Hoppa till huvudinnehållet

Veckans Topp 3 – Nobelpris i börsuppgång?

Där lämnar vi ett historiskt rekord på börsen och nu börjar snart den förväntansfulla rapportsäsongen. Börsen har jobbat sig uppåt under senaste månaden och nu blir det snart dags att motivera den lite större kostymen genom att visa god tillväxt och fina vinster för Q3an, mer om detta i veckans topp 3.

Lugn start med rapporter

Ännu har inte det stora lasset kvartalsrapporter börjat dra igång, men några finns det att bita i under veckan som kommer. För investmentbolagsnörden så är det dags att hålla öga på Öresund och Creades. Dessa bolag var tidigare samma, men HQ krashen blev splitten mellan Qviberg (Öresund) och Hagströmmer (Creades). Därav varför de ligger nära varandra i tiden med rapport.

Största innehaven i Öresund är bilförsäljaren Bilia och fastighetsutvecklaren Fabege, som utgör ca 15% vardera tillsammans 30% av substansvärdet. För Creades är det nätmäklaren Avanza som ensamt utgör hela 31% av substansvärdet, och därefter ventilationsbolaget Lindab med 19% av substansen.

torsdagen kommer båda klädesbolagen Kappahl och RNB att visa böckerna för kvartal 3. Samt small cap bolaget Bergs Timber som sysslar med just timber och trävaror rapporterar också.

Rekord i antal dagar

September månad blev allt annat än en besvikelse, med 14 handelsdagar av stigande börs så går vi in i rapportsäsongen med stark självkänsla. Dessa 14 dagar är dessutom ett nytt historiskt rekord, då OMXS30 indexet aldrig stigit så många dagar tidigare.

Huruvida detta rekord egentligen betyder något större går det argumentera om, uppgången mäter in på ca 4,7% så det har inte varit en raketfart upp men visst visar det på styrketecken. Räknar vi från årsskiftet så är marknaden upp ca 9% i skrivande stund och kan detta hålla i sig eller klättra lite till för sista kvartalet så blir 2017 ännu ett positivt börsår att lägga till handlingarna.

Från slutet på augusti så har indexet klättrat ca 125 punkter och lutningen är ganska stark som vi ser i grafen ovan. Dessutom har indexet klättrat över den tekniska linjen MA200, vilket mäter medlevärdet 200dagar bakåt och är en trendindikator. Brytningen som skedde under sensommaren neråt genom medelvärdet blev en felsignal och ur ett tekniskt perspektiv pekar det uppåt.
Även fundamentan är stark och som vi kunde se under förra veckans topp 3 så pekar makro indikatorerna fortsatt uppåt.  Nu vill vi ha in lite rapporter så vi verkligen få känna på hur bolagen mår också.

Blogginlägg om rekordet i handelsdagar.

Botten i volatilitet

En sak som inte stiger är volatiliteten på börsen. Det populära VIX indexet som mäter svängningar på amerikanska (S&P500) börsen ser lägsta nivån sedan 90-talet just nu. Även indikatorn för svenska börsen (SIXVX) är nere på absolut lägsta nivåer historiskt. Trenden har varit tydlig sedan ett gäng år bakåt och kollar vi sen starten 2016 så har den mer än halverats från redan då låga nivåer.

Man kan antingen se det som lugnet före stormen eller så är marknadens aktörer helt eniga om i vilken riktning börsen är på väg. Oavsett så gör man kanske bäst i att just nu avnjuta dessa lugnare rörelser för som bekant kan saker så om fort på aktiemarknaden. Egentligen finns det ganska liten praktiskt nytta du kan som privatinvesterare använda volatilitets indexen till, om något en schysst termometer på om det är kraftiga vindar eller inte.

Agendan i stort

För övrigt under veckan så är det kvartalsskifte och många preferensaktier och enfastighetsbolag skiftar ut utdelningen. På måndag har ett gäng preffar x-dag och då kan du förvänta dig ett litet fall i aktien då utdelningen nu betalas ut till delägarna. Fredagen bjuds det på samma dans fast för enfastighetsbolagen, dessa är noterade aktier fast verksamheten är att äga och förvalta ofta en stor fastighet.

Tokyo börs är stängd på måndagen samt amerikanska räntemarknaden, börsen håller som tur öppet i USA. Men det man kanske ser fram emot mest är årets Nobelpris i ekonomi som annonseras kring lunch på måndagen. Ett sätt att gissa fram potentiell kandidater är att se vilka som blivit citerade ofta och just detta har analysföretaget Clarivate Analytics gjort. Två potentiella kandidater inom beteende ekonomi, en inom produktivitet och arbetslöshet samt tre som sysslar med finansiering.
Ännu är det bara en kvinna som genom tiderna fått priset och att det blir fler just iår är det dessvärre ganska låg sannolikhet kring.

Bostadspriser för september månad dyker även upp i veckan, SCB småhuspriser på torsdag samt Valueguards HOX index på fredag.

Veckans topp 3 för denna vecka, mycket hänger nu på rapporterna och vi kommer att följa upp detta mer ingången när det är dags. Vad vill du se i veckans topp 3 framöver? Finns det några aktier som du tycker är mer intressanta att hålla ett öga på under kommande veckor? 

/Alexander

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-10-09 23:26

Önskar ni kunde fokusera mer på de tyska och amerikanska aktierna än enbart den svenska börsen. Nyfiken på bubblare som inte har alltför hög kurs men som kan bli riktigt intressanta. Vad finns det för teknikaktier på Nasdaq vanliga dödliga har råd med (att köpa 3 Googleaktier är ingen bra affär)? På tyska börsen ser jag både Phoenix Solar och Singulus Technologies, vore de av intresse att ta upp i Topp 3? Vore tacksamt att inkludera vissa utländska utdelningsdagar då ni ändå håller på. Har själv bland annat US Steel, GE, GM, HP och Cisco.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-10-10 10:23

Snyggt Johan! 😀 Tack – kommer bli mer utländska aktier framöver!