Hoppa till huvudinnehållet

Veckans Topp 3 – Starkast på börsen nu!

Vi går in i slutspurten för 2017 och det är dags att reflektera över vilka sektorer som går starkt och vilka som faller tungt. Sen fick vi bud på Melker Schörling i veckan, bolaget lämnar börsen med mycket väl godkänt resultat. Och rysaren kring bostadsmarknaden börjar infinna sig, mer om detta i veckans topp 3!

Starka sektorer just nu

2017 har varit ett år för industrisektorn. Bolag som Volvo, Alfa Laval och XANO Industries har haft ett starkt 2017 ännu. En återhämtning i ekonomin, vi börjar se en inflation och man pratar om löneökningar. Sektorsindexet SIX Industri är upp ca 30% fram tills idag.
Svagare utveckling har det varit för Retail bolagen och det leder en osökt in på frågan; Är retail-döden här? Butiker läggs ner och den som satsar på den fysiska handeln tycks gå mot en svårare framtid. Det kan vara bra att hålla lite extra koll på dessa bolagen framöver. Även om sektorn är ner så finns det undantag, kolla Qliro som är upp över 100% sedan årsskiftet.

Här är hela listan på bolagen i indexen:

SIX Retail YTD +/-% SIX Industri YTD +/-%
Hennes & Mauritz AB, H & M ser. B -20% ABB Ltd 11%
AcadeMedia AB 19% Alfa Laval AB 37%
Bilia AB ser. A -30% Atlas Copco AB ser. B 33%
Byggmax Group AB -11% Munters Group AB 0%
Boozt AB 0% Sandvik AB 32%
Clas Ohlson AB ser. B 5% SKF, AB ser. B 11%
Dustin Group AB 11% Trelleborg AB ser. B 11%
Internationella Engelska Skolan i Sve AB 23% Volvo, AB ser. B 52%
KappAhl AB -7% Alimak Group AB 18%
Qliro Group AB 106% Arcam AB 0%
Electra Gruppen AB 1% Beijer Alma AB ser. B 7%
MQ Holding AB -20% Beijer Ref AB ser. B 33%
RNB RETAIL AND BRANDS AB -21% Concentric AB 27%
Sportamore AB 57% Ferronordic Machines AB 0%
Swedol AB ser. B 25% SinterCast AB -14%
Venue Retail Group AB ser. B -29% XANO Industri AB ser. B 38%

Bud på Melker Schörling

Det verkar vara dags för investmentbolaget Melker Schörling att tack för denna tiden på börsen. I veckan kom ett bud på MELK, det är ägarfamiljen tillsammans med H&Ms Stefan Persson och andra intressenter som lägger budet. De äger redan 92% av aktierna och rösterna, vilket egentligen gör att segern är klar redan på förhand.
Budpriset var 569kr per aktie, vilket är kring substansvärdet. Jag skrev tidigare om att MELK handlades en bit under substansvärdet i somras, denna kan läsas här.

11år på börsen och 580% avkastning summerades resan till! Det är minst sagt imponerande och aktien har slagit index med god marginal.
Synd att de vill driva vidare bolaget i privat regi, men det får man acceptera efter att Melker själv avgått som ordförande efter årsstämman i våras. Nu riktas givetvis frågetecknen mot Hexagon, som idag är över 50% av substansvärdet. MELK var trots allt Melker Schörling och Ola Rollén, nu börjar en ny resa helt enkelt. Det har redan cirkulerat bud-rykten på Hexagon – vad som händer härnäst är det många som nu undrar.

Händelser i veckan

  • På torsdag är amerikanska börsen stängd, det är Thanksgiving. Vill du handla amerikanskt så gör det senast på onsdag eller åter igen på fredag.
  • Återkoppling på förra veckans drama kring bostadsmarknaden. Nu har vi fått in siffror för oktober och dessvärre så ser det ganska mörkt ut just nu. Bostadspriserna i hela Sverige föll med -3% under oktober, värst var det bland stockholms bostadsrätter där fallet var på -3,4%. Stockholms bostadsrätter ligger nu på negativ prisutveckling för det senaste året (12mån), så att bostadspriserna mattats av är numera ett faktum.
1 mån 3 mån 12 mån
HOX Sverige -3,0% -2,8% 2,9%
Sverige BR -2,8% -4,4% 0,6%
Stockholm BR -3,4% -5,1% -2,5%

Detta var veckans topp 3. Vad tror du om “Retail-döden”, ett faktum eller bara en fas vi går igenom? Dela gärna en kommentar och hjälp oss sprida. 
/Alexander

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-11-20 08:27

Att inte H&M sett detta tidigare är bekymmersamt. Att ha en fysisk butik i varenda köpcentrum och vart och vartannat gathörn i städerna leder ju till att kunderna mycket väl kan avvakta att besöka för att gå in i nästa man stöter på. Att dessutom förlorat så många år för att skapa en attraktiv lösning på sin internetförsäljning är illavarslande.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-11-27 08:15

Jag kan definitivt instämma. Å andra sidan är det ett otroligt starkt varumärke H&M lyckats bygga tack vare representation överallt. Den delen ska man nog inte underskatta.
Just nu är det otroligt viktigt att pusselbiten med onlineförsäljning förbättras. En bättre integrering mellan alla dessa butiker och onlinehandel vore väldigt bra.
Hembeställning, kunna lämna tillbaka smärtfritt i butiker m.m

Anonym
Anonym
2017-11-21 09:10

Hej, finns det utbildningar på Börsdata?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-11-27 08:16

Gjorde ett riktigt bra inlägg med grundaren George Bol, kolla in det här: https://www.nordnet.se/blogg/basta-nyckeltalen-med-40procent20ar/