Hoppa till huvudinnehållet

Veckans topp 3 – Så fortsätter börsen i år

Ett negativt första kvartal på börsåret 2018. Hur det kommer fortsätta under resten av året ska vi kollar mer på i denna veckans topp 3.

Utdelningar i veckan

Dagar då bolagen handlas exklusive rätt till utdelning/inlösen.

  • Ons: ABB (0:78 chf), Heimstaden (5:00 kr i preferensaktie kvartalsvis), SBB (8:75 kr i preferensaktie kvartalsvis), Tre Kronor Property (2 kr kvartalsvis),
  • Tors: Delarka Holding (2:00 kr), HIQ (första dag för handel utan rätt till inlösenaktie i inlösenprogram 3:30 kr/aktie), Swedol (0:90 kr)
  • Fre: Beijer Ref (5:75 kr), Electrolux (4:15 kr, första del av totalt 8:30 kr), Volvo (4:25 kr)

Både Electrolux och Volvo är OMXS30 bolag som skiftar ut årets utdelning på fredag. ABB som också ingår i indexet handlas exklusive redan på onsdag.

Nilörn in på Stockholmsbörsen

Ettikettbolaget Nilörngruppen flyttar upp från First North listan till Small Cap på Stockholmsbörsen nu på onsdag. Att kliva in på Stockholmsbörsen är ofta målbilden för mindre bolag. Många förvaltare som bara har Stockholmsbörsen som placeringsmandat vilket innebär möjlighet för nya stora ägare. I Nilörngruppens fall är det inte jakt på nya ägare som är fallet, utan mer en kvalitetsstämpel för fortsatt arbete mot sina mål. Aktien har gått starkt senaste 3 åren och lockat många nya ägare.

Listbyte kan ge lite luft under vingarna för en del aktier. Högre upp bland Stockholmsbörsens listor medför att man även ingår i fler index och därmed kan landa i fler fonders portföljer. Det finns dock ingen garanti att listbyte medför kursökning. I listan nedan hittar du tidigare bolag som gjort listbyte för ungefär ett halvår sedan och som varit med i veckans topp 3. I slutändan är det bolagsspecifika händelser som styr.

Aktie Datum för listbyte Kursutv.
Catena Media 4 September 2017 21,39%
Cherry 18 oktober 2017 9,09%
Starbreeze 2 oktober 2017 -15,9%

Kolla till konjunkturen

Konjunkturbarometern mäter sentimentet i svenska ekonomin. Nu var det ett tag sedan vi kollade till värdet i veckans topp 3. Nivå över 100 antyder positiv tilltro på ekonomin, över 110 innebär riktigt bra. Större delen av 2017 var den svenska ekonomin stark och även börsklimatet. Nu har vi sedan årsskiftet klivit ner under 110. Det innebär fortfarande bra läge i ekonomin men att utsikterna är mindre positiva än tidigare. Barometern har tydligt hängt med ner vid negativa perioder så som 2011, 2008 och 2000. Denna påbörjade negativa trend kan vara bra att hålla ett öga på framöver.

Negativt första kvartal

Nu har vi klarat av första kvartalet av 2018 – fort gick det och det svängde en hel del. OMXS30 stod i 1580 börsåret började. Nu stängde Q1 på ca 1535-nivån. Dock så har börsen varit nere och dansat kring 1500 nivån ett gäng gånger.

I grafen ovan ser du även glidande medelvärdet på rullande 12 månader. Sedan slutet på hösten har OMXS30 befunnit sig under sitt medelvärde. Korsning av medelvärde neråt, som skedde i slutet på hösten brukar innebära säljsignal och i detta fallet har den varit träffsäker än så länge. Det är en lång väg upp till MA12 som ligger strax under 1600-nivån. Att det dessutom blåser vindar som tyder på handelskring och ökad protektionism i stora marknader som USA och England gör inte saken bättre.

Det finns ett överhängande negativt sentiment i marknaden just nu, vilket gör att man kanske ska vara lite mer vaksam vart man stoppar sina pengar. Att helt räkna ut börsen är det på tok för tidigt för och att förväntningarna nu är sänkta kan innebära goda överraskningar. Snart kommer Q1-rapporterna för våra storbolag och många aktier har pressats ner en del vilket kan ge möjlighet till revansch.

Oavsett så är det bra att ha med sig att börsen ligger i en påbörjad negativ trend.

Vad är dina tankar om börsen framåt? Tror du på uppgång eller fortsatt nedgång i marknaden? Dela gärna hur du gör med portföljen i kommentarsfältet nedan.

/Alexander Gustafsson 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer