Hoppa till huvudinnehållet

Vi går miste om 11 miljarder kronor

Bankerna har inte varit sena att höja bolåneräntorna efter Riksbankens höjning av reporäntan. Men sparräntorna är man inte lika snabb med. När vi låter pengarna ligga och skräpa på nollräntekonton går vi miste om hela 11,4 miljarder kronor – bara i årlig ränta.

Svenskarna har ungefär 1,8 biljoner kronor i kontosparande, enligt den senaste statistiken från Statistiska centralbyrån SCB. De fyra storbankerna har en marknadsandel på ungefär 65 procent. Det betyder att vi har cirka 1,2 biljoner, eller 1200 miljarder, kronor på de fyra storbankernas sparkonton.

Som vi alla vet har bankerna varit snabba med att höja bolåneräntorna, med motiveringen att man följer Riksbanken. Men sparräntorna rör man knappast. Det beror på att inlåningen är en kostnad för bankerna så länge minusränta råder. Samtidigt sticker detta i ögonen på många sparare, eftersom man gör miljardvinster på bolånen där en del av marginalökningen säkerligen täcker upp för en del av kostnaden för inlåningen. Storbankernas samlade räntenetto uppgick i fjärde kvartalet till 31 miljarder kronor – mer än Polismyndigheten behöver för sin verksamhet under ett helt år. Allt består förstås inte av bolån, men bolånen utgör en allt viktigare affär för storbankerna. Men något annat än nollränta på storbankernas sparkonton lär vi tyvärr inte få se förrän reporäntan är på plus – när det nu inträffar.

Men det finns faktiskt aktörer som har höjt sparräntan sedan Riksbankens höjning. Nordax höjde exempelvis i början av januari räntan till 0,95 procent på sitt Sparkonto Xtra, med insättningsgaranti och fria uttag (som en buffert ska ha).

Om vi leker med tanken att vi svenskar flyttade de pengar som nu ligger och skräpar på nollräntekonton hos storbankerna till ett sparkonto som ger 0,95 procent i ränta, så betyder det att svenskarna skulle få hela 11,4 miljarder kronor i bara i årlig ränta. Det är alltså så mycket pengar vi går miste om när vi utan vidare låter pengarna ligga och skräpa på nollräntekonton.

Skulle vi få en räntehöjning med bara 25 punkter på vårt nollräntekonto – i linje med Riksbankens höjning – så betyder det 3 miljarder kronor i årlig ränta för svenskarna.

Det bästa för ditt buffertsparande är därmed att rata nollräntekonton och välja någon av de spelare som kan ge lite ränta, förstås tillsammans med fria uttag och insättningsgaranti. Flera aktörer har höjt sina sparräntor under hösten, eftersom många av dem nu ser tillfälle att ta marknadsandelar.

Ge din buffert lite kärlek. Det är extra viktigt när vi nu faktiskt har en inflation att tala om. Ser du inte till att du får lite ränta på bufferten innebär det att den faktiskt minskar i värde. Och då pratar vi inte längre om nollränta på sparkontot – utan om minusränta.

Läs gärna artikeln på ämnet i Svenska Dagbladet.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-02-07 11:59

Hej Frida!
Jag funderar på att föra över mina pengar till bättre bank..
Har Nordea idag!
Har även norweigan visa för cash points..
En fråga: finns det nån anledning att behålla min gamla Nordea??
Tacksam för råd!
Kanon artikel bra skrivit även jag som inte har koll vaknade nu..
Med vänlig hälsning Mikael

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-02-07 12:05

Hej Mikael! Kul att du läser och har “vaknat” 🙂 Du behöver ha någon av de större bankerna för lönekonto, så det skulle kunna vara en anledning att behålla din huvudbank idag. Du behöver alltså inte avsluta dina engagemang helt bara för att du gör något bättre med bufferten, och lägger den hos en mindre aktör. Tvärtom tycker jag det är bra att man använder olika banker för olika ändamål! Banker är bra för olika saker. Viktigt är också att dela upp sitt sparande ordentligt, så att långsiktigt sparande inte ligger på sparkontot. Där tillåts inte pengarna växa. Tack för… Läs mer »

Anonym
Anonym
2019-02-11 11:55

Med hänvisning till ovansagda undrar jag återigen varför Nordnet inte kan erbjuda annat än nollränta på likviditet på kapital i depåerna?

Anonym
Anonym
2019-02-18 14:00

ja det är en intressant aspekt naturligt vis skall man inte pengar på idiot konton med negativ ränta (inflation)
men bör inte ett drag vara belåna kåken till möjlighetens gräns då får man ju ränte avdrag 30% som man tar i deklarationen till det kommer ju sen inflationen som urholkar lånet ..

sen dessa stålar som frigjordes dom kastar man in på ISK konto där är skatten fast oavsett hur mycken man har där.
det borde generera bra avdrag