Hoppa till huvudinnehållet

Vi litar inte på vår bankrådgivare

Litar vi på våra rådgivare?

Nordnet har genomfört en undersökning där mer än 4.000 personer i Norden har tillfrågats om sin relation till sin bank och deras syn på sparande och personliga investeringar. Resultaten är i flera dela iögonfallande och visar tydligt vilka problem banksektorn står inför. Under de kommande veckorna kommer jag att redovisa fler delar av undersökningen och även resonera kring hur vi kan finna gemensamma lösningar.

Undersökningens viktigaste slutsatser

  • 16 % av alla säger att de regelbundet träffar en rådgivare på banken.
  • 45 % av svenskarna litar inte på bankrådgivare.
  • 58 % skulle hellre fatta sina egna spar- och investeringsbeslut om de visste hur människor i deras närmsta omgivning investerade.
  • 6 av 10 skulle föredra att bestämma över sina egna investeringar om de hade tillräckliga kunskaper.

Med andra ord går få till bankrådgivare för att få finansiella råd – och det viktigaste skälet är förmodligen att vi inte litar på dem. Bilden nedan visar en sammanfattning av undersökningen, och syftar till att uppmärksamma dagens problematik med rådgivare som brister i förtroende. Dela gärna innehållet till dina nära och kära. Tänk också igenom din relation med din bank, din rådgivare och vem du föredrar att få råd och tips från.

En del av lösningen

Om du, liksom de flesta i denna undersökning, hellre vill ha råd från någon annan än din finansiella rådgivare så finns det alternativ redan idag. Ett av alternativen är det sociala nätverk Shareville där privatsparare delar med sig av sina verkliga portföljer. Jag finns redan där och därför kan du se min privata aktieportfölj, något som jag tycker att fler ekonomiska rådgivare borde börja tillämpa. Varför ska jag lyssna till någon som ger råd om de inte själva vill redovisa hur de placerar sina pengar?

Shareville kan du se när jag köper och säljer aktier i realtid och läsa mina kommentarer om varför jag agerar som jag gör. Men jag är inte ensam på Shareville, hittills har över över 3.000 registrerat sig som användare – trots att det hittills bara varit en beta-miljö (testmiljö).  

Är du nyfiken på hur det bästa agerar och vad andra investerar i? Då kan du redan nu anmäla dig här. proffsen själva köper, gå med idag! 

Sparhälsningar,
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
8 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-09-03 10:14

Hejsan, Visste inte vart jag skulle ställa frågan men jag hoppas någon kan ge mig en förklaring ändå. Har fått erbjudande att teckna preferensaktier i Akelius till teckningskurs 320 SEK. Aktien ligger i skrivande stund i 334SEK betyder det att jag gör en vinst på direkten på drygt 4% om inte aktiekursen faller eller ökar? I så fall låter det som en bra affär med tanke på att det även är en direktavkastning på 6,4%. Så min fråga är: är detta en möjlighet för bra för att säga nej till? Och kan teckningskursen komma att förändras, både uppåt respektive neråt?… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-09-03 16:14

Det här skulle nog fler vara intresserade av att se Günters funderingar kring..

Anonym
Anonym
2014-09-02 20:35

Själv går jag till min försäkringsförmedlare. Där får jag kvalificerad rådgivning istf aktieindexobligationer och dyra fonder. Dessutom får jag veta hur mycket de tjänar på mig. Inte för det spelar nån roll men ändå.

Anonym
Anonym
2014-09-02 18:36

Nyligen ringde SEBs telefonbank upp mig och uppmärksammade att ett av mina bolån snart förfaller. Flicksnärtan, från Göteborg, informerade också om att ifall jag inte ökade mina affärer med SEB, så måste banken höja marginalen med 10%. Jag har aldrig hört något så korkat(!), jag informerade att jag inte gör affärer via utpressning, sedan lade jag på luren. Till saken hör att högsta ledningen i SEB tycks sanktionera detta beteende via sina uttalanden och bonussystem. Varför ska jag lyssna på sådant skitfolks “rådgivning”? Varför ska jag lita på banker som inte gör annat än att ljuga om hur mycket kapitalkraven… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-09-02 08:35

Hej,

Såg idag att Nordea lanserar en ny fond, Nordea Nordic Stars. Noterade då att de skriver att denna inte kommer att ha ett jämförelseindex. Har sett att fler fonder inte använder sig av jämförelse index och min fråga är om banken gör detta för att det faktiskt inte finns ett bra och rättvisande index att jämföra sig mot eller om anledningen är att ingen ska kunna peka på att man inte slagit index?

Tack för en bra pod!

// Jonas

Anonym
Anonym
2014-09-02 08:18

Hur kan det vara mycket färre procent i Norge som skulle be sin banktjänsteman om tips än i övriga Norden, medan det samtidigt är mycket färre procent som _inte_ litar på sin banktjänsteman i Norge? Känns som man vänt på begreppen någonstans..

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-09-02 10:56

Det är ju norrmän 😉

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-09-02 17:37

@aSoder: Inte konstigt alls. Om de inte har en kultur där man har en “egen banktjänsteman” att gå till så är det ju mycket färre som också blivit lurade, därmed är förtroendet högre.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm