskatt på utdelning till det land där aktierna har skatterättslig hemvist.
I både kapitalförsäkring och investeringssparkonto så ska du inte betala skatt på utdelning, utan det är en liten schablonskatt på hela kontovärdet du ska betala. Men utländska aktier drar den källskatten och sen får man försöka hämta tillbaka den. I ett ISK så behöver du själv göra det medan i KF så löser banken/försäkringsbolaget det åt dig.

Även pensionssparande och barnsparande är lämpligt i en KF. Du kan sätta en förmånstagare på kontot som ärver allt när du går bort. Vilket är tacksamt både i pensions- och barnsparandets syfte. Dessutom kan du göra automatiska månadsuttag när du sen vill börja ta ut pengarna i samband med pensionen.

Aktie- och fonddepå

Det klassiska kontot där du betalar 30% reavinstskatt. Detta är generellt sett en “dyrare” skatt än de andra två kontoformerna så det är inte lämpligt idag att ha nysparande i en vanlig depå. Ett undantag kan vara räntefonder som du vill äga en kort tid, då det är låg avkastningspotential i räntefonder och du betalar 30% på vinsten här istället för en liten schablonskatt på hela värdet som det är i ISK och KF

Lyssna in klippet ovan för att höra mer om hur vi resonerar kring de olika kontona.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer