Hoppa till huvudinnehållet

Vi slåss för flytträtten – på riktigt

Regeringens förslag för en effektivare flytträtt är totalt otillräckligt. Idag inledde vi vår offensiv för att stoppa förslaget innan det når riksdagen. Jag började med att ge Per Bolund vår lösning på en flytträtt som är effektiv – på riktigt.

Tidigare i vår överlämnade regeringen en lagrådsremiss för en effektivare flytträtt till lagrådet. I intervjuer, bland annat med TT, sa finansmarknadsminister Per Bolund att man nu “sätter ned foten” för att stoppa exempelvis höga avgifter vid pensionsflyttar.

Men den som studerade remissen närmare – vilket jag gjorde – kunde snabbt konstatera att regeringen totalt vikt ned sig för branschen. Det hela resulterade i en lagrådsremiss som helt utgår ifrån branschens premisser, och inte alls från spararnas. Det är faktiskt inget annat än en katastrof. Spararnas intresse har inte alls tagits till vara. Läs mer om det här.

Även i fortsättningen kommer de stora pensionsjättarna kunna ta ut höga avgifter för flytt av pensionsförsäkringar, och det kommer fortfarande att vara oklart hur mycket en flytt egentligen kostar i kronor och ören.

Det tycker vi är fel.

Gör om, gör rätt

Vi inleder nu därför en offensiv från Nordnets sida för att stoppa förslaget från att röstas igenom i riksdagen. Vi tycker att det istället bör gå tillbaka till ritbordet, om regeringen menar allvar med att man vill att flytträtten ska bli effektiv.

Därför började jag idag med att överlämna vårt remissvar till Per Bolund. Jag promenerade helt enkelt till finansdepartementet och lämnade över vad vi anser är ett recept på en effektiv flytträtt på riktigt – för spararna.

Kolla här hur det gick till.

Bland annat kräver vi ett maxtak på 500 kronor för flytt och att det maximalt får ta två månader att flytta. Läs mer om det vi kallar 500:2-metoden här. Vi tycker att det här bör gälla för ALLT sparkapital, inte bara försäkringar tecknade efter 2007.

Du kan läsa hela vårt remissvar med våra krav här.

Häng med oss i vår offensiv för en flytträtt som tillvaratar spararnas intressen, och inte branschens. Engagera dig gärna under hashtagen #friflytt på sociala medier.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-05-23 12:46

Underbart jobbat Frida och Nordnet! Tack för att du står på vår sida och tar ton!!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-05-28 07:19

Tack själv Pontus! Vi kommer att fortsätta slåss för detta tills det blir ändring till fördel för spararna 🙂