Hoppa till huvudinnehållet

Vikten av att investera i dig själv

Jag får ofta frågan om hur jag sparar själv. Min reaktion är alltid att förklara varför jag sparar. Då är det också mycket lättare att för sig själv svara på frågan om HUR man ska spara och investera.

Så här kommer det, tre anledningar till varför jag sparar:

  1. Jag sparar till frihet för min familj.
  2. Jag sparar för att försäkra mig om att vi klarar oss ”if the s*** hits the fan”
  3. Jag sparar och investerar för att jag har ett stort intresse för företagande, innovationer och entreprenörskap.

Med mitt ”varför” så tror jag att många insatta förstår hur jag sparar. Jag sparar med ganska hög risk i fonder för punkt ett. För punkt två sparar jag med mellanrisk och sen har jag min investeringsportfölj där jag är långsiktig och köper bolag som jag tror på.

Att komma igång med sitt sparande är det svåraste. Att spara ihop 50 000 kr kan vara svårt och en avkastning på 10 procent ger ”bara” 5000 kr per år. Men efter ett tag lyckas 50 000 kr bli 200 000 kr och med tio procent avkastning innebär det 20 000 kr extra på ett år. En bra grund för en skidsemester för mig och familjen.

Och det är detta det handlar om. Att hålla i och fortsätta spara kommer alltid att löna sig. Som 42-årig gubbe som alltid sparat är jag ett levande bevis på detta. Jag har sparat mig igenom Rysslandskrisen, IT-bubblan och finanskrisen. Jag har (nästan) tömt mitt sparande vid bostadsköp och renoveringar. Men jag har alltid fortsatt spara och investera och det har lönat sig!

Sen höll jag ju nästan på att glömma – mitt pensionssparande, som också är en extremt viktig del av mitt sparande eftersom det är min framtida lön.

Allt detta är vad investera i dig själv betyder för mig. Men alla får ha sin egen tolkning och det finns miljoner anledningar att spara, där ingen är bättre än den andra. Så oavsett om du drömmer om att bli ekonomiskt oberoende, köpa ett sommarhus, vill ha en f*** off-buffert eller bara tycker att det är kul att investera i aktier och fonder, vill vi hjälpa dig att nå ditt mål.

Vårt eget mål, det är att du som kund ska få rätt förutsättningar för att bli den bästa investeraren du kan bli. Vi utbildar och inspirerar genom vår blogg, YouTube-kanal, vårt sociala investeringsnätverk Shareville och våra digitala rådgivningstjänster Robosave samt Fondrådgivaren. Vi tillhandahåller användarvänliga och tillförlitliga verktyg och applikationer för att du ska kunna fatta smarta investeringsbeslut. Och detta kommer vi att fortsätta med.

För att i slutändan växer vi tillsammans – och vi når vårt mål när du når dina.

Varför sparar du och hur investerar du i dig själv? Kommentera nedan eller hör av er till mig på Twitter, där hittar ni mig på @NordnetMartin. Du kan även följa mig på Shareville under namnet NordnetMartin

Hälsningar

/ Martin Ringberg, Sverigechef

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-09-24 18:11

Ja spara till en f*** off buffert. Så ja kan göra precis vad ja vill om dagarna. Ja får 50 000 i utdelningar per år efter skatt.Så ja har några år kvar tills ja kan sluta jobba. Ett antal delmål är att få utdelning varje dag måndag till fredag. Ett tredje delmål är att äga i stort sätt alla aktier i norge finland och dammark. Är väll kanske 1000 st. Plus 7000 bolag som det finns i usa och kanada. Så kommer ja säkert ett antal bolag som ger 100 gånger pengarna på 40 års sikt. Tills mina syskonbarn ärver… Läs mer »

Anonym
Anonym
2018-09-24 22:51

Som 75-årig änkeman är det nästan bara det tredje alternativet som gäller. Barnen klarar sig själva och buffert har jag egentligen flera gånger om. Då blir bara nöjespunkten kvar. Jag har över hundra olika aktier, mest för att jag vill vara med och följa dem. Jag har inte sett någon som har i närheten lika många.
Det är lite som en travtränare som tar in väldigt många hästar, man hoppas hitta den riktiga juvelen.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2018-09-25 07:18

Över 100 var inte så mycket. Ja har ett isk konto med 500 – 600 med typ alla bolag på svenska börsen minus preff aktier. Ska lära syskonbarnen om aktier. Ska se vilken aktier som kommer att gå bäst på 15 år .och att visa dom att långsiktighet lönar sig.

Hur länge har du haft över 100 olika aktier. Och har någon gått bra. Bland mina topp tre är der nog. Meda 15 gånger pengarna. Ray 12 gånger pengarna. Biogaia 36 gånger pengarna