Hoppa till huvudinnehållet

Vietnamesiska fastighetsmarknaden tappar kraft – Stort överutbud på exklusiva lägenheter

Många bolag på de vietnamesiska börserna slår nya vinstrekord, ibland en bra bit över hundra procent. Samtidigt flaggar många VDar om ett försiktigare 2019, oftast i det närmaste noll i tillväxt. På fastighetssidan vittnar många bostadsutvecklare om ett växande överutbud av exklusiva lägenheter.

I takt med att inflödet av utländska direktinvesteringar i landet tycks aldrig sina, ser nu däremot många bostadsutvecklare en allt tydligare bild av avmattning på fastighetsmarknaden.  Under de senaste tre åren har 65 större bostadsprojekt i Ho Chi Minh City avslutats. Dessa projekt bestod av 22684 lägenheter varav 31,3 procent klassas som exklusiva lägenheter och 49,4 som medel. Endast 19,3 procent var lågprisbostäder som den stora massan har råd med, samtidigt som just den kategorin har högst efterfrågan.

Ett annat växande problem är exploateringen av jordbruksmark som säljes som tomträtter till hotell eller mot någon annan verksamhet än vad som är avsett.

Fastighetsmarknaden började att återhämta sig under 2014 i Vietnam efter flera år av konsolidering efter förra finanskrisen. Sedan 2015 får utlänningar äga fastigheter och sedan dess har flertalet nya fastighetsformer introducerats. Bland dessa hittar vi kontorshotell, condotels och företagsbostäder.

Det finns några faktorer som talar för en ny bostadsbubbla och några faktorer talar emot

För

  • Stort överutbud på exklusiva lägenheter
  • Tomträtter är det nya heta
  • Sjunkande efterfrågan på bostäder i stort förutom lågprisbostäder
  • Andelen spekulanter står återigen för en växande andel av bostadstransaktionerna, cirka 15 procent, däremot långt kvar till rekordet på 50 procent under 2007.

Emot

  • Skärpta regler kring fastighetsmarknaden
  • Mer restriktiv kreditgivning och hårdare krav på bankerna
  • Vietnam växer långsammare än 2007, 2018 låg tillväxten på 6,7 procent mot 8,3 2007
  • Kredittillväxten växer med 17 procent under 2018 mot 2007  års siffra på 37 procent.

Vill ni läsa mer om Vietnam och orkar inte vänta på nästa inlägg som jag skriver så kan ni besöka min blogg Frontiervietnam.com där ni kan signa upp er på mina veckovisa nyhetsbrev  som släpps på söndagar eller läsa sporadiskt ur arkivet! /Fredrik, Frontier Vietnam

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer