Hoppa till huvudinnehållet

Veckans topp 3 – Rapportsäsong på börsen

Äntligen börjar årets första rapportsäsong, det är bokslut för 2017 på Stockholmsbörsen. Nu får vi se om denna starka börs kan fortsätta eller om det finns lite skelett i garderoben hos en del bolag. Vi tittar även lite på konjukturen 2018 och en extra koll på byggbolaget Skanska, mer om detta i veckans topp 3.

Rapportsäsong på börsen

Bolag på Stockholmsbörsen som visar upp rapporter denna vecka:

  • Tis: Com Hem (kl 7.30), Investor (kl 8.15)
  • Tors: Nordea (kl 7.00), Byggmax (kl 8.00), Castellum (ändrat datum från 24/1) (kl 8.00), Lagercrantz (kl 8.00), NCC (kl 8.00), Orexo (kl 8.00), Probi (kl 8.00), Eolus Vind (kl 8.30), Essity (kl 12.00), Bergs Timber (kl 13.00), Elanders (troligen kl 13)
  • Fre: Telia (kl 7.00), Ahlsell (kl 7.30), SSAB (kl 7.30), Axis (kl 8.00), Cloetta (kl 8.00), Atlas Copco (kl 12.00), Beijer Electronics (kl 13.00)

Äntligen säger jag, nu drar rapporterna igång igen. Rapportperiod ger oss alltid lite mer klarhet i hur bolagen går och dessutom kan vi plocka ut lite tendenser i sektorer och marknaden som helhet.
Det jag kommer hålla lite extra koll på personligen under denna rapportperiod är:
Bostadsutvecklarna; hösten 2017 blev en rysare på bostadsmarknaden, men faktum är ju att bostadsutvecklarnas aktier började falla redan kring maj förra året. Detta kan ge lite indikation om hur bostadsmarknaden mår ifrån insidan. Det råder lite delade meningar bland experter och analytiker om dessa bolag framöver. En del tror på tillfällig pris svacka, medans de riktiga skeptikerna tror att vi har något större som bubblar upp till ytan. Jag vill inte dra förhastade slutsatser, utan inväntar gärna och ser hur bolagen mår.

Bankerna: Storbanksaktierna trycktes ner under hösten, kanske dags för revansch. Lönsamheten har varit riktigt bra trots det låga ränteläget, detta har kompenserats av hög aktivitet på bostadsmarknaden senaste åren. Om räntan är påväg upp kan det gynna bankerna.

Retail: H&M fick kanske ett av sina tuffaste år 2017. Denna globala jätte brottas med lönsamhetsproblem och det tycks vara ett genomgående tema för klassiska retail bolag med butiksnät. Trenden som driver konsumtionen mot e-handel kommer säkert fortsätta under 2018, frågan är hur klassiska retail ska klara detta. KappAhl ligger på topp 5 förlorarlistan i kursutveckling redan 3 veckor in på börsåret med negativ utveckling på -20%.

Det är några av sektorerna som jag tycker ska bli intressant att följa. I bilden ovan ser du vinnare och förlorare på stockholmsbörsen för iår. En kursdubblare har vi redan sett bara 3 veckor in på året.

Konjukturen 2018

Är 2018 året då ekonomin toppar? Det är en frågeställning jag sett fler och fler börjar ta upp. Nu har vi haft ett gäng goda år (Sju goda börsår om 2018 blir positivt, senast 2011 var negativt börsår) och naturligt börjar man fundera på när detta ska ta slut.
Det stora bekymret som vi står inför är den återföring av stödköp som centralbankerna har stått för senaste åren. Det har handlats obligationer till enorma miljardnivåer för både Riksbanken, ECB och FED. Det har lett till ökade balansräkningar som nu centralbankerna vill lätta på.

I bilden ovan ser du BNP prognos för Svensk ekonomi 2017 och 2018. Q4 siffrorna för 2017 får vi i slutet av februari så ännu har vi inte faktiska BNP siffrorna för 2017.
Det vi kan observera är att de flesta analytiker ser en lite lätt fallande tillväxt för 2018 mot 2017. Konsensus ser ut att landa kring 2,5% BNP tillväxt för 2018.
Att konjunkturen börjar matta av sig är inget vi behöver få panik över. Det är ju fortsatt tro på positiv utveckling åtminstone. Men det är klart att stödköpen från centralbanker har gett lite extra luft under vingarna senaste åren, kanske är normala vindar som ska börja blåsa igen.
I slutändan är det ofta svarta svanar som vi inte kan se i ett BNP prognos diagram som avgör mest. För att citera den danske fysikern Niels Bohr “Det är mycket svårt att göra prognoser, speciellt de om framtiden” 

Byggbolaget Skanska

Stökigt år för byggbolaget Skanska. Först VD byte under hösten, och stora förändringar i ledningsgruppen. Nu under förra veckan kom en vinstvarning och där meddelades en nedskrivning på 1 miljard kronor. Aktien är ner -25% under senaste året. Förändringsarbeten är i gång och olönsamma verksamhetsdelar skall kapas ner.
Utdelningen föreslås ligga kvar på 8,25kr (8,25kr 2016) iår, det ger en direktavkastning på 5,2%. P/E för estimerad vinst under 2018 landar på 11,5.
Intäkterna i bolaget är ungefär spridda över 40% Norden, 30% Europa, 30% USA. Bokslutet för 2017 kommer den 1a februari, då ska det blir spännande att se hur deras tankar för bygg och fastighetsmarknaden ser ut framåt.

Äntligen lite rapporter igen. Vilka bolag eller sektorer kommer du hålla lite extra koll på under denna rapportperiod? 

/Alexander Gustafsson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-01-22 07:56

“Intäkterna i bolaget är ungefär spridda över 40% Norden, 40% Europa, 30% USA”

Ser ju bra ut på intäktssidan 🙂

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2018-01-22 09:28

Haha, ja det blev lite för bra för att vara sant! 😀
Ska vara 30% europa.

Tack 🙂