Hoppa till huvudinnehållet

Vilka är vinnarna och förlorarna på ett stigande oljepris?

Oljepriset har ökat successivt de senaste fyra åren och handlas nu stadigt över 80 dollar per fat. I skrivande stund ligger oljepriset runt 84 dollar per fat. Hur kan priset utveckla sig framöver? Det talas även om att oljan kan nå 100 dollar fatet, vilket i sådana fall skulle vara första gången sedan 2014. Vilka aktier tjänar respektive förlorar på ett högt oljepris? Finwire har gjort en genomgång.

En av faktorerna som skruvat upp priset är USA:s sanktioner mot Iran. Landet har helt enkelt tvingats strypa sin export.

Irans exportmöjligheter försämrades då Indien som är den näst största köparen av olja från Iran gick ut med att de inte planerar att köpa någon mer olja från landet från och med november, enligt Economic Times of India.

Saudiarabien redo att täcka upp Irans bortfall

I slutet av september skrev CNBC att Saudiarabien var redo att kompensera bortfallet från Iran genom att öka produktionen. Orsaken till att detta planerades i det tysta skulle ha varit för att inte göra de andra Opec-medlemmarna upprörda eftersom en ökad produktion leder till fallande priser och därmed lägre intäkter. Det bör dock nämnas att alla länder inte har kapacitet för en snabb produktionsökning.

Häromdagen uppgav källor för Reuters att Saudiarabien och Ryssland, som inte är medlem i Opec, ska ha kommit överens om att höja oljeproduktionen.

Kanske räds Saudiarabien att de delvis måste strypa produktionen för att få balans på utbudet när USA ökar sin produktion.

Påtryckningar av Trump

USA:s president Donald Trump har gjort flera påtryckningar för att Saudiarabien ska öka sitt utbud för att kyla ner prisuppgången. Med sig kan man ha att detta sker i en tid då landet står inför det viktiga mellanårsvalet i november.

Nu ser det ut som att det kan ha effekt. I alla fall om man får tro en av källorna till Reuters som uppgav att ”saudierna och ryssarna gick med på att förse marknaden med fler fat på ett tyst sätt för att inte få det att se ut som att de gjorde det på Trumps begäran”.

Irak som är Opecs näst största producent har dock tidigare flaggat för att leveranserna ska öka. I slutet av september närmade sig landet nya rekordnivåer av export på olja.

Vad säger då Opec själva? Nyligen reviderade oljekartellen upp sin prognos för efterfrågan på olja fram till år 2020. Då väntas den globala oljekonsumtionen nå 101,9 miljoner fat per dag, vilket är en höjning med 1,2 miljoner fat från förra årets rapport.

Den norska banken Pareto bedömer att Opec inte har samma möjlighet att öka produktionen och att överskottslagret är begränsat.

Hedgefonder ökar långa positioner medan Ryssland tror på fallande priser

Hedgefonder är sammanvägt positiva till oljan och har ökat sina långpositioner i olja till den
högsta nivån på elva veckor, rapporterade Bloomberg för en vecka sedan.

Rysslands energiminister tror dock att oljeprisets nuvarande nivåer bara är temporärt och tror på ett långsiktigt oljepris på omkring 50 dollar per fat.

Vinnare

På ett högt oljepris finns förstås många företag som är förlorare, men här finns även vinnare. En sektor som kan gynnas av det stigande oljepriset och utvecklingen i Iran är tankfartygsmarknaden, enligt Pareto. Två fraktföretag inom energi på Oslobörsen är Avance Gas och BW LGP.

Förlorare

En av förlorarna på det höga oljepriset är flygbolagen. I början månaden justerade till exempel Ryanair ned sin prognos för helåret 2019 med 12 procent och angav bland annat höga bränslepriser som skäl.

För svenskt vidkommande är SAS en aktör som påverkas negativt av ett högt oljepris.
Flygbolaget släppte förra månaden sin niomånadersrapport och överraskade emellertid marknaden med att höja vinstprognosen. I kvartalsrapporten framgick att högre bränslepriser ses som en utmnaing för företaget.

Andra företag som är känsliga för oljesvängningar är Nolato där tillverkningen av plast och gummi har olja som en viktig insatsvara.

Gummibolaget Hexpol angav dock inga tecken på negativ inverkan på vinsten under halvårsrapporten till följd av oljeprissvängningarna.

Andra företag som Di lyfter fram med känslighet för oljepriset är Husqvarna, Electrolux, Loomis och Nobina.

Husqvarna lyfte bland annat fram högre råmaterialpriser i sin vinstvarning för det tredje kvartalet, även om det inte var huvudsakligt skäl. Vad gäller Electrolux så framhöll Nordea i en analys att bland annat råvaror utgör motvind för bolaget. När Electrolux sänkte sina marknadsutsikter i delårsrapporten var storbankens uppfattning att konsensus för marginalerna var förvånansvärd optimistiska och behövde sänkas.

1 vecka 1 månad Hittills i år
OMXS30 1,1 1,0 1,7
SAS −2,3 −1,9 −0,2
Nolato 2,9 −10,4 6,9
Hexpol 4,6 4,3 22,3
Husqvarna −1,2 4,9 −2,54
Electrolux 2,6 −1,9 −24,5
Loomis 0,9 −1,4 −16,1
Nobina −10,8 −9,8 11,2
Lundin Petroleum 0,5 5,5 80,6
Avance Gas 0,8 8,0 −13,3
BW LPG −0,3 6,7 −8,7

Avstämningen gjordes under torsdag eftermiddag.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer