Veckans Topp 3 – Trump letar efter höken

Vecka 40 står för dörren och vi har lämnat 2 veckor av konstant börsuppgång bakom oss. 10 efterföljande stigande dagar på OMXS30 hör sannerligen till ovanligheterna, skeptikerna börjar ropa varg men när vi kollar ekonomin så går den fortfarande på högkonjunktur. Mer om detta i veckans topp 3!

Börsen som en raket

Efter en skakig sommar så är det många som efter dessa 2 veckor börjar känna en viss revansch. OMXS30 steg de senaste 10 dagarna från stängning till stängning, och det är sällan vi får se sån kontinuerlig stegring utan en paus och lätt återfall. När vi kollar i ekonomin så ser det ut att vara fortsatt positiva vindar. Konjunkturbarometern för september är publicerad och den hoppade 3,3 starka kliv upp till 113,8. Över 100 i värde tyder på att aktörerna i svenska ekonomin har ett fortsatt positivt sentiment framöver. Detta är uppe på högsta nivåerna sedan 2011 och just nu ser trenden fortsatt stark ut.

Under torsdagen får vi in mer konkret hur det går produktionsmässigt för både industri- och tjänstesektorn. Då publicerar SCB industiproduktionsindexet samt tjänsteproduktionsindexet för augusti månad. Tjänstesektorn har varit i stark trend senaste 5-6åren, samtidigt som industrin först nu verkligen börjat få fart. En fortsatt positiv aktivitet från industrisektorn vore att önska för att verkligen känna trygghet i att den goda ekonomin fortsätter starkt.

Shanghaibörsen håller stängt under hela veckan som kommer, det är nationaldag och den ledighet som sammanfaller med detta. Så lugn aktivitet från asien att vänta under veckan. Även frakfurt börsen tar stängt på tisdag, bra att ha koll på för den som handla tyska aktier.

Nytt mandat för riksbankschefen

Svenska riksbankchefen Stefan Ingves får förlängt mandat med 5år på posten som riksbankschef. Han har vid årsskiftet suttit 12 år och får nu ytterligare 5år att brottas med svenska inflationen. Det var ett enigt beslut från riksbankens fullmäktige som utser riksbankens ledamöter. Även förste vice riksbankschefen Kerstin af Jochnicks får förlängt mandat med 6år.
Om något kanske oväntat att Ingves får 5år till som ordförande men motiveringen löd med att få fortsatt kontinuerligt arbete hos Riksbanken. Visserligen bra argument, när nuvarande direktionen har fört ner räntan på negativt att låta dessa få fullfölja arbetet och förhoppningsvis se reporäntan på stabil positiv nivå innan mandatperioden är över. Börsen tog beskedet positivt och vi stängde upp nästan 1% under fredagens handel.

Även amerikanska centralbanken har nytt besked om deras direktion inom närtid. Det är president Trump som ska välja sin ordförande för FED och här är förväntningarna tydliga på att ett utbyte av ordförandeposten kommer att ske. Trump har själv uttalat att han letar efter någon mer aggressiv och “hökig” person som vill se höjda räntor och minskade stimulanser. Beskedet kommer inom 2-3 veckor säger Trump, mest troligt får detta följden av stigande räntor i USA och en stärkt dollar.

In på Stockholmsbörsen

Spelutvecklaren Starbreeze börjar från idag 2a oktober att handlas på huvudlistan från tidigare First North. Den populära och omdiskuterade aktien har haft en tuff kursutveckling sedan förra sommaren och är ner ca -50%. Över en 5års period så är kursutvecklingen dock mer imponerande på ca 3000% upp.

Bolaget valde att lämna ny prognos i och med flytten till Stockholmsbörsen och från år 2020 ska omsättningen uppgå till 2 miljarder kronor samt att EBITDA resultatet ska vara positivt för fjärde kvartalet 2018 och därefter positivt varje år. Det är öka investeringar i verksamheten för att fortsätta den expansiva fas man befinner sig i som medför kostnader fram tills Q4 2018.

Nu håller vi tummarna för fortsatt börsuppgång och jag önskar lycka till med affärerna.
Snart drar rapportsäsongen igång på riktigt, vilka bolag kommer du hålla ett extra öga på under kommande månaden?

/Alexander

Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-10-02 08:52

Kommer att hålla ett extra öga på Starbreeze, har gått och väntat på att den lilla räkan ska vända!