Hoppa till huvudinnehållet

Veckans topp 5: fransk börsfest & 131 rapporter

Fransmännen bjuder på börsfest, åtminstone en liten. Dessutom en titt på veckans 131 rapporterande bolag, hur det går för börsen och världsekonomin i vår samt nyheten jag läste men inte förstod.

1 Merci tills vidare

Förra veckan utlovade jag en spännande börsöppning den här måndagsmorgonen med rejäla rörelser i index. Det verkar som om fransmännen hjälpt mig att hålla de löftet. Dessutom verkar det som om kronan tar ett skutt upp den med, så mätt i exempelvis dollar kan börsveckan visa sig öppna riktigt muntert. Så pass så att det till och med överraskade en av de riktiga börsoptimisterna för närvarande – mångas favorit twitterprofilen Arne “Kavastu” Talving.

Vi får väl se men det ser onekligen riktigt starkt ut inför veckan som kommer. Jag skriver de här krönikorna sent på söndagskvällar. Det ena skälet är att familjen gått och lagt sig. Det andra är att jag gärna får med de senaste till er som läser. Idag är det att reaktionen på franska valet var en överraskande stor lättnad för marknaden.

Nu är det alltid lite vanskligt att mäta reaktioner udda tider, som natten mot en ny börsvecka. För de enda som är igång just nu är världens valutahandlare. Jag har aldrig fattat vad det där gänget går på. Något är de för de reagerar alltid blixtsnabbt och distinkt på varenda lilla nyhet. Natten för Brexitomröstningen rasade pundet i samma ögonblick som rösterna från Southampton tillkännagavs och när Trump vann var de första som visade att det var avgjort handlarna i mexikanska peso.

När det blev det väntade paret Macron mot LePen som möts i det franska valets andra omgång visste valutahandlarna än en gång hur de gemensamt skulle tolka händelsen. Euron steg liksom våra nordiska valutor stärktes. Det här var det som kallas en risk on – marknaden slog på sin riskvilja igen.

Tolkningen på Bloomberg var under kvällen att marknaden nu känner sig säker på att Macron vinner. De första opinonsundersökningarna (ja, de är redan gjorda) pekar på att Macron får över 60 procent av rösterna i andra omgången. Risken i det resonemanget är att de underskattar att valet nu i princip blir en omröstning om EU, migrationen och synen på globalisering. I två av tre av de frågorna kan LePen antagligen räkna med en del av vänsterkandidatens Melenchons väljare.

En annan x-faktor är valdeltagandet. Kan LePen få över 90 procent av sina väljare att rösta, inte omöjligt, så kan det bli tuffare än väntat för Macron, som nog bara kan hoppas samla runt 70 procent av sina väljare. Det är åtminstone den vägen som LePen ska ta om hon ska överraska, som jag skrev om härom veckan.

Fast det är alltså inget som imponerar på marknaden. Räkna därför med att börsveckan börjar med mungiporna uppåt. Där möjligen den starkare kronan kan spela oss som ser börsen med svenska ögon ett spratt. För min del tycker jag det är en del slalom kvar innan målklockan stannar för politiska risker i Europa.

Nu kanske du tänker vad är det här för nyhet egentligen? Det gick ju som väntat och inget är avgjort. Tycker du så går våra tankar i samma banor. Det viktiga var dock tolkningen av resultatet. Delar av Europa stod på tårna. ECB hade exempelvis utlovat akut stöd om valutamarknaden skulle kollapsa nu på måndagsmorgonen.

Så blev det inte och nu tittar marknaden ut över en vad som ser ut att bli en behaglig vår. Det vill säga till nästa nyhet kommer. Kanske blir det Trumps skatteutspel på onsdag eller risken att budgetkonflikter i USA leder till att statsförvaltningen på fredag än en gång för stänga ned. I så fall onekligen lite pinsamt för en president vars parti har majoritet i kongressen.

Till veckans andra viktiga icke-nyheter hör räntesbesked från ECB och Riksbanken. Ska vi gissa på att de inte händer så mycket men att båda passar på att vrida språket i en mer optimistisk riktning. Troligen i den som IMF pekade ut veckan som gick och som dagens fördjupning handlar om. De goda nyheterna om ekonomin kan nog marknaden se som en dålig nyhet, eftersom räntorna då kan komma igång.

Annars är den siffra utanför börsens många rapporter som ändå väcker visst intresse i veckan hur det har gått med amerikansk BNP. Det var ju det där med att leverera hårda data inte bara förhoppningar.

Allt det där är dock bara det vanliga flödet av blippar på skärmen. Inget som skulle få en riktig valutatrader att ställa ifrån sig kaffekoppen. Det enda som skulle åstadkomma det vore nog starka opinionssiffror för LePen men den risken är ju avskriven nu. Åtminstone den söndagskväll när det här skrivs. Så för min del tycker jag nog det är synd att missa chansen att få en glad måndag.

2 Hundratrettioen resultaträkningar

Källor: Börsdata & StockPiper

Förra veckan steg de 25 rapportbolagen 0,4 procent mot börsens 0,2 procent (OMXSPI), i båda fallen exklusive utdelningar. En titt på hur det gick för det typiska rapportbolaget visar att det höjde försäljningstillväxten jämfört med året innan med 8.3 procent. En ökning från 6 procent i den föregående kvartalsrapporten. Vinsterna steg 23 procent på årsbasis, vilket ska jämföras med att samma bolag förra kvartalet hade en vinstökning  som låg på 17 procent.

Några enkla slutsatser utifrån det är att bolagen så här långt levererar rätt väl mot förväntningarna. Fast de är å andra sidan såpass uppskruvade att det inte räcker till mer än en modest skjuts uppåt i aktiekurserna. Med andra ord precis det som låg i korten inför den här rapportsäsongen.

På börsen är inga nyheter oftast goda nyheter, eftersom det innebär att företagen tickar på uppåt. Dessutom var de glädjeämnen veckan bjöd på, som SSAB:s och Durocs rapporter, sådana som lovar gott inför en fortsatt återhämtning i industrin. Till vinnarna med tvåsiffriga kursuppgångar seanste veckan hörde även Evolution Gaming.

Bland rapportförlorarna återfanns ett annat bolag i spelindustrin. Rapporten från NetEnt har jag kommenterat i det här inlägget på min egen blogg. Trösta sig med choklad fick den som hade Cloetta i portföljen. Fallande kurser under rapportveckan fick även ägarna i MTG och de båda e-handlarna Qliro och Sportamore ta emot.

Plattan i mattan Volvo

Källa: Börsdata

Breda slutsatser är lika roliga att göra som det är vanskliga att tro på men nog är första intrycket att det här är en rapportsäsong som går i exportörernas och de cykliska bolagens tecken? Den här veckan är drygt 40 mer eller mindre cykliska bolag i elden.

En genomgång med Börsdata visar att det är en kaxig grupp, som stiger upp i ringen. Aktierna har gått bättre än index sedan förra kvartalet och med några undantag ser de fortfarande ut att ha medvind både på kort och lång sikt med de enkla tekniska mått jag använt ovan. Precis som för kollegorna veckan som gick har utmaningen varit att få igång försäljningen. Särskilt den till befintliga kunder, det som kallas organisk försäljning. Det såg bra ut veckan som gick – får vi leverans här med?

Källa: StockPiper

Tyvärr finns en annan likhet med rapportörerna som redan lämnat in sina papper. Ställer man upp värderingarna just nu mot snittet för de senaste fem åren så har hissen redan åkt iväg uppåt i de flesta fall. Det är helt enkelt dags att leverera.

Ett av många bolag i den här gruppen vars aktie lagt i en överväxel är Volvo. Länge låg aktie envist runt hundralappen, ofta lägre. Det såg med en envist stillastående försäljning inte helt fel ut. Nu ska det vända. Ja, aktien har redan vänt. Så det är mer bolaget som ska hänga med i svängarna. Som sagt ett mycket typiskt verkstadsbolag den här rapportsäsongen – för så här ser det ut lite varstans.

Dessutom det som är bra för storbolagen är oftast toppen för ett helt gäng underleverantörer. Så håll tummarna för fina siffror för verkstad i veckan. Det lär borga för en fin vår för hela börsen.

Räcker  bränslet för tillväxtraketerna?

Källa: Börsdata

Den här veckan rapporterar även 14 bolag som sorteras inom sektorn hälsovård och 20 som hamnar i informationsteknik.

I den här.gruppen är höga värderingar och utmanande förväntningar legio. En hel del av dem har det där med att visa vinst som ett trevligt framtidsprojekt. Lite som att jag själv gärna någon gång vill bo med utsikt över havet.

I de bolagen är goda eller dåliga nyheter som att skicka iväg aktiekursen med katapult. Fast i olika riktningar då. Den här gruppen är ofta rätt imum mot omvärldens brus. De lever sitt eget liv kan man säga.

Det gäller däremot inte bolagen som börjat leverera. Här spelar riskviljan stor roll. Just nu är den uppenbarligen hög eftersom det typiska bolaget i den nischen har ett p/e-tal på över 30 i tabellen ovan

3 Kassakistorna

Källa: Börsdata

En spännande grupp bolag den här rapportperioden är de räntekänsliga kapitalförvaltarna. Fastighetsbolagen har tufft att köpa nya fastigheter eller byggrätter till bra pris men har fin beläggning och kan få se sina driftnetton öka. Främst under andra halvan av förra året pressades deras värdering av stigande räntor. Nu är inte substanspremien så hög längre och de lär vilja bevisa att för att tjäna pengar på hus vill du för eller senare att de används.

Som i en spegel har bankerna istället tjänat på stigande räntor men har problem med tillväxten. För till skillnad från början på en vanlig ränteuppgång så har vi redan lånat för fullt länge. Avkastningen på eget kapital är värd att hålla ett öga i rapporterna liksom resonemangen om hur det står till med kärnprimärkapitalet. Sedan vill väl alla veta om Nordea tänker flytta och i så fall vart.

Källa: Börsdata

En annan grupp bolag som åtminstone känts som kassakistor är de konsumentnära. Nu ser inte framtiden riktig lika stark ut. Sällanköpen verkar vara på väg mot toppen för den här gången och för exempelvis telekombolag som Telia är tillvaron en ständig jakt på tillväxt. Ja, det och en flykt från mutmisstankar och andra tråkigheter runtom i världen.

Det ju bra, i några fall riktigt bra, för den här gruppen bolag men längre från cykliska exportbolag går det nästan inte att komma, så på det sättet är det inte riktigt deras rapportsäsong den här gången. Däremot hamnade några av de spelbolag vars aktiekurser hade de segt förra året på analytikernas favoritlista, som jag berättade om häromveckan.

Det huvudsakliga motivet är att den kursnedgång som drevs av att förhoppningarna kanske varit för uppskruvade eventuellt drevs för långt. Det är det där med pris och värde – har man inte det ena så får man hoppas på det andra.

4 Fördjupning

Källa: IMF

I veckans fördjupning tar jag en titt på hela världsekonomin inför det andra kvartal som nu är en nästan en månad gammal. Vad kan vi vänta oss av våren? Solsken och fågelkvitter om man får tro IMF och deras aktuella World Outlook.

Det första steget i logiken som leder till detta optimistiska tonfall har nog inte undgått någon. Förväntningarna och i viss utsträckning riktiga data trillar in alldeles utmärkt för närvarande. BNP växer stadigt om än inte överdrivet fort både i mogna ekonomier och tillväxtländer. Inköpscheferna är optimister och världshandeln stiger åter snabbare än BNP.

Källa: IMF

Det ser helt enkelt bra ut. Kruxet skulle förstås kunna vara om det var det samma som att vi är på väg in i  en överhettning. Så verkar inte vara fallet. Som jag skrev om förra veckan är det fortfarande bara ett fåtal ekonomier som har en BNP över vad de förväntas klara på sikt. Dessutom växer eftersläntrarna mer än ekonomierna som ligger bäst till.

Källa: Fed St Louis

Inflationen då? Nja, den finns förstås på radarn men än så länge oroar den inte. Räkna bort energipriserna och det som är kvar, kärninflationen, ser fortsatt låg ut. Inflationsförväntningarna har inte heller lyft särskilt högt.

Det här har satt ekonomin i något av ett guldlocksläge. Den är på väg åt rätt håll men inte i en sådan takt att det oroar eller kräver åtgärder. Tur det – för det finns verkligen svåra risker lite längre fram. Hit hör en skuldkris i Kina, dålig produktivitet i Europa eller slutet på konjunkturen i USA. Alla tre är tillräckliga för att sticka ett hål på det trevliga börsklimat vi levt i under många år. Fast inte just nu. Exempelvis är amerikanska räntor överraskande långt ifrån de larmnivåer som marknaden oroar sig för.

Det här funderar jag mer på veckans vlogginlägg, som du hittar längst ned i artikeln. Om du föredrar att läsa kan du istället ta en titt på den skrivna varianten som är länkad i tweeten ovan.

5 Konsten att sysselsätta sig

Ett helt eget kapitel i rapporten från IMF får frågan om vad alla ska arbeta med framöver. Den nuvarande ekonomin har medfört ökade klyftor. Det är dock bara i tillväxtländerna lönekonkurrens är ett problem. Det är inte billig arbetskraft som pressar de rika länderna. Vi förlorar istället jobbet främst genom automatisering. För all del en form av billig arbetskraft det med.

Vad ska man då göra åt detta? Ironiskt nog råder det ju i många länder en ökande demografiskt styrd brist på personer med rätt kompetens och som är i arbetsför ålder. IMF vänder på många stenar – inklusive att ge fler tillgång till dagis, livslångt lärande och kanske kortare arbetstid.

För mig som ändå läst det här rapporterna ett tag måste jag ändå notera vilken scenförändring det är. Det känns nästan som när Carl-Henric Svanberg efter BP:s oljekatastrof bedyrade att bolaget visst bryr sig om the small people. Ingen kan dock ta miste på att frågan om vad vi ska arbeta med framöver numera verkligen är på agendan.

Det kanske inte vi svenska behöver bekymra oss om dock. Halva Sverige la nämligen beslag på listan med regioner i EU med högst sysselsättning. Det är väl en Sverigebild som inte alltid når ut? Här kan vi sträcka på oss lite grann. Kanske till och med bjuda in gänget från IMF och förklara att in Sweden we call it a lattepappa. Det vill säga vi som gjort det här underverket möjligt alltså. You know – us small people.

https://twitter.com/1962FenderStrat/status/855137008058081281

Slutligen. Småfolk och storfräsare behöver inte ha sådär värst långt emellan sig. För några dagar sedan läste jag tweeten att Sven-Olof Johansson var och lyssnade på HM:s Karl-Johan Persson. Det swishade förbi mig rätt obemärkt. För man är ju ingen Peter Lynch eller Gordon Gekko uppenbarligen. Hade jag varit det hade jag förstås ställt mig frågan vad gjorde han där? Svaret? Det kom några dagar senare när det blev offentligt att fastighetsmiljardären köpt in sig i klädbolaget. Den klockan ringde förgäves kan man säga.

/Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller om du vill komma igång med Shareville via den här länken. Här är några andra ställen där du kan följa mina inlägg:

Om du gillar mitt bloggande och vloggande  finns det ett toppen sätt att visa det – via min insamling till SOS Barnbyar. Stöd den!

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm