Veckans Topp 3 – Räntebesked och inflationssiffror

Ännu några rapporter kvar att kika på i veckan men stora strålkastaren riktas mot centralbankerna. Denna veckan får vi räntebesked från både USA & England. Inflationen börjar visa sig och frågan är om centralbankerna nu börjar lyfta i räntan – mer om detta i veckans topp 3.

Rapporterna som är kvar

Helt klart lugnare tempo vad gäller rapporter denna vecka. Skogsbolaget SCA släpper på tisdag, likaså nischbanken Resurs. Resurs som för övrigt dessutom har extrautdelning idag måndag. Krisdrabbade Eltel släpper på onsdag, då får vi se om man har fått bukt på den kraftigt fallande lönsamheten som tidigare påvisats iår.
Sen har vi givetvis ett gäng även på de mindre listorna att hålla koll på.

Summering av veckan

I stort var det svårt att säga vart börsen var påväg under veckan. Väldigt delade meningar om floden av rapporter som lämnats. Det är många bolag som slagit förväntningarna vilket är positivt tecken, men för många stod börskursen still eller lätt fallande. Bankerna ökar räntenettot och bolån affären går fortsatt bra, men ändå såg vi fallande aktiekurser. En viss oro om att bostadsmarknaden nu börjar mattas av låg i luften. Bostadsutvecklarna fick en tuff vecka minst sagt. Många aktier har fallit mellan 20-50% under året och den stora vinstvarningen som Oscar Properties släppte i måndags gav ytterligare oro. Om nu bostadsmarknaden börjar mattas av så kommer det givetvis slå på bankernas bolåneaffär på sikt.

Kursmässigt så stängde börsen kring nollan. Lite lätt ner för OMXS30 bolagen samtidigt lite lätt stigande för bredare indexet OMXSPI.

Fokus räntor

Veckan som står för dörren kommer till stor del handla om räntor och centralbanker. USA kommer att lämna räntebesked på onsdag. Förväntningarna är att räntan lämnas oförändrad denna gång, men kanske möjligt lyft senare under december. Dock intressant är vem som kommer bli nya FED chefen och när Trump meddelar detta. Nu har det gått ett gäng veckor sedan Trump meddelade att han kommer tillsätta en FED chef. Det kan givetvis vara så att Yanet Yellen får fortsatt förtroende, men med tanke på att hon är en demokrat så är ett utbyte ganska troligt.

På torsdag kommer Bank of England(BOE) att lämna besked och inflationssiffror. Just inflationen börjar ta fart på många håll nu. Det ska bli intressant att se vad BOEs prognos om ekonomin ser ut framöver. Många tror att det nu kommer en första stegring av räntan sedan över 10 år tillbaka. I grafen ovan ser vi centralbanksräntan för BOE som nu ligger på 0,25%.

BNP och inköpschefindex

Det kommer en hel del BNP siffror för kvartal 3 från många länder under veckan. Även inköpschefindex (PMI) för de stora ekonomierna får vi också. Här får vi se hur läget i ekonomin ser ut. Högkonjunkturen är här och vi vill givetvis se att den håller i sig ett tag till. Många av världens börsen är upp tvåsiffrigt ännu under 2017.

Glöm inte att det är halloween vecka och på lördag är det alla helgona afton. Det är röd kalender dag vilket gör att stockholmsbörsen har halvdag på fredag. Stängning sker redan vid 13.00 på fredag alltså.

Lycka till med investeringarna i veckan!

/Alexander

Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer