Vikten av att köpa kvalitetsbolag

Detta inlägg är marknadsföring.

I nedanstående inlägg diskuterar Coelis globalfondsförvaltare, Andreas Brock och Henrik Milton, vikten av att köpa kvalitetsbolag och hur det ökar chanserna att skapa hög avkastning över tid. Under de senaste tre åren har deras globalfond slagit sitt index med runt 17 procent och belönats med fem stjärnor av oberoende institutet Morningstar.

Varför går aktier upp eller ned?

Detta är en ganska grundläggande fråga för en aktieinvesterare. Hur vet du att den aktie som du köper kommer vara mer värd i framtiden än vad den är idag?

Kortsiktigt drivs priset på aktier av utbud och efterfrågan, tekniska indikatorer samt den generella marknadsriktningen den dagen/veckan. Det senare kallas också en akties ”beta”. Alla dessa tre faktorer är ganska svårbedömda. Vet du  till exempel vilken riktning börsen har den närmaste veckan? Eller vet du hur stora köp- eller säljordrar det kommer att komma på en aktie? Om du har kunskap om detta är kanske daytrading något du skall ägna dig åt.

De flesta, inklusive oss själva, saknar dock den kunskapen men det fina i kråksången är att det inte spelar någon roll. Om det finns utrymme för lite längre tidshorisont kan vi, istället för att spela det kortsiktiga tradingspelet (som verkar vara väldigt slitsamt), vara långsiktiga investerare. Ett spel som är betydligt roligare och enklare att vinna. På längre sikt drivs helt enkelt en akties värdering av de vinster som ett företag generar. Ett företag som om tre år tjänar 50 procent mer i vinst per aktie kommer troligen vara värt just 50 procent mer. Detta är ingen exakt vetenskap men ta till exempel en titt på SKFs aktiekurs och jämför den med Atlas Copcos. Mellan 2010 och 2016 så föll SKFs vinst per aktie med 25 procent och aktiekursen var ned runt 15 procent. Atlas Copco ökade vinsten med runt 40 procent under samma tidsperiod och aktiekursen var upp med runt 60 procent. Inte perfekt korrelation och beräkningen exkluderar effekten av utdelningar, men att det råder ett mycket starkt långsiktigt samband mellan ett företags vinsttillväxt och dess aktiekurs, det råder det inget tvivel om.

Så när vi spelar det långsiktiga investeringsspelet är det ett företags långsiktiga vinsttillväxt vi fokuserar analysen på och inte hur marknaden ska handla aktien nästa vecka, eller kvartal för den delen. Men hur kan vi få förståelse för hur mycket vinsterna ska upp för ett företag? För nästan alla aktier är det mycket svårt att göra tillförlitliga prognoser på var vinsterna är om några år. Den som gjorde vinstprognos på Volvo i slutet av 2007 hade nog svårt att förutspå att bara 12 månader senare skulle vinsterna vara ned med 33 procent.

Vi kan aldrig garantera att ett företags vinster kommer öka men vi kan maximera oddsen för att så kommer att ske. Genom att studera ett företags a) affärsmodell (hur de tjänar pengar) b) ledningens kapacitet c) styrkan i balansräkningen samt d) långsiktiga troliga avkastning på investerat kapital så kan vi göra en bedömning av företagens kvalitet. Ju högre kvalitet, desto bättre är oddsen för högre vinster över tid och därmed högre aktiekurser. Tillsammans med att vaksamt följa den globala konjunkturen så har vi koll på både upp- och nedsideriskerna.

Vi valde att förvalta en globalfond av just den anledningen – att vi alltid ska ha stora möjligheter att hitta företag av hög kvalitet med stigande vinster. Marknaden och världens alla företag är i ständig förändring och nog måste det vara möjligt att hitta 25-35 fantastiska företag som växer? Det är detta som är vårt jobb – att resa världen runt och hitta företag till en så slagkraftig portfölj som möjligt för våra andelsägare. Vi letar helt enkelt efter världens finaste företag!

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer