Vi älskar att se småbolag växa. Och låga fondavgifter!

Detta inlägg är marknadsföring.

AMF erbjuder 12 olika fonder som alla har en sak gemensamt; riktigt låga avgifter. En av fonderna som har utmärkt sig på senare tid är AMF Aktiefond Småbolag som är den billigaste aktivt förvaltade fonden i sin kategori* och som har haft en hög avkastning under många år.

Småbolagsfonden som söker vinnarna i framtidens trender

Svenska småbolag har gått bra under de senaste årens starka utveckling på börsen. Angelica Hanson som förvaltar AMF Aktiefond Småbolag delar med sig av sina spaningar. Vilka är framtidens branscher och var finns morgondagens vinnare?

Det senaste halvåret har framtidsutsikterna på marknaden försämrats, handelskonflikten mellan USA och Kina pågår och Brexit är olöst. Samtidigt har marknadsräntorna fallit brant. I det läget är det bra att fokusera på bolag som kan växa av egen kraft och styr sin egen marknad eller nisch. Att tidigt identifiera starka trender och bolag som gynnas av dessa, är ett framgångsrecept enligt Angelica.

Intressanta bolag finns kvar i portföljen flera år och fortsätter att växa. Om bolaget väljer fel strategi, eller av andra skäl inte längre bedöms öka i värde, säljs de tidigare än beräknat. På frågan varför man ska spara i AMFs småbolagsfond svarar Angelica:

– När jag värderar ett bolag har jag perspektivet 3 – 4 år. Det är bland mindre bolag som man kan hitta gömda guldkorn. Ett exempel på ett sådant bolag är hjälmteknikföretaget Mips vars produkter förhindrar skall- och hjärnskador. Bolaget har bra lönsamhet med en mycket skalbar affärsmodell där hjälmtillverkarna som använder Mips-teknologin står för alla marknadsföringskostnader. Under året har man fortsatt utveckla och bredda sitt produktutbud. Trots att aktien har stigit med drygt 60 % sedan årsskiftet är den fortfarande förhållandevis billig så som jag ser det.

AMF Aktiefond Småbolag investerar aktivt i cirka 110 bolag med fokus på Sverige. Några av de bolag i portföljen som har bidragit till den positiva avkastningen är investmentbolaget Bure, teknikföretaget HMS och forskningsbolaget IBT. Exempel på andra tillväxtkandidater i fonden är Swedencare inom djurhälsovård och teknikföretagen Smart Eye och Sivers IMA.

AMF Aktiefond Småbolag har haft en god utveckling de senaste fem åren med en avkastning på 91 procent*. Det första kvartalet 2019 avkastade fonden 15,7 procent, vilket är 1,5 procent över sitt eget index (Carnegie Small Cap Return Sweden)**. Förutom en god avkastning är avgiften mycket låg endast 0,40 procent jämfört med snittet för aktivt förvaltade småbolagsfonder 1,33 procent***.

Populära och hållbara fonder

AMF har 12 fonder som du kan välja för ditt vanliga fond­sparande, för din premiepension och för din tjänstepension. Många av våra fonder har också höga betyg inom hållbarhet****, vilket vi är särskilt stolta över.

* Avkastning ej justerad för inflation

** Morningstar, Sverige små och medelstora bolag (2019-05-31)

***Morningstar, avkastning (2014-06-01-2019-05-31)

**** Enligt Morningstar hållbarhetsbetyg 2019-04-30

Riskinformation om fondsparande

Informationen ovan utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fondandelar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationsbroschyr och faktablad.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer