Hoppa till huvudinnehållet

Veckans Topp 3 – Rapportdansen

Äntligen lite rapporter igen på börsen, det är fortfarande Q2 som ska levereras. Fokus primärt de mindre bolagen som levererar samt ett gäng på stortbolagslistan, vi tar i detta inlägg o kollar lite närmare på ICA Gruppen samt sorgebarnet Eltel. Sen slår bitcoin nya rekord och vi fick se Fear & Greed indexen störtdyka till ökad rädsla på marknaden. Är det Trump som spökar i huvudet på investerarna eller går rädslan djupare än så – mer om detta i veckans topp 3!

Äntligen dags för rapporter

Nästa vecka stavas rapportvecka. Det är fortfarande andra kvartalet vi är inne på men den omgång är det primärt de mindre bolagen som ska leverera rapporter. Vi har även en hel del att få på Stockholmsbörsen – vilket du kan läsa i listan ovan. Något bolag som ligger i portföljen som rapporterar?

Vill du ha hela listan för rapporter så kolla in här.

Den senaste veckans uttal från politiska ledare i världen har fått börsen att börja darra på knäna, inte konstigt då det kastats ganska så allvarliga hot framförallt mellan USA och Nord Korea. Då detta inte är någon vidare nyhet att länderna inte står sig allt för nära så gör det sig bra för börsen att få lite rapporter att hålla sig fokuserad på under veckan. Vilka efterspel dessa uttalande för med sig får vi kanske lov att återkomma till.
Det vi lärt oss från förra omgången av rapporter är att förväntningarna varit höga, framförallt på storbolagen. Vi ska kolla på två bolag som har lite olika förväntan på sig från marknaden – ICA Gruppen samt Eltel.

ICA Gruppen

Efter starkt resultat i Q1:an har ICA gruppen sett aktiekursen stiga ca 20% sedan årsskiftet – ett klart godkänt resultat med tanke på börsen som helhet ligger under 5%.
Både omsättning och resultat före skatt steg i Q1 jämfört med Q1 -16. Dock så ligger det en stor engångspost om 400MSEK som drog upp resultatet, detta efter lyckad fastighetsförsäljning i Norge som just berörde Q1:an. Det är också denna engångspost som gör att analytikernas estimat är något lägre resultat före skatt på Q2an jämfört med Q1an.

Förväntan på omsättningen står sig dock stark och detta leder givetvis till frågan hur marknaden kommer ta rapporten som kommer in på onsdag; Är förväntningarna för högt justerade som vi sett med de flesta andra storbolag som rapporterade tidigare under juli eller kommer man leverera? Ja, svaret får vi på onsdag.

Analytikernas estimat är:
Omsättning: 27 126 MSEK
Resultat före skatt: 1 081 MSEK

Eltel

Ett inte lika positivt år kan vi tillskriva aktieägarna i Eltel som fått se kursen falla ca 30% sedan årsskiftet. Mest påtagligt var givetvis beskedet i början av maj att bolaget behöver göra en nedskrivning av goodwill på ca 1,5 miljarder SEK. Men även polisanmälan av tidigare VD Axel Hjärne för bl.a. bokföringsbrott, man annonserar att göra nyemission samt att man måste börja avveckla olönsamma affärsområdet krafttransmission har klart bidragit till att aktiekursen och förtroendet för bolaget har tagit stryk.

Det många troligtvis kommer hålla ögonen på under veckan är om härvan fortsätter eller om vi får se ett stopp någonstans. Man har tidigare meddelat att avvecklingen av krafttransmission kommer att drabba de resterande rapporterna iår negativt och bolaget har visat många skelett i garderoben egentligen sedan börsnoteringen år 2015. På torsdag får vi åter följa detta drama.

Analytikernas estimat är:
Omsättning: 368 MEUR (ca 3522 MSEK)
Resultat före skatt: -4,87 MEUR (ca 47 MSEK)

All-time-high valutan

Bitcoin har plockat mycket uppmärksamhet under sommaren efter återkommande kursrekord. Det är i sig inte konstigt att en tillgång når nya rekord strax efter varandra, detta är ofta effekten av momentum för en tillgång.  Det som skapar uppmärksamheten är den splittring som omges av kryptovalutan – de som tycker att kryptovalutor är en klassiska spekulationsbubbla och i andra sidan av ringen de trogna anhängare som anser kryptovalutor vara framtiden i det monetära systemet.

För att sedan ytterligare spä på denna debatt så har det nu börjat skaka i de interna leden hos Bitcoin och man har “knoppat av” till ett Bitcoin Cash. Vad det i praktiken innebär är att utvecklarna av systemet som driver hanteringen av alla transaktioner börjar bli oense om hur just detta system skall utvecklas på det mest effektiva sätt framåt, vilket skapat splittring och senare avknoppning.
Bitcoin är absolut den största kryptovaluta men fler och fler nya “altcoin”, alternativa valutor börjar ta fart. Vad som kommer att bestå i framtiden är inte lika klart, oavsett så behöver den som investerar i krytovalutor vara beredda på volatilitet i prisutvecklingen fortsatt framöver.

Ökad rädsla på marknaden i närtid

Under veckan som gått såg vi mot slutet det klassiska Fear & Greed indexet störtdyka. Indexet bygger i sin tur på en handfull parametrar mot den amerikanska marknaden, därav optionspriser, volatilitet, momentum och en rad andra faktorer. Gällande optionspriser så har det varit ökad exponering i säljoptioner i kombination med ökad volatilitet senaste dagarna som ökat denna “rädsla”.

Tyck gärna till i kommentarerna nedan vad du vill ser mer av! Vad är dina utsikter för börsen framåt, har sommaren varit en överreaktion från marknaden eller är detta bara början?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-08-14 11:18

Hej Alexander. Ja, man kan verkligen undra “vart” analytikernas förväntan ligger. Betydligt intressantare skulle vara att veta “var” den ligger 😉.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-08-14 14:07

Hahah, 😄👍
Tack!
#skaförsökablibättremenlovaringet

Uppskattar att du tog tiden o kommentera.