Veckans topp 5: upp eller ner kronan?

Janet Yellen utmanade Mario Draghi – vi höjer, synar ni? Svaret lär märkas för kronan och på börsen. Det, årets vinnarbranscher och allt om hypen i Snap i veckans krönika.

 

1 Drag i Draghi?

Källa: Riksbanken

Undrar hur det känns att vara centralbankschef. Är du sugen på att efterträda Stefan Ingves, så beskrev Cecilia Skingsley vardagen på kontoret när hon blev intervjuad på Nordnet Live.

Det gav ju ett trevligt, välordnat och analytiskt intryck. Sitta och läsa välskrivna och ordentligt genomräknade underlag levererade av ekonomins skarpaste intellekt. Sedan är det fika med direktionen några gånger om året. Lite mysigt, lät det. Fast frågan är om det var hela bilden. För världen är något som pågår hela tiden.

I veckan som kommer ställs Mario Draghi och hans ECB inför ett svårt val. Länge var det Europa och Asien som höll nere räntorna i USA. När det verkligen gungade under 2015 fick FED skjuta upp sin första räntehöjning ända till december. Hela förra året var det samma visa. Amerikansk ekonomi gick toppen men var det inte bankoro så var det Brexit och dollarrallyt som stod i vägen för Janet Yellens ränteplaner.

Det stora väntade som aldrig hände den perioden var att USA:s räntepolitik bröt sig loss från resten av världens. Det som på finspråk heter central bank divergence. När det inte hände hettades amerikansk konsumtion och import upp till allt högre temperaturer medan exportindustrin fick kämpa.

 

Nu är rollerna ombytta. Veckans ekonominyhet var att en rad utspel från Janet Yellen och hennes kollegor övertygade marknaden om att nu kommer nästa räntehöjning. Det ska nog till en riktig skräll om FED inte höjer efter att nu ha bundit sig vid masten.

Bakgrunden är en starkare konjunktur och förväntningar om att stimulanserna till ekonomin istället ska komma från politiken i form av skattesänkningar och ökade utgifter. Sista checkpunkten kommer när aktuella jobbdata publiceras på fredag.

Källa: TradingEconomics

Det budskap FED skickat till kollegorna på andra sidan Atlanten som har räntemöte redan dagen före, på torsdag, är att nu höjs räntan. Det är självklart ingen slump att FED väljer att vara så här tydliga trots att en viktig datapunkt återstår. FED vill att ECB väger in en amerikansk höjning i sitt beslut.

Amerikanerna har nog noterat att det går rätt bra för Europa och inte minst att inflationen är på väg upp även i vår del av världen. Det har marknaden också sett och faktiskt har euron stärkts mot dollarn den senaste tiden. Krafterna som håller emot dollarn har jag tagit upp i början av året i det här vlogginlägget. Fast krafterna för en fortsatt dollaruppgång är också stark, särskilt om centralbankerna väljer olika vägar framåt.

En sak är helt klart – det här är poker med höga insatser. För Mario Draghi pressas av en tysk ekonomi på lika högt högvarv som den svenska. Fast med valen i Holland och strax efter det i Frankrike inom synhåll har tanken varit att ta ut lite extra säkerhetsmarginaler. Hela euron kan ju stå på spel.

Källa: TradingEconomics

För ECB skulle det nog sitta bra med en svagare euro just nu. En extra push uppåt för exportbolagen och kanske med den sysselsättningen vore säkert mumma för Draghi. Marknaden tror dock, uppenbarligen, inte riktigt att ECB kan hålla emot att europeiska räntor håller takten med amerikanska framöver.

Till saken hör att den politiska oron kring de förestående valen i Europa håller valutamarknaderna på tårna. Det har ju paradoxalt nog varit så att exempelvis under grexitkrisen så steg euron på dåliga nyheter och sjönk på goda. Det sägs bero på att många på valutamarknaden vill stänga spekulationer de haft i andra valutor när marknaden blir mer orolig.

Varför spelar det här någon roll då? Det är ett i högsta grad rörigt läge för de yttre faktorer som kortsiktigt har störst effekt på börsen – räntan och valutakurserna. Det här gör att de närmaste veckorna kan vrida om förutsättningarna för aktiemarknaden på en hel rad olika sätt.

Vi kan stå inför ett förnyat dollarrally men även inför vändningen uppåt för Europas valutor, särskilt för kronan. Vi kan också, om ECB hänger på melodin FED spelar, stå inför en tydligare vändning uppåt i globala räntor.

Omvänt vore en signal att ECB kommer hålla full fart i sin ultralätta penningpolitik ett tydligt tecken till marknaden att fortsätta festen. Inte minst eftersom den stigande inflationen i så fall i praktiken garanterar att i reala termer blir räntorna ännu lägre. Samtidigt ligger avgörandet i årets största politiska risker allt närmare vid horisonten.

Kanske är det ungefär så Mario Draghis tankar går fram och åter inför torsdagens möte. Lite mer komplext än att bara läsa rapporter och dricka direktionskaffe. För oss investerare då? Ja, nu är vi nog så nära några av det här årets avgörande vägval att det mer handlar om att följa utvecklingen än att gissa utfallen.

En reflektion är att det är upplagt för att den långa perioden med lugn och ro på börsen kan bytas av mot lite mer rockNroll igen. Det behöver ju inte vara dåligt i en period med många starka konjunktursignaler.

 

2 Spelets vinnare och förlorare

Källa: TradingEconomics

Om vi stannar upp ett ögonblick och översätter den första punkten till svenska – vad är det börsen funderar på just nu? Här är några av mina reflektioner:

  • Konjunkturen är stark och förhoppningarna om den ännu starkare
  • Rapporterna lutade åt rätt håll (men var inte urstarka)
  • Riskviljan på börsen har stigit men det finns några hot i närtid
  • Vi vet att inflationen är på väg upp
  • Vi vet inte var valutan kortsiktigt är på väg
  • Vi vet inte var räntorna kortsiktigt är på väg

Hur har då börsen agerat, snarare än bara funderat?

En sak är att när vi i början av hösten och efter amerikanska valet talade om ett rally så var det ackompanjerat av en allt starkare dollar och högre räntor. Stockholmsbörsen stiger normalt när kronan försvagas, eftersom våra bolag netto är mer export- än importberoende. De högre räntorna kopplades till ökad riskvilja och inte minst bättre förutsättningar för den i Sverige stora banksektorn.

Nu har kronan istället stärkts och räntorna stannat av. Det gynnar andra bolag på börsen, som de importerande bolagen och fastighetssektorn. Nettot för hela index har dock trots skiftet varit en uppgång i närmast oförändrad takt.

Källa: Börsdata

Det är värt att fundera på varför börsen inte reagerade när sambandet med räntor och valutor bröts vid årsskiftet. Den som tittar på resultatet för olika sektorer kan ana en förklaring. Det ska dock sägas att den svenska börsen är så pass liten att enskilda bolags öde kan slå igenom en hel del.

Med den reservationen. De fyra sektorerna i topp är teknologi, hälsa, telekom och konsumentprodukter. Den som tittar på storlek ser att mindre bolag fortsatt prestera bättre än större. Det här är tyder på att marknaden räknar med fortsatt låga räntor igen, särskilt när inflationen dragits av. Det gynnar bolagen som har en hög andel av intäkterna längre fram och de bolag som uppfattas som säker utdelning och närmast fungerar som obligationer. Samtidigt finns riskviljan där, vilket framgår med all önskad tydlighet av småbolagens framfart.

Om uppgången i höstas drevs av konjunkturkänsliga cykliska bolag och bankerna, så har årets uppgång tillhört bolagen som gynnas av att ekonomin förblir stimulerad av Draghi, Ingves, Skingsley och de andra tänkarna i första punkten.

En cynisk investerare skulle sammanfatta det med att börsen litar på att centralbankerna inte litar på ekonomin.

3 Gratis är gott

En helt annan vinkel på alla de här siffrorna är att var tredje krona du som äger en blandad portfölj fått de senaste åren kommer från utdelning och de båda andra från tillväxt. Hyggligt jämnt fördelat och en bra illustration av värdet av att ha en bra mix i portföljen. Har du det slipper du också ta ställning till gungorna och karusellen i förra punkten om sektorer som är vinnare och förlorare på börsen. Du har ju löst biljett till hela nöjesfältet.

Den gångna veckans branschsnackis var utan tvekan att priskriget på aktiehandel rasar vidare. Det säger kanske lite om hur priser historiskt satts i finansbranschen när courtagen kan sänkas med över 90 procent i ett slag. Plötsligt öppnas också allt fler länder upp till rimliga villkor. Kan det vara så att det gått upp för branschen att det faktiskt är lite lättare och billigare att handla aktier med hjälp av datorer?

Hur som helst – handla var du vill och till lågt pris är melodin numera. Kul för oss konsumenter som kan lägga mer fokus på att välja bra tjänster och framför allt satsa på investeringarna inte formen. Förra veckan konstaterade jag att nästa grupp att genomgå denna helt nödvändiga prisrevolution är fondbranschen.

Till det händer öppnar priskriget helt nya möjligheter. Min personliga favorit är fenomenet att vecko- eller månadsspara i aktier. Det kostar numera mycket lite att få full kontroll på vad du äger men ändå ha en bra riskspridning. Det är som IKEA men med aktier. Köp index, välj till någon egen nyans och montera själv.

Tar jag vår egen familjeportfölj som exempel. Vi har bolag av alla storlekar från fem länder och med tio branscher representerade. Det hade för en småsparare varit mycket svårt att genomföra för tio år sedan. Nu är det en massprodukt. Det är gratis eller billiga indexfonder också. Ett bra alternativ det med. För nästan allt sparande har blivit mycket enklare för oss konsumenter och kanske till slut lite mindre lönsamt för bankerna.

Med möjligheterna kommer behovet att lära sig mer och att på riktigt bli delaktig i sitt eget sparande. Tidens vinnare är Aktiespararna och fenomen som Shareville kan man väl sammanfatta det.

4 Hallå – vi vill ha din uppmärksamhet!

Kanske är de här allt enklare och mer tillgängliga möjligheterna att investera även en delförklaring till nästa punkt på veckans lista. För när Sveriges Radios flaggskepp Studio 1 börjar ge aktierekommendationer är det onekligen ett tecken i tiden. Börsen är glödhet.

Det var noteringen av Snap, mer känt under namnet på sin tjänst Snapchat, som fick äran att bli recenserad av en inbjuden expert från den här bankens huvudkonkurrent. Håll dig undan den aktien var det konkreta rådet lyssnarna fick.

Nu är Snap prissatt av marknaden och det över 40 procent över introduktionskursen, vilket Finwire skriver om här. Så här och nu var börstipset i Studio 1 lite tveksamt. Fast det finns andra skäl än enbart aktiekursen för småsparare att vara försiktiga med bolag som Snap. Exempelvis att ingen vet just någonting om hur det kommer att gå för dem på sikt. Det är ju tveksamt om vi som ofta vet minst ska köpa de allra svåraste aktierna.

Det och en hel del annat om Snap tar jag upp i veckans 3 snabba som ligger längst ned i det här inlägget. Vill du läsa en längre genomgång om Snap har jag skrivit om bolaget här.

Den andra nyheten, förrutom den kontroversiella värderingen, kring Snap är att bolagets introduktionen på börsen markerar ännu ett stort steg i digitaliseringen av ekonomin. Det är redan så att marknadsföring runtom i världen domineras av Facebook och Google. Tidningar har tufft att få annonser och även reklam i teve möter allt hårdare konkurrens.

In på den här arenan kommer ett bolag som sätter kaninöron på användarna och samtidigt lockar med att du kommer att kunna kolla hur klänningen stjärnan bär på röda mattan skulle passa på dig. Eller varför inte få ett unikt och extremt tidsbegränsat erbjudande om du i butiken filmar ett plagg via Snapchat. Fast framför allt är det kul. Om du inte tror det spelar någon roll – ta en titt på trenden gamification. Den att allt inklusive att fylla i blanketter numera utformas som små dataspel.

 

5 Bättre och bättre dag för dag

A propos fylla i blanketter. Säkert kan britterna få till det med sin exit ur EU. Vi är ju bland vänner, verkar vara det nya mantrat på båda sidor om engelska kanalen. Allt återstår att lösa men nu rycker åtminstone själva utträdesansökan närmare.

En sak är dock redan alldeles uppenbar. Britterna med rötter i samväldet är inte sämre på byråkrati än proffsen på pappersvändning i Bryssel. I den nya andan av friends with benefits, som yngre benämner särskilt nära men ändå tydligt distanserade relationer, ska befintliga EU-medborgare få stanna i Storbritannien. Allt som krävs är lite byråkrati. Närmare bestämt en blankett på 85 sidor. Där fick ni Bryssel! London kan krångla de med!

Världen tycks alltså vara på väg in i en era av löften om färre regler men alltmer blanketter för att hantera alla våra nya gränser. Det skulle man ju kunna tro är dåligt för kreativiteten. Var inte så säker på det.

Kina är känt för att ha ett på alla sätt föråldrat banksystem. Det i kombination med ett överflöd av pengar, till stor del lånade, har gett landet en något överraskande topposition inom fintech. Ni vet digitala finansiella tjänster – allt från mobila betalningar till gratis aktiehandel via nätet. Krångliga offentliga system har nämligen visat sig gynna uppkomsten av en uppsjö andra lösningar.

Se där – ännu en seger för byråkratin!

Slutligen. Det går bra nu! För världen alltså. Det noterar Bill Gates i ett inlägg helt i Hans Roslings anda. Den som höjer blicken ser faktiskt en värld där fler kan läsa, lever i demokrati samt får grundläggande vaccinationer och utbildning. Samtidigt minskar barnadödligheten och den extrema fattigdomen.

Tänk vad mycket köpstarka konsumenter det bidrar med. Låter bra för börsen tycker jag!

/Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller om du vill komma igång med Shareville via den här länken. Här är några andra ställen där du kan följa mina inlägg:

Om du gillar mitt bloggande och vloggande  finns det ett toppen sätt att visa det – via min insamling till SOS Barnbyar. Stöd den!

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer