Hoppa till huvudinnehållet

Veckans Topp 3 – Upproret mot regeringen

Vecka 38 bjuder på räntebesked från FED samt osäkerheter kring kryptovalutan Bitcoin. Men det som just nu trendar är regeringens budgetförslag för 2018 som dyker upp i veckan och då främst den föreslagna förändring av skatt på ISK/KF konton som många ryter till mot. Sen ska vi ta en snabbkoll på ädelmetallerna just nu i veckans topp 3.

“Stoppa höjd skatt på ISK”

Det är orden som många skriker just nu. Det som uppdagades förra veckan var regeringen förslag att höja skatten på investeringssparkontot samt kapitalförsäkring. Skattehöjningen kommer i praktiken innebära ganska små förändringar i kronor och ören för de flesta sparare, genomsnitt portföljen får en höjning kring hundralappen enkelt avrundat i skatt.

Det som upprör många är signalvärdet av förändra villkoren, dessutom för andra gången om detta går igenom. Förtroendet för att använda ISK/KF konton för ett långsiktigt sparande urholkas då individen känner en osäkerhet vad villkoren framåt är. När man lanserade Investeringssparkonto 2012 så var just utgångspunkten att ta fram en kontoform som passar alla och den ska vara enkelt att hantera. Skatten ska bero på allmänna ränteläget och mer konkret så sätts den genom statslåneräntan sista november året innan beskattningsåret. Sedan 2012 har vi dock fått se fallande ränta och därmed lägre skatt.

Första förändringen genomfördes 2016 där man gjorde just en höjning genom att addera 0,75 procentenheter på statslåneränta, samt satte ett minimum att skattens skulle räknas på 1,25%.
Förslaget som nu ligger är att höja adderingen från 0,75 till 1 procentenhet. 

Ännu är detta ett förslag och det lär fortgå mer diskussioner kring ämnet, resten av regeringens budget för 2018 kommer på onsdag. Beslut om budget kommer senare i höst, nu ska det diskuteras och debatteras kring förslagen.

FED höjer räntan igen, men inte denna gång

Amerikanska centralbanken FED har räntebesked i veckan, förväntningen är att lämna räntan oförändrad på 1,25% denna gång. Nästa besked efter detta är i december och analytiker på investmentbanken Goldman Sachs höjer sannolikheten till 60% att en räntehöjning inträffar då, rapporterar CNBC. Det innebär tredje klivet upp om prognosen stämmer.

FED har nu höjt fyra gånger sedan slutet 2015, samtidigt har den svenska centralbanken sänkt till negativ -0,5% och sedan legat still på den nivån.
Europeiska centralbanken (ECB) har också varit passiva sedan mars -16.

Intressant i veckan blir att lyssna på Martin Flodén från svenska riksbanken som håller föredrag om den aktuella penningpolitiken. Klippet publiceras på onsdag och kanske kan vi få lite mer insikter kring riksbankens tankar om ränteläget framöver. Svenskarna har stora skulder på bolånesidan så all förändring i räntan kan få effekt på låntagarnas kostnader.

Upp som en sol, ner som en pannkaka

Bitcoin rusade i somras när vi kollade till kryptovalutan sist. Men september månad har varit allt annat än framgångsrik för investeraren i bitcoin. Kursen nådde strax under 3000 dollar nivån efter att nästan noterat 5000 dollar som all time high i slutet av augusti. Det innebär i bottenläget i fredags ett fall på -40%.

Jamie Dimon, VD och ordförande för USAs största bank JP Morgan Chase, totalsågade och kallade bitcoin för en bluff under förra veckan och gav givetvis mer bränsle för fallet.
Valutan har varit under ständig press på att bevisa sitt existensberättigande och investerare som varit långsiktiga har sett både kursrusning och krash ett antal gånger tidigare. Oavsett vilken marknadstro man har om bitcoin som investering så behöver man vara beredd på volatilitet, har man inte is i magen så bör man stå utanför denna.

När vi ändå pratar alternativa tillgångar så har guld och silver börjat trenda sedan mitten av sommaren. Ökad politiskt spänning i omvärlden har medfört ett ökat intresse för så kallade “safe haven”- investeringar. Guld är en råvara som har väldigt låg praktiskt användning, utan värdet som många ser är förmågan att bevara sitt värde. Guld ger ingen utdelning och skapar inget nytt, men det rostar inte och urholkar inte sitt reella värde – så länge förtroendet för guldets förmåga att vara en allmän accepterad värdetillgång så fungerar konceptet.

För den som tror på fortsatt oro i omvärden kan det vara intressant att hålla ett öga på ädelmetallerna.

Nästa vecka blir det en rapportspecial, Q3 drar inte riktigt igång ännu men det gäller att vara beredd på förhand. Vi får dock se en smygstart med H&M som delger Q3 rapport och sen ska vi se vilka andra bolag som analytikerna risar eller rosar. 

/Alexander

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-09-18 11:41

Tack Alexander
Gillar dessa top 3, man får en snabb överblick på saker och ting som har hänt. Och möjligheten att plocka upp ngt som man kan ha missat.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-10-01 14:19

Tjenare,

Kul o höra! 😀
Det är precis ambitionen.

Sen får du gärna vara med och styra mig om det är något specifikt som du önskar att jag tar upp emellanåt eller så.
Och givetvis hjälpa till att sprida kunskapen genom att dela klippen.

Ha det bäst.