Hoppa till huvudinnehållet

Vietnamesiska YOLO körde precis om Sveriges fintech-community under radarn – Detta bör du känna till

En utav de största bankerna i Vietnam, VP Bank, släppte i september en helt digital banklösning, YOLO, riktad mot vietnamesiska millennials. Lösningen är unik i sitt slag då den kombinerar gamla bankärenden med tjänster såsom att kunna splitta notan med vänner, sparfunktioner med mera. Allt i en krypterad app tillgänglig för alla.

Vietnam Prosperity JS Commercial Bank lanserade i september en digital lösning riktade mot landets unga, appen YOLO. Med appen kan unga, genom gamification, spara långsiktigt, få shoppingerbjudanden, dela restaurangnotan med vänner, beställa taxi, betala räkningar och andra traditionella finansiella tjänster. Dessutom ingår det ett betalkort från Mastercard, krav? Emailadress, telefonnummer och namn, inget annat.  Appen är krypterad och finns både för android och iOS. Nog med reklam, vad innebär detta för Vietnam och hur stort är detta egentligen?

Först och främst, med lite statistik i bagaget så växer betalningar via mobile banking i Vietnam med hisnande 144 procent årligen sedan 2015. Internet banktjänster som helhet har vuxit 6,3 gånger under senaste tre åren. Många banker fokuserar på den yngre generationen genom sina digitala tjänster och någon gång kommer någon bank säkert anpassa sig mot de äldre, men med enklare funktioner och flexiblare supportfunktion. En uppstickare med fokus på de fattigare och boendes i utkanterna av städerna, de så kallade unbanked, är wallet-appen OnOnpay. Företaget fick in två miljoner användare under de fyra första månaderna efter lanseringen.

Antalet e-betalningar i Vietnam steg med 22% under 2017, motsvarande $6,14 miljarder och många experter räknar med en fördubbling av den siffran innan 2022. De större statliga bankerna  Maritime Bank och Sacombank har länge haft sina egna QR-kodbaserade betalningstjänster som kan användas i butiker och restauranger.

Vill ni titta mer på appen YOLO kan ni följa länken:  www.goyolo.com.vn

Vill ni läsa mer om Vietnam och orkar inte vänta på nästa inlägg som jag skriver så kan ni besöka min blogg Frontiervietnam.com där ni kan signa upp er på mina veckovisa nyhetsbrev  som släpps på söndagar eller läsa sporadiskt ur arkivet! /Fredrik, Frontier Vietnam

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer