Hoppa till huvudinnehållet
Den webbläsare du använder stöds inte längre. Klicka här för att se vilka rekommenderade webbläsare som stöds.

Veckans topp 5 – den bästa av börsvärldar

Det är glada dagar på börsen. Rekord slås och oron är i botten. Hur länge håller det i sig? I veckan är det konsumenternas förtroende för världsekonomin som testas i Kina, USA och här hemma.

1 Guldlock på börsen

Efter en vecka av mestadels starka ekonomiska data är humöret på topp. Amerikanska börser är nu på toppnivåer och nervositeten, mätt med det så kallade VIX-indexet, är på den lägsta nivån på två år. Marknaden tror på det som kallas för ett guldlocksläge – en ekonomi i uppgång men inte i en takt som leder till att räntorna börjar stiga.

Källa: TradingEconomics

I USA fortsätter arbetsmarknaden att gå bra. Fredagens siffror om 255 tusen nya jobb utanför jordbrukssektorn, fortsatt låg arbetslöshet och löner som steg med 2,6 procent passade börsen perfekt.  Visserligen blev det åter aktuellt med en höjning från FED i år men det uppvägdes med råge av att oron om att konjunkturen vänt nedåt lättade.

Fast det är fortfarande en ganska ojämn ekonomi med en sysselsättning som ännu inte nått tillbaka till nivåerna före finanskrisen. Det och en omvärld som inte håller den amerikanska tillväxttakten håller nere räntorna och gör att börsfesten fortsatt. Det trots ännu en rapportsäsong med fallande vinster.

Källa: TradingEconomics

Varianter på den här logiken återfinns på flera ställen runt om i världen. I Storbritannien har ekonomiska data, som inköpschefsindex, djupdykt efter Brexitomröstningen men börsen trivs utmärkt ändå. Lägre ränta, nya stimulanser och ett billigare pund har mer än uppvägt nedsidan i många aktier, inte minst i bolagen som främst exporterar till andra länder.

Det här fenomenet med räntor som frikopplar börsen från ekonomin har vi även i Sverige. Vi har en hög BNP-tilväxt, en del inflation men ändå minusräntor, som jag diskuterar i det här YouTube-klippet. Det blir tillsammans en stark stimulans både av ekonomin och börsen.

I den här ekonomin blir det stort fokus på hur företag och konsumenter väljer att hantera den stora tillgången på billiga pengar. Företagen är envist dåliga på att investera så hoppet har stått till oss konsumenter. En del tecken tyder på att åtminstone i USA så börjar konsumtionsivern att avta.

I veckan kommer data från USA om hur konsumenternas syn på ekonomin förändrats. En annan indikator på hur konsumtionen utvecklas är rapporten från Disney som kommer i veckan. Britterna får bland annat nya data om hur industriproduktionen utvecklats. Här hemma är det dags för siffror om inflationsförväntningar och i slutet på veckan för nya data om hur bopriserna utvecklats. I den bästa av världar har vi öppnat plånboken men inte enbart för att elda på tillgångspriserna.

2 Råvarustudsen

Källa: TradingEconomics

Runt femtio dollar sägs ju gränsen gå där de senaste årens koppling mellan oljepris och börs bryts. Det har ju varit så att lägre oljepris inneburit börsoro, eftersom det tolkats som ökade ekonomiska problem för oljeproducenterna. Efter en kort sejour över den gränsen har priset fallit tillbaka igen, dock utan att dra med sig börsen. Nu talas det åter om att begränsa produktionen, viktigare blir dock om efterfrågan lever upp till prognoserna och tar sig framöver. En indikation kommer i veckan när både amerikanska oljelager och OPEC:s månadsrapport kan påverka priset.

Guldet har delvis följt andra råvaror men framför allt har metallen förknippats med den numera positiva egenskapen att inte ge negativ ränta. De senaste veckornas rika makrodata har dels sänkt behovet av skydda sig mot börsoro, dels befäst att räntorna i många länder förblir låga länga. Vad blir nettot? Kanske ger veckan besked. En annan reflektion – hur länge kan guld och oljepris gå isär?

3 Hur mår Kina?

Även från Kina kommer i veckan data som testar börsen. Inflationsförväntningar, detaljhandel och industri. Hela världen kände av när den kinesiska ekonomin gick ned för räkning förra året. Alla har däremot inte noterat hur stark medicineringen i form av ökade skuldsättning varit och hur den påverkar bolag runt hela jordklotet.

Å ena sidan står Kina numera för en stor del av köpen och en ännu större del av tillväxten i efterfrågan i allt från lastbilar till telefoner. Å andra sidan hamnar ökade skulder i allt för stor utsträckning i för stor produktion av sådant världen redan har i överskott. Det senare har lett till tuffare tider exempelvis för Ericsson. Reaktionen har på flera marknader varit att diskutera olika typer av tullar och handelshinder.

Kineserna har för övrigt själva blivit allt mer benägna att välja lokala alternativ även för tjänster som i resten av världen tillhör stora globala spelare. Ett exempel är We Chat som bäst beskrivs som en blandvariant på Facebook, Google och Amazon.

4 Alla mot alla

Sommarens geopolitiska tema har utan tvekan varit reaktionen mot en allt öppnare värld. Terrordåd i Europa, en amerikansk valkampanj där både migration och frihandel ligger i vågskålen, en misslyckad statskupp i Turkiet och förstås Brexitomröstningen. I veckan som gick gav påven sin analys. Det är globaliseringens avarter som är problemet.

Frågan är vad alternativet är. Just nu är det många som testar gamla allianser och ser sig om efter nya. I veckan träffar Turkiets Tayip Erdogan sin ryske motpart Vladimir Putin för att undersöka om länderna, som till alldeles nyligen var bittra fiender, kan närma sig varandra.

Tufft läge för Europa som fortfarande läker såren efter britternas omröstning. Tur då att norrmännen åtminstone sagt sig vara beredda att bidra till en EU-utvidgning alla verkar uppskatta. Tankarna om att ge ett berg i födelsedagspresent till jubilerande Finland har fortsatt att väcka internationell uppskattning. Ett annat land som just nu har EU som förebild är Indien, där en mer gemensam lagstiftning och beskattning ses som ett sätt att få bort lokal byråkrati. Helt omvänt mot vår debatt således.

Den amerikanska valkampanjen är ett annat exempel på hur kontroversiell globaliseringen har blivit. Marknaden är nu lika säker på att Trump inte vinner som den var på att det inte skulle bli någon Brexit. Den gissningen gick ju sådär.

Klart är att just nu har Donald Trump redan greppet om vita med låg utbildning och är långt ifrån att nå ut till Hillary Clintons kärnväljare, som återfinns i andra etniska grupper. Därför har slaget om väljarna just nu kommit att fokuseras på gruppen utbildade vita. Nyheten alla väntar på är ett utspel från Trump där han mer tydligt riktar sig till den här gruppen. Exempelvis genom att sluta fred med sitt eget republikanska parti.

5 Sanningen om rapportöverraskningen

Slutligen kom i veckan nyheten att amerikanska bolag gör allt det kan för att guida ned analytikernas förväntningar inför rapporterna. Det är roligare att hoppa över en låg ribba en riva en högre.

Nu var väl det här varken hett eller nytt. Effekten om det blir en ändring skulle däremot märkas. För då hade vi exempelvis inte haft en så behaglig rapportsäsong i sommar. Kanske blir det till slut det självklara som vi minns från den här sommaren. I längden är det bättre att få rätt information från början än trevliga överraskningar längre fram – inte minst om du är en outsider i bolagsvärlden.

/Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller om du vill komma igång med Shareville via den här länken. Jag finns också på Facebook där du dagligen hittar mina ”3 snabba” eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. Fast just nu är det nog inget jag brinner för så mycket som nya Sparskolan. Nu är nya avsnittet ute – ”Konsten att leta vinnaraktier”. Missa inte det ????

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer