Hoppa till huvudinnehållet
Den webbläsare du använder stöds inte längre. Klicka här för att se vilka rekommenderade webbläsare som stöds.

Veckans topp 5 – konsumentvecka på börsen

Mat, husvagnar och ryggsäckar, när dina köpvanor tar över börsnyheterna. En annan het fråga – vad tror experterna om börshösten?

1 Har du öppnat plånboken i sommar?

Den här veckan tar analytikerna en titt i din plånbok. Har du handlat som du ska för hålla igång ekonomin? Det börjar direkt med svenska data om hushållens konsumtion och senare i veckan kommer bland annat siffror om den amerikanska inflationen. Nästa fråga är förstås vad du köpt för pengarna.

Kanske en ny husvagn från Kabe eller en fin ryggsäck från Fenix Outdoor, som båda rapporterar på tisdag. Från Clas Ohlson och Hennes & Mauritz kommer försäljningssiffror. Den senares utveckling är förstås extra intressant efter vårens ifrågasättanden och en börskurs som hämtat sig de senaste veckorna.

Förväntningar inför ICA:s rapport. Källa: Inquiry Financial

En intressant rapport i veckan kommer ifrån ICA. Kärnan, de svenska butikerna, har visat en fin tillväxt. Nu hoppas marknaden på att hela försäljningen ökat med 3,8 procent jämfört med andra kvartalet förra året. Det skulle glädja ägarna i bolaget, som fått se kursen gå ned 23 procent det senaste året. Vinstförväntningarna, från Inquiry Financial, pekar på p/e-tal för 2016 och 2017 på 17 medan direktavkastning förväntas ligga på 3,6-3,7 procent. En relativt neutral utgångspunkt således. Exempelvis är direktavkastningen, enligt Börsdata, i nivå med de senaste åren.

I USA är det dags för Walmart att rapportera. Där förväntas försäljningen ha ökat svagt medan vinsten ha minskat. En typisk situation för handlare numera som försöker vänja sig vid den allt skarpare konkurrensen från näthandeln. Carlsberg, Finnair och norska laxproducenten Marine Harvest är tre andra bolag, vars rapporter i veckan gör det här till konsumenternas vecka.

Det blir spännande att se hur nöjd marknaden blir när det nu i en hel rad butiker blivit dags att stänga kassan för andra kvartalet. Frågan är, för att travestera ett känt konstverk, har du varit lönsam, lille vän? I veckan får vi svaret.

2 Halvfullt eller helgalet?

“Statistiken talar för stark börshöst”, skriver Finwire i en annan av veckans artiklar. Inte minst småbolagen har varit årets vinnare. Den som tror historien upprepar sig räknar med ett börsår som håller farten hela vägen fram till champagnen vid nyår. Fast det där var ju bara en gissning av flera. När Dagens Industri frågar experterna sträcker sig svaren från svagt uppåt till rakt nedåt. I Svenska Dagbladets genomgång tror analytikerna istället att det blir en stark börshöst. De två aktiestrategerna Privata Affärer intervjuar sitter uppenbarligen på varsin sida spåkulan för den ene är offensiv och den andre defensiv.

“Jaha, vad mer är nytt?”, tänker nog den luttrade läsaren. Börsen bygger väl alltid på olika åsikter och att experter kan flöjta iväg i olika riktning är knappast unikt. Helt sant. Det som är speciellt med den här börshösten är att alla är oeniga om nästan allt. Det gäller om vinsterna åter tar fart i bolagen, om cykliskt eller defensivt är bästa valet, om multiplarna ska anpassas uppåt för att matcha den låga räntan, om oljepriset trycks ned av för stort utbud eller vänder upp med ökad efterfrågan, om det blir en höst med starkare ekonomiska data eller om vi får se en ny våg av oro från Kina eller banksektorn.

Fast det som verkligen sticker ut är att ingen längre ens vågar gissa hur en nyhet tas emot. Brexit var väl ett utmärkt exempel. Det gick inte som marknaden trodde, det politiska efterspelet hade få räknat med och börsmottagandet låg överhuvudtaget inte i korten.

En förklaring var ämnet redan förra veckan – stimulanserna till världsekonomin har blivit så stora att ingen längre vet riktigt vad en enskild händelse leder till. Därtill har det blossat upp en  diskussion om hur stimulanserna egentligen påverkar ekonomin. 12,6 biljoner dollar eller halva västvärldens statsskulder är nu utlånade till minusräntor. Vad får det för effekt? Det verkar paradoxalt nog som om sparandet ökat i de berörda länderna. Förklaringen är bland annat att räntan tolkats som en krissignal. Det har jag kommenterat i det här youtubeklippet.

Företagen vågar inte investera och konsumenterna sparar istället för att konsumera. Fast alla stimulanser ska ju ta vägen någonstans. Nu tror en del att börsuppgången bara är ett halvfyllt champagneglas.  Det finns mer att hämta om kapital söker sig från obligationer till aktier, vinsterna kommer igång igen och det även kommer mer stimulanser från statsbudgeten.  Tokigt menar andra. När det blir alltmer ifrågasatt om det fungerar att stimulera ekonomin så hårt, kanske istället slutsatsen blir att ändra stimulanspolitiken. Det skulle inte aktiemarknaden gilla.

Vad ska man ta med sig från det här virrvarret då? Antagligen just det – att för närvarande är det ingen som riktigt förstår vad som pågår. Begriper man det har man kommit långt.

3 Plötsligt älskar alla tillväxtmarknader igen

MSCI Emerging markets (orange) jfr S&P500 (röd), OMX30 (blå) & Euro Stoxx 50 (grön)
Källa: Bloomberg

Årets verkliga bubblare har varit tillväxtmarknader. Efter flera år i källaren har investeringar utanför de mogna marknaderna plötsligt blivit populära igen. En paradoxal effekt av Brexit var att ytterligare tryck på räntorna gjort att fler letar avkastning längre bort. Det här är goda nyheter för världsekonomin, eftersom kapital som placerats i tillväxtländer i större utsträckning går till investeringar än på mogna marknader.

Det här fick Economist att i senaste numret utbrista att tillväxtmarknader är “Back in fashion”. Den största, Kina, retar dock upp investerare med en alltmer antivästlig retorik  och insatser för att styra kineser att i första hand välja inhemska alternativ. Det har gjort att investerare börjat få upp ögonen för andra alternativ eller som Wall Street Journal konstaterar “Emerging Markets are hot – except for China” Här är ett av de mer exotiska alternativen.

4 Att borra eller inte borra, det är frågan

Varje vecka tickar data på om antalet oljeriggar i USA. Den smygande trenden är sedan ett tag uppåt igen Det samtidigt som Saudiarabien pumpar på för fullt för att inte tappa marknadsandelar. Nu har det dock kommit nya utspel om att kanske begränsa utbudet.

Allting är med andra ord som vanligt. Precis som i hela ekonomin väntar oljemarknaden fortfarande på vändningen som skulle bryta mönstret. En intressant twist är att börsen ett tag struntat i vad som händer på oljemarknaden – hur länge håller det i sig?

5 De viktigaste nyheterna tar tid

För tjugo år sedan passerade Italien punkten när fler var över 65 år än under 15. Om fjorton år ser det ut så i 56 länder. Det påpekar Bloomberg i en artikel som visar att de viktigaste nyheterna inte alltid är de snabbaste. Längre liv och en fallande andel av befolkningen kommer kräva en hel del planering.

Den som vill börja med sin egen kan kolla in nya avsnittet av Sparskolan. Om du vill ha 75 procent av slutlönen i pension, hur länge ska du arbeta eller om du vill gå vid 64, hur mycket måste du spara?
/Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller om du vill komma igång med Shareville via den här länken. Jag finns också på Facebook där du dagligen hittar mina ”3 snabba” eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. Fast just nu är det nog inget jag brinner för så mycket som nya Sparskolan. Nu är nya avsnittet ute – ”Spara till pension”. Missa inte det ????

Åsikterna som presenteras i denna blogg är mina egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer