Hoppa till huvudinnehållet

Veckans Topp 3 – Vad hände med bitcoin?

Handeln i bitcoin är borta, men priset har återhämtat sig senaste tiden. Vi kollar vad som hände med bitcoin, vart det är mest action i Nordnet och några rapporter i veckans topp 3.

Bitcoin handeln borta

Kryptovalutan Bitcoin var på allas läppar under hösten 2017. Priset steg till oanade höjder och skapade popularitet. Från att ha startat strax under 1000 dollar i början av förra året till nästan 20 000 dollar mot slutet av året. Den kursutveckling som skett sedan årsskiftet är inte lika munter. Som värst har priset mer än halverats, men handlas idag ner -35 procent sedan årsskiftet. Senaste månaden har prisutvecklingen varit positiv och är upp över 37 procent.

Handeln i bitcoin-relaterade instrument har försvunnit helt. I bilden ovan ser du prisutvecklingen på den övre delen och antalet avslut per dag på Nordnets plattform i bitcoin-certifikat. I december när prisutvecklingen var som allra starkast så gjordes omkring 8 000 affärer per dag i dessa certifikat på Nordnets plattform. Idag är det under 300 per dag.
Det är ganska fascinerande att se hur flockmentaliteten kan dra till sig så mycket likviditet för att så snart därefter försvinna i princip helt. Om något är det en bra påminnelse om att alltid vara extra vaksam när en tillgång blivit otroligt uppskruvad i både pris och popularitet. “Be greedy when others are fearful, and be fearful when others are greedy.”

Mest action i Norden

Svenska börsen ligger näst sist i kursutveckling sedan årsskiftet. I grafen ovan ser du de fyra nordiska indexen med utdelning inkluderad och återinvesterad. I toppen hittar vi Finland med deras 25 mest handlade som är upp kring 10 procent sedan årsskiftet. Ett av dragloken är Nokia Corporation som är upp över 30 procent. Teknologiföretaget jobbar hårt på 5G-omställningen men har också breddat sig inom hälsoteknik.  Verksamhetsbenet “Nokia Technologies” hade en tillväxt på ca 50 procent senaste året i omsättning. Här har man breddat sig med smartklockor, blodtrycksmätare och andra teknologiprodukter. Vad som händer med denna division är inte helt klart, då det annonserats att man planerar att sälja detta. Blir spännande att följa framåt.

Danmark ligger sämst till sedan årsskiftet. Deras 20 mest handlade aktier är ner 2 procent inklusive utdelning återinvesterad. Det är bolag som Novo Nordisk, Nordea och Danske Bank som dragit ner, samtliga mer än -10 procent sedan årsskiftet. Även här i Sverige är det bankerna som tynger vårt index. SEB, SHB och Nordea är ner tvåsiffrigt och Swedbank är ner ca 5 procent under 2018. I Norge är det både olja och fisk som drar upp indexet till ca 8 procent från starten av året.

Röda dagar på börsen

  • Mån-Tis: Vanlig handel
  • Ons: Halvdag 13.00
  • Tors: Stängt
  • Fre: Vanlig handel

Ännu en kortvecka framför oss. Det gör att rapporterna blir en aning färre och nu börjar vi snart nå sluttampen av denna rapportsäsong. Denna vecka kommer båda byggbolagen Skanska och Peab ut med rapport. Det ska bli intressant att se hur läget på deras orderingångar ser ut. 2017 blev ett svettigt år där bygg- och bostadsmarknaden började svaja. Deras rapporter kan ge lite mer insikt i hur marknaden står sig så här långt in i 2018. Här kommer datum och analytikernas estimat för försäljningen under Q1-rapporterna.

Vad är dina tankar om bitcoin? Dags för en återsving eller har vi hört nog? Dela dina tankar i kommentarsfältet nedan.

/Alexander Gustafsson

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
5 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-05-07 13:10

Jag tror inte på Bitcoin, för många brister. T.ex. för svårt att handla med direkt (om man inte går via instrument), för långa transaktionstider (tar ofta över en timme innan motparten kan “tro” på att du verkligen sålt din Bitcoin efter att ha bollat omkring med transaktionen), drar extremt mycket energi och datorkraft “helt i onödan”, kvantdatorer kommer troligen krossa alla kryptovalutor när de har tillräckligt många qubits, för enkelt att bli lurad vid handel, inbäddade olaglig information i blockkedjan kan göra att länder förbjuder den, vissa länder har redan förbjudit Bitcoin, blockkedjan kan (idag) max hantera ca 600st transaktioner… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2018-05-07 15:27

Ja, många frågetecken och svårt att få full acceptans utan någon central bank/motpart som garanterar värdet.
Intressant vilka tekniska lösningar som nått dagens ljus via bitcoin och andra kryptovalutor – men ännu för tidigt för att kalla det en “valuta” egentligen.

Anonym
Anonym
2018-05-07 19:29

ja hoppas ni vet vad bitcoin är en så kallad block kedja hur dom skapas en data glöder och tar fram en algoritm . som då skall vara sälj bar som något värde. som man försöker sälja. problemet är när man använder bitcoin så finns det inget som säjer att dom skulle ha ett värde i i någon form av valuta eller något bytbart guld eller koskit man skall ju veta det att dessa bitcoin använde enbart av hög kriminella individer på nätet och som betalning för droger och barnporr dom som visast intresse för detta är Putin och Kim… Läs mer »

Anonym
Anonym
2018-05-07 19:43

en av dom större nollorna är uppenbart privata affärer som anser att man skall ta upp värdet på spekulation i bitcoin .
att det skiter sig förstår man begriper vad denna valuta faktiskt gör hög kriminella affärer.
och när det det begrips att dessa växlings punkter till något ätbart inte levererar. helt enkelt för att det är för många bylingar som är arga över allt.
och enligt finans ministern får alla dra av 30% förlusten i Sverige åt minstånde enligt privata affärer

Anonym
Anonym
2018-05-07 20:00

det är inget fel på nät delen för bitcoin.. problemen kommer när man vill omvandla bitcoin till något annat förutom droger porr vapen plutonium eller andra ljus skygga produkter .
men det skulle behövas någon stabil valuta svenska kronor är en skit valuta som inte är värd pappret den är tryckt på som ständigt manipulera av socialdemokraterna och riksbanken